Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Élőszőr azt hittem korallzátonyt fotóztál, teljesen úgy néz ki.
Gyönyörű fotók!!
Nagyon szép kristályok, bár Te valószínű nem örülsz neki ennyire.

Rabb Ferenc

Ezek az elektrokémiailag összeférhetetlen anyagok ismerik a fizikát. Ha ez egy régebbi horganyozott bojlerben volt az aktív anód mellett (ami szintén egy horganyötvözet) akkor örülj neki, hogy ilyen hosszú életű volt a fűtőbetét. (és lesz az összes utóda is) Ezt nevezik Volta-elemnek:

http://www.kzs.hu/tudastar/fizika/galvanelemek/voltaelem.gif" border=0>

Bár az elektrolit nem higított kénsav, de azért vezet. Rézköpenyes betét csak zománcozott vagy rozsdamentes tartályhoz használható. És aktív anód nélkül. Horganyzotthoz pedig rozsdamentes betét aktív anóddal, hogy megvédje a tartály falát.

Na ennyit mára a fizikaórából [#wave]

Rabb Ferenc

A víz keménységének semmi köze a tartály kilyukadásához. Attól csak vízkő képződik, ami meg úgyis lepattog a fűtőbetétről bekapcsoláskor. Néha illik kitisztítani az összegyűlt vízkövet a bojler aljából.  

Az aktív anód a tartály belső horganyrétegét védi (visszapótolja) ami a különböző elektrokémiai folyamatok miatt leoldódik.

PSoft

Hát,...hidd el,szívesebben fotóztam volna korallzátonyokat,mint ezt a vízkőtelepet.:)))

Nem igazán örültem neki.:(((
Meg vannak még,...küldjek belőle???:))

PSoft

Érdekes dolgokat írsz,....megint tanultam.:))

Egyébként,...egy öreg,horganyzot boylerről van szó.
A "koralltelepeket" nem a fűtőtest környékéről szedtem,hanem a boyler horganyzott belső faláról.:((

Szerinted,mit mond a bótos/kereskedő,ha öreg,horganyzott HAJDÚ boylerhez kérek fűtőbetétet???

Valószínű,úgy néz rám.....:)))

000000000

Bármelyik villamossági boltban kapsz hajdú bojlerhez mindent!
Komplett alaplapot is. Fűtőbetétet csak rezet fogsz kapni a legtöbb helyen. Nem fognak nézni, hogy mit kérsz!
Ű
Sokkal inkább néznek, mikor egy "új" akármilyen bojlerhez kérsz valamit. Mert legtöbbhöz semmi sincs.

000000000

Legjobb ha viszed magaddal a régit mintának mert az ujabb kiadású hajdú bojlerekben a fűtőbetét keskenyebb, más a lyuktávolság a fenéklapon vagy ha más nincs akkor komplett cserélni az ujabbra.Lehet hogy másfajta bevonatos kell különböző típúsu tartályokhoz,de én eddig csak egyfajta ónozott vagy simán csupasz vörösréz betétekkel találkoztam,legyen az horganyzott vagy zománcozott tartály.

PSoft

Jóóó,...akkor menjél be "bármelyik" villamossági boltba,és kérjél horganyzot 120L-es HAJDÚ villanyboyler fűtőbetétet.

Szerinted,milyet fognak a kezedbe nyomni?

Ha nem mondod,tudni fogja a bótos,hogy Neked nem lesz jó a vörösréz fűtőbetét,hanem Neked rozsdamentes kell?

Legtöbb villanyboylerrel melegvizet csináló gazda nem is tudja,hogy milyen a boylerja,csak azt tudja,hogy HAJDÚ,meg TATRA,meg olasz,stb.

Hogy aztán annak a belseje tűzzománcos,vagy rozsdamentes,vagy netán,még a régi horganyzott,vagy esetleg műanyag tartályos,....fogalma sincs róla.:((

fa_kukac

Hát az enyém is +adta magát, itt nálunk van egy HAJDÚ alkatrészbolt, mindent kaptam hozzá, alaplap, fűtőbetét, anód, tömítések. A felszerelési méret ugyanaz a régi horganyos és  a tűzzománc esetén.

000000000

Ez így igaz!

Csak a legújabb hajdúnak más a mérete. 40 évre visszamenőleh teljesen egyforma minden mérete, litertől függetlenül!

000000000

Ami a képen látható, az egy kutya közönséges hajdú fűtőbetét. Mindben ilyen van, csak teljesítményben külömböznek. Felfogatás tök egyforma mindnél.

000000000

Ha pontos akarok lenni akkor a régebbi betét  lyukközéptávolsága 30 mm ez legtöbbször sarus csatlakozású.az újabb meg 25 mm és ehhez sorkapocsból kell a vezeték rögzítést megoldani.Ez az újabb is legalább 5 éves de lehet hogy több.

PSoft

Nahhhh,...akkor itt a bizonyíték,hogy Te is tévedhetsz!!!

Mindkét fűtőbetét,mint ahogy írod,"...kutya közönséges hajdú fűtőbetét."

És,...láss csodát,úgy van,mint ahogy © SzatmáriGyörgy a #1167-ben írja.
Itt van két, "kutya közönséges" HAJDÚ boyler fűtőbetét.
Az egyiknél,(az újabbaknál) 25mm a két kivezetés közti távolság,a másiknál,(a régebbieknél)meg 30mm.:)))

Az,most ne zavarjon meg,hogy a második képen egy használt,de még elektromosan jó fűtőbetétet látsz.:)
Le van törve az M5-ös felfogatócsavarja,és a jobb oldali porcelánszigetelő is sérült.:(

"Mindben ilyen van, csak teljesítményben külömböznek. Felfogatás tök egyforma mindnél."
-Írod nagyon magabiztosan!

Ez a tévhited,...a képek szerint,megdőlni látszik.:)))

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%e1s/Boyler_v%edzk%f5/IMG_5572.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Boncol%e1s/Boyler_v%edzk%f5/IMG_5573.JPG" border=0>

Rabb Ferenc

Az http://www.orczy.com/main.php?mode=kereses&tech_alcsop=54884092" TARGET=_fnew>Orczy Alkatrészáruház választékából láthatod, hogy mi kapható manapság. Az 5. oldal körül kezdődőnek a fűtőbetétek. És ők azon kevesek közé tartoznak, akik még értenek is hozzá, hogy mit árulnak. Sőt ahhoz is, hogy mi mivel helyettesíthető. Ritka jó szokás

000000000

Nem akarok veled vitázni, mert nincs értelme.
Volt a kezem közt már jópár hajdú bojler. Lehet, hogy több, mint neked ez az első.

A régi és az új nem keverendő össze!
Ráadásul nem csak a betét furat távolsága a külömbség. Szemmel láthatóan teljesen más az alaplapja is. De aki látott már ilyet belülről, annak ez egyből látszik.
A boltosnak meg illik tudnia, hogy mit is árul, mert marinéni is bemehet hozzá ilyet venni és ő nem igen tudja, hogy mit kellene kapnia.