Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Semmi extra.:))

Mezei fénycsöves világítás.
Kétcsöves,2x36W-os armatúra,ami az asztal fölött van.
Meg,még a műhelyben "szétszórva" 3db.3x40W-os armatúra,hasonló csövekkel,persze ilyenkor bekapcsolva.:)
Egészen véletlenül,most ezek a csövek vannak benne,nem tudatos összeválogatás,de úgy néz ki,hogy fotózáshoz jóóó.:)

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Foto_vil%e1g%edt%e1s/IMG_6102.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Foto_vil%e1g%edt%e1s/IMG_6104.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Foto_vil%e1g%edt%e1s/IMG_6105.JPG" border=0>

A "masina" is csak egy öregecske Canon,de nem cserélném el egy mai csilivili akárhány "virtuális" megapixeles vacak-ra.:)

Amúgy,általában portré/makro/auto vaku a beállításom(a HDD-s képeknél is).
A "masináról" egy lopott képet tudok mutatni.:)))

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Foto_vil%e1g%edt%e1s/Fitomasina.jpg" border=0>

svejk

Baszus,a 3. Canon-omat nyűvöm, de ezek közelébe sem tudnék képet csinálni. :((

Másik téma a fénycső.
Mond már meg nekem hogy miért sokkal fehérebb, hidegebb a fénye a DAYLIGHT azaz napfényűnek, mint a COOLWHITE azaz hidegfehérnek.

Nekem is ez a két fajta van 58W-osban, és majdnem visszavittem a boltba ez miatt.

PSoft

Pedig csak,...."kézből" fotózgattam.:))

Ha "igazi" makrót akarok,előkerül a lézeres vízmértékem "botantenna" lábú,kis teleszkópos állványa is.
Még,a menet is passzol a Canon-ba.:)

Hogy miért "hidegebb a fénye a DAYLIGHT azaz napfényűnek" ?

Itt a képen úgy látszik,de a valóságban nem hiszem.

svejk

Az én csöveimen pont úgy látom mint itt a képen. a coolwhite sokkal sárgább.

4um5b65d

A mai korosztály el sem tudja képzelni micsoda boldogság volt berakni a gépbe egy 10-20-40 megás vinyót.  
Mikor először lett 80-as dupla magas MFM-esem azt hittem itt a kánaán. Sosem fogom tudni teletölteni. :) A sebessége meg egyszerűen követhetetlen volt.

Szalai György

Nekem is lapul még egy 312MB-os 5,5”-os Imprimis Technology Incorporated Oclahoma city Model number 95155-96
Gyártási évére az elektronikai alkatrész készletének 1989-es dátumai engednek következtetni. Nem is volt sok ideje a megszületésre.
Maga az Imprimis cég, a Control Data Corporation (CDC) nevű óriás vállalatcsoport része volt egy rövid ideig.
1988 szeptemberében született a háttértár technológiában addigra alaposan lemaradt, szintén CDC tulajdonú MPI és Rigidyne cégek eladási célú összevonásával. Következő évben pedig az egészet fel is vásárolta a szintén CDC tulajdonú Seagate Technology.
Itt látható egy nagyon olyan.
http://www.ebay.co.uk/itm/IMPRIMIS-TECHNOLOGY-HARD-DRIVE-94155-086-77772572-/350603513416" TARGET=_fnew>http://www.ebay.co.uk/itm/IMPRIMIS-TECHNOLOGY-HARD-DRIVE-94155-086-77772572-/350603513416

PSoft

Gondold el,....három-négy jó fotónként lenne egy 40 megás vinyó.:)

Őőőőrület!:))

Viszont,ha veszik,akkor csak az a három-négy veszne!!!:)))

svejk

Nem 5 1/4" ?
És ez SCSI vezérlős volt ha minden igaz.

svejk

Mi is volt az exe neve ami az MFM winyó és a 8 bites ISA vezérlő összepárosításához kellett?

Szalai György

Még az is lehet, hogy a lemezek 5,1/4”-osok benne, de ezeknek a házméretét mérték, az meg 5,5” széles.

keri

Csak mondom, hogy a régi radarunkban még mindig ilyen működik.

VighLajos

Az ilyenem nekem is még megvan. Valami programmal meg lehetett duplikálni a kapacitását, gyönyörűen mutatta a 700 MB-ot. Ahogy telt, az elfoglalt és szabad terület összege már nem 700, hanem egyre kevesebb lett.
Akkora szerkezet, mint egy cipősdoboz...

keri

Ha nem mobiltelefon, akkor szinte mindegy milyen gép, lehet vele jó képeket csinálni.  

