Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Szalai György

203mm x 146mm x 82,5mm Vagyis 8” x 5 3/4” x 3 1/4”
Egy kicsi cipős doboz.

svejk

Köszi!
Nekem Canon A60, A700, A710 van.
A képminőséggel nincs nagy bajom csak a fénnyel, meg a csillogó felületekkel.
Mondjuk tény, hogy mint laikus mindent Auto-ban fényképezek, csak a macro-t és a vakut kapcsolgatom.

VighLajos

OK, jól van, egy gyerekcipősdoboz.
A súlya viszont egy acélbetétes bakancséval vetekszik.
[#taps]

Szalai György

Nem is értem, miért nem raknak ezekbe már gyárilag egy polár szűrőt.

svejk

Rakjak elé LCD fóliát? :)
Az csökkentené a csillogást?
Egyébként mi a magyarázata, -csak két mondatban-, hogy a szememmel jól látom a csillogó felületen, pl. egy motor adattábláján az írást, fényképezni meg borzalom?

keri

Ezek mind kiváló gépek. Minden tudnak, ami az igényes hobbyCNC-s tárgyfotózáshoz szükséges.

Most már csak a kezelőjét képezd picit.
Leülsz fél órára az íróasztalhoz, a géppel és valami fotózható dologgal és kipróbálgatod amit írtam. Ha megtapasztalod a különbséget a különböző beállításokkal akkor már nem lesz gondod.

Különben az automata fotózással sincs probléma. Legtöbb dologhoz jó, de az automata csak a gépet tudja jól beállítani, a környezetét nem :)

keri

Azért mert felezi a fény mennyiségét, ráadásul azt is tudni kell használni.

keri

Akár, az LCD fólia is jó, de optikai minősége annak pocsék. Kisebb fotós polárszűrők pár ezer forintért már kaphatók, vagy akár polárszűrős napszemüveg is jó lehet.

És nem nem biztos hogy csökkenti a csillogást, mert tudni kell használni. Vagyis a polárszűrő csak egy lehetőség a sok közül, nem csodaszer, és nem mentesít a fénytani ismeretek alól ha jó képet akarsz.  [#wave]

A szemeddel pedig azért nem tűnik fel a csillogás annyira, mert egyszerre egy nagyon kicsi területet látsz, amire a szemed beállítja a fényerőt. Az egész képet az agyad állítja össze. A fényképezőnek az egész kép minden pontját egyszerre kell jól látnia, arról nem is beszélve, hogy a szemben lévő érzékelők dinamikája is lényegesen nagyobb mint bármelyik fényképezőgépé.

ha vársz egy kicsit mindjárt felrakok összehasonlító fotókat polárszűrőre

sasi

Ha a fény eléggé lapos szögben verődik vissza a tárgy felületéről, akkor polarizálódik a rezgés síkja. Az erre merőleges síkú polárszűrők az ilyen fény nagy részét kiszűri, megszüntetve a csillogást.  

keri

Na tehát ahogy Sasi írta, kb. 45° beesési szögű szembe fény, direkt a tükröződést fotózva, NEM FÉMES felületen:

Polárszűrő nélkül:

https://7fribg.bay.livefilestore.com/y1p4N-1Wb0phQ36FjaAti3d9LkjvE4RKiEBlq-c-lT6-1chvhx2rNgugTf_94HPjUyrhjUMk6RPVOQ/IMG_9539.JPG?psid=1" border=0>

Polárszűrővel ugyan ez:

https://7fribg.bay.livefilestore.com/y1pRGl8xJEM8YdZAchKYq2mZFwnsGt2jppundSFWjZzSY2mvnIl7ZU_9jdn-0-rAYPpaGPbqbfysKg/IMG_9540.JPG?psid=1" border=0>

Ha megfigyeled, a bár a nemfémes felületekről elég jól leszedte a becsillanást, de a fémfelületen lényegében nem változtatott semmit, mivel a fém tükör nem polarizája a fényt, csak az olyan felületek amibe behatol valamennyire a fény (pl az üveg is ha szögben éri a fény)

És akkor még két kép arra hogy ha közel merőleges a visszaverődés, mennyire nem ér semmit a polárszűrő:
Polárszűrő nélkül:

https://7fribg.bay.livefilestore.com/y1pkkvmdbYIn1Y1xL9KmAnn4DenzWyO2eHhKaS5ruGTtDo0-gNr4uuU4pQzRLYjhNMBPVCbTkctCO0/IMG_9541.JPG?psid=1" border=0>

Polárszűrővel:
https://7fribg.bay.livefilestore.com/y1pmMwQB368QFPOBZFfZQyvtCL_TOqRwhpZ8s2RTgkj4qdvgjjEfTqh8r3eIOFr16Yw1jJQSkddpA0/IMG_9542.JPG?psid=1" border=0>

keri

És továbbra is ajánlom, hogy olvasd el amit írtam fotós tanfolyamot a hobbyCNC-sekenk https://skydrive.live.com/redir?resid=A35D444ABEE610B6!776" TARGET=_fnew>Innen letöltheted.

VighLajos

Így igaz!
Megfelelően be kell forgatni. A gép fókuszálórendszerét megzavarhatja, vagyis "nem talál fókuszt" a gép. Amúgy használható, csak oda kell figyelni, mint mindenre, amit rendesen akar az ember megcsinálni.
A leírás nagyon jó! A közel 40 éves fotós múltammal sem