Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Nem a kesztyűt vettem fel, csak a fotómasinát.[#kacsint]

Ezt az óraszerkezetet már régóta meg akartam mutatni, most...Te adtál hozzá egy apropót, vagy "löketet".
Köszönöm!

g89ketty

Az nem baj, ha kapkodjuk a kesztyűt, sok régi érdekes dolog kerül a kiváncsi, fiatalabb társaink elé. Ebben Te vagy az úttörő, én csak maszatolok.[#pias]

2f428kduf

Nekem lépcsőházi automatám van mechanikus óraszerkezettel: gombnyomásra felhúzza magát, kb. 1 prrc után lejár, kikapcsol. Az se mai gyerek, velem együtt.

PSoft

Egy, ma már 'retro-nak mondható, három pólusú, kamrás/forgócsapos kapcsoló, valamikor a '70-es évek végéről.
Duplázott érintkezőkkel, 20A-es kivitelben.

PSoft

Még pár kép...

PSoft

Szerencsés vagyok...[#vigyor2]

Pont egy olyan példány került hozzám, amelyen meg tudom mutatni ezeknek a kapcsolóknak a típushibáját is.
Gyakran előforduló hiba volt, a forgó érintkezők elakadása, majd összegyűrődése.
Ilyenkor csak nehezen, vagy egyáltalán nem volt elfordítható a kapcsolókar, vagy ha mégis, akkor nem zárt az adott érintkező.

dtb

Anno még gyerekként szedtem szét ilyet kíváncsiságból, de ha jól emlékszem, az  összeszerelés már nem nagyon akart sikerülni...

PSoft

Az összeszerelésnek is megvolt a "rutinja".
Lazára hagyott összehúzó csavaroknál, kintről betolni az állóérintkezőket, majd keményre összehúzni a házat.[#smile]

svejk

Pontosan ez volt a hiba!

Volt ennek egy elődje, úgy 20 évvel öregebb, no az még anyagból volt.
No és annál az arretálóval egybeépített rúgómű csapta át az egyik állásból a másikba.
A kebelbefogatók vagy 4-5 dkg-osak voltak egyenként.

Persze az is elromlott, épp a rúgómű volt a gyenge pontja.

jani300

Mondhattok bármit , ez a kapcsoló egy utálatos valami :)
VGK ból hatállású fokozatkapcsolót meg mindenfélét csináltam , de ezt a csodát soha még szét sem szedtem :)

PSoft

Hol is dicsértem én ezt a kapcsolót?[#nyes]

PSoft

A VGK sorozatból sok mindent csináltam én is.
Az akkutöltőtől a hegesztőtrafóig...ilyen-olyan fokozatkapcsolókat.

A legemlékezetesebb talán...
Világítás kapcsolóknak is elterjedt volt a VGK10-es, bakelitházas verziója.
Pl. 3x40W-os, 6x20W-os fénycsöves lámpatestekhez.
Volt egy labor épület, tele 6x20W-os lámpákkal.
Az egyik műszak vezetője sokallta a fényt, ment a villanyász...kitekert pár csövet mindegyik lámpába.
A másik műszaknak kevés volt, betekertették a csöveket.
Ez így ment, pár hónapon keresztül, így...sose unatkozott a TMK-s villanyász.[#nyes]

Én untam meg...
Raktam össze a VGK-ból, egy négy fokozatú kapcsolót, -0-1-L1-2-L1+L2-3-L1+L2+L3.
Kimentem a laborba, kicseréltem az eredeti hárompólusút az enyémre.
Onnantól kezdve, mindegyik műszak úgy kapcsolta magának a fázisokat/fényt, ahogy akarta.

Olyan "népszerű" lett az ötlet, hogy a másik három helyiségbe is csinálnom kellett ilyen kapcsolót.[#nevetes1]

svejk

De legalább egy bütykös tárcsa mindig hiányzott aztán lehetett reszelgetni.
Pedig nekem is volt egy szatyorral.

gorbi

Szervusz!
Van ehhez a tipushoz vadi uj alkatrészeim, ha esetleg javításra szorulna...
Óráskodtam néhány évig...

PSoft

Esztergáltattam, vésettem alaptesteket danamid-ból.
Volt egy dobozzal.(több tíz db.)
Csak...reszelni kellett a megfelelő formát.[#nyes]