Ahogy Gyuri mondja a fényen és némi odafigyelésen múlik csak a dolog.

A fény spektrumra annyira nem finnyások a mai gépek, ha kézzel ráállítjuk a megfelelő színhőmérsékletet (PhotoShoppal akár utólag is) akkor gyönyörű képek lehetnek. Persze a fénycsövek mellet továbbra is olyan furcsa érzésünk lesz, de általában ez a legkisebb hiba a az ide feltöltött képeken :)

Még a fény mennyisége sem téma, HA rögzítve van a gép, mert a kevés fényt hosszú záridővel kényelmesen lehet kompenzálni, extrém mértékben is. A több fény ahhoz jó, hogy kézből, vagy gyorsan mozgó dolgokat, bemozdulás nélkül tudjunk fotózni rövidebb záridőkkel.

Inkább a fény szóródása is iránya amit nagyon el szoktak rontani, mert figyelembe kell venni a tárgyról a tükröződéseket, az árnyékok kontrasztját, és elhelyezkedését.

Direktbe vakuzással pl, az a baj, hogy túl pontszerű és erős a fény, ezért nagyon kontrasztos, éles árnyékok vannak, ugyan ez a gond a direkt napfénnyel is.

Ha jó képet akarunk akkor kell egy direkt fény, de az is inkább nagyobb felületű, hogy ne legyen éles az árnyék határvonala és kell egy derítőfény, ami bevilágítja az árnyékos részeket is hogy ne legyen olyan nagy különbség a fényes és sötét rész között. Ugyan akkor az árnyék jó szolgálatot tesz, mert kiemeli a formákat, mélységet, dimenziót ad a tárgyaknak, textúráknak, tehát teljesen eltüntetni sem szabad.

Pl. leg egyszerűbb trükk, ha a vakut a fehér plafon felé irányítjuk, mert így gyönyörű diffúz fényt kapunk, lényegében árnyék nélkül. Ha akarunk árnyékot is, akkor kell egy kis fehér lapot berakni a felfelé irányuló fény nyalábba és így a vaku irányából direktbe is kap egy kis fényt, ami biztosítja az árnyékokat.
Ha elegendő a diffúz fény a fotózáshoz, a szoba világításából adódóan, akkor egy diffúzor (fehér fénymásolópapír darab 10-20cm-re a valu elé berakva, hogy nagyobb szórt felülete legyen a fényforrásnak, ezzel lágyítva az árnyékok határát) beiktatásával és kicsi vaku teljesítménnyel lehet némi direkt világítást is adni, hogy javítsuk az árnyékokat, és a megvilágítást is egyszerre, de a szoba fényét nem elnyomva.

Beépített vaku esetén picit macerásabb, de  
Általában érdemes itt is egy papír diffúzorral lágyítani az árnyékokat, és jobban támaszkodni a külső világításra.

A vakut egyébként azért emlegetem, mert tökéletes és ismert a fényspektrumuk, ezért érdemesebb erre támaszkodni, ha a napsütés, vagy stúdió világítás nincs kéznél.

Ezeken HDD fotókon szerencsére összejött minden lényeges dolog. Direkt fényforrás, ami nagy diffúz felületen adja ki a fényt. (fénycső) és a fény iránya is jó. Ugyanis ökölszabályként, kell egy kicsi eltérés a fényképező tengelye és a fény iránya között.

Megjegyzem, azért ne szokjatok rá a fénycsöves világításra, mert bár itt éppen nem feltűnő hogy hiányzik egy két vonal a színképből, de emberek bőrénél, vagy más természetes tónusoknál ez már rondán kiugrik.

Nap, Vaku, indirekt halogén izzó ebben a sorrendben.

keri

A Canonnak a "gagyi" gépei is nagyon jók. Csak az extrákat húzzák le meg a burkolat béna, de a belsejében bízhatsz. Ez ráadásul nem is annyira gagyi. Nekem ennek az elődje volt, 2, majd 3mpx-el. Azzal is hibátlan fotókat lehetett csinálni....amíg el nem lopták.

keri

https://skydrive.live.com/redir?resid=A35D444ABEE610B6!776" TARGET=_fnew>Ajánlom figyelmedbe hobbyCNC fotózás témakörébe.

Régebben írtam de szerintem hasznos lehet.
És ne ijedj meg, ha elsőre bonyolultnak tűnik, ha így odafigyelve egyszer csináltál jó képeket, akkor utána már szinte reflexből menni fog.