Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

vadember

"Kíváncsiságból megkapartam a drótocskát, igazi, galvanizált vörösréz!!!"

Nincs is másra szükség, hiszen egy egyszerű rövidzár.
A hét végén szereltem át Antal Gábornál két fénycsöves armatúrát LED-es fénycsőre. Ahhoz kell használni a gyújtó helyett, hogy rövidre zárja a fénycső egyik végét. A másik végén pedig belemegy a fázis meg a nulla.

PSoft

IdézAhhoz kell használni a gyújtó helyett, hogy rövidre zárja a fénycső egyik végét

Ezt azért, gondold át még egyszer.[#wink]

A többi, stimmel.

Illetve...
Ezzel, vannak még aggályaim:

IdézNincs is másra szükség, hiszen egy egyszerű rövidzár.

ANTAL GÁBOR

Pedig így van . egyszerű rövidzár . DE valószínű kétfajta "ledes " fénycső létezik  ( holnap utána járok ) az egyiknél a végeken van a megtáplálás    ( belül van az elektronikus áramgenerátor )  a másiknál  ( Input jelzéssel )pedig egy oldalon a két tüske a megtáplálás . ( ugyancsak belső áramgenerátoros )
Elvileg a gyújtó helyére megy a rövidzár és kompatibilis a fénycsővel     ( a fojtó ill fázisjavító kondi maradhat .. Nálam az okozta a problémát hogy 2 egység volt az armatúrában
. Kiherélés és kis gondolkodás után OK működött

Két helyről vettem és két fajtát kaptam . Az elsőnél kicseréltem a csövet és betettem a rövidre záró patront  , semmit nem cicóztam és működött   ( valószínűleg a végekről megtáplálandó volt )  a második csak kiherélés után működött ( input egy oldalon )

ANTAL GÁBOR

Nem kisebbítve Tamás érdemeit : akik ismernek : tudják hogy Bechterewes vagyok ..  vagyis igencsak görbe a hátam .. Felmászok a létrára   ( kb az eszterga fölött egy igencsak rossz helyen ) majd elkezdem cserélni a csövet.. De ki kell düllesztenem a hasamat és jól hátra kell vetnem a fejemet hogy egyáltalán lássak .  Secc perc alatt kialakul egy abs labilis állás . Vagy leesek , vagy semmit nem tudok csinálni mert nem látom amit csinálok...
  Hát megkértem Tamást aki fürgén leszedte , majd az asztalon közösen kiheréltük és vissza is rakta .

Viszont ezzel szemben elgurult golyókat igen hatékonyan tudok a műhely padozatán keresni [#csodalk][#csodalk]

PSoft

IdézKét helyről vettem és két fajtát kaptam . Az elsőnél kicseréltem a csövet és betettem a rövidre záró patront , semmit nem cicóztam és működött ( valószínűleg a végekről megtáplálandó volt ) a második csak kiherélés után működött ( input egy oldalon )

Igen, igaz amit írsz, ha a két fajta csövet vettél.

Az egyik fajta csőnek az egyik végét tápolod 230V-al, a másik végén a két csap egy rövidzár, a csövön belüli kialakítással.
Ehhez a fajta csőhöz mellékelik a cső gyári csomagolásában a klasszikus gyújtó helyére teendő -a képeimen is látható- biztosítékot, vagy mostmár csak áthidalást tartalmazó led starter-t.
Ez a típusú cső az, amelyiket a lámpatest mindenféle átalakítása nélkül betehetsz a klasszikus csövek helyére, természetesen a mellékelt biztosítékos "patronnal",és működik a kapcsolás.
Ez esetben, nem kell figyelned arra sem, hogy a csőnek a tápnak dedikált oldala melyik foglalatba kerüljön.(bolondbiztos megoldás

(na persze, ha belegondolsz, pl. egy 4x vagy 6x 20W-os régi armatúránál, ahol a klasszikus kapcsolásnál sorba volt kötve a két cső egy előtétre, ez nem fog működni, hiába szereled az ajánlás szerint):)

A másik fajta cső, amit szerintem vettél...

Annak a csőnek az egyik oldali két csapja szintén táp, a másik oldali két csap viszont lóg a levegőben, nincs áthidalva a csövön belül, szakadást mérsz rajta.
Ennek a csőnek a csomagolásában nincs a biztosítékos patron sem, nem mellékeli a gyártó, mert ezt a csövet, már a led-esre huzalozott lámpatestekbe ajánlja.
Azokban, az egyik foglalat tápot kap, a másik foglalat üres, nincs is behuzalozva, csak a cső fizikai tartása a feladata.

...ezért kellett hozzáhuzaloznotok a klasszikus lámpatestet a csőhöz.

Még egy valami...

Ha a "klasszikus" kapcsoláshoz ajánlott csövet -amelynek egyik oldala rövidzár- használod a led-esre huzalozottba, ügyelni kell arra, hogy ne tedd be fordítva a csövet, mert a cső beforgatásakor meglepetés fog érni.:)

szf

És mi lesz a meglepi?

ANTAL GÁBOR

Folytasd kérlek  !!!  Mást is érdekelhet !  Mindkét csőhöz adtak rövidre záró patront .. A második esetben ( igaz később vettem észre )  : kitüntetett "input " felirat volt .  Két csöves armatúrám volt két fojtóval  ( két kondival ) de valami abnormális ( valószínűleg drótspórolós ) megoldással

Ilyenkor tudom a megoldást : csípőfogó  és kis idő múlva  kialakul a tiszta kép

PSoft

IdézAz elsőnél kicseréltem a csövet és betettem a rövidre záró patront , semmit nem cicóztam és működött ( valószínűleg a végekről megtáplálandó volt )

Ha 'előtted a "klasszikus" fénycső kapcsolás,és belegondolsz, amit a zárójelek közé írtál...nem lehet igaz!:)

PSoft

Nincs ilyen irányú tapasztalatod???

szf

Nem tudom mire gondolsz?[#nemtudom]

PSoft

ANTAL GÁBOR

Holnap felmászok és leszedem ...   Bizton állítom hogy nem volt kitüntetett "input " oldal. Beraktam ( ahogy esik puffan ) ( mindkét csövet és a partont )és működött.
  A klasszikus kapcsolás ( emlékeim szerint) úgy működik hogy mindkét izzószálat előfűtjük a patronnal ( amiben egy bimetálos kapcsoló a felfűtést követően megszakítja az áramot )  A meleg szálak indítják a kisülést . Tehát a klasszikus cső kétoldali megtáplálásos  (miután kikapcsolt a patron )
. Ha a klasszikus patron helyére rövidzárt teszek a ledes verziónál akkor tudok olyan ledes áramkört generálni ami így működik   és szerintem végről táplált  . Valójában a ledek az izzószál helyett vannak és a patronnal kötődnek sorba    ( ilyen esetben nem írják rá az Input szót  a csőre )

szf

Ebből nem lesz semmi.
Esetleg mint amikor a lapos elem pólusait összeérinted.
Az meg kell az izgalomhoz. [#kacsint]

szf

PSoft

Ha a két végéről táplált a led cső, -nem mondom hogy nem létezik ilyen cső, csak valószínű eddig még én nem találkoztam vele- akkor a cső egy oldali csapjainak egyenpotenciálon kell lenniük, mert ha nem, akkor nem mindegy hogy forgatod be a klasszikus kapcsolásban a foglalatba.
Ha meg úgy van ahogy feltételezem, és az egyoldali csapok egyenpotenciálon vannak, akkor épp hogy nem kell az áthidaló biztosítékos patron, mert a beforgatásával zárlatot csinálsz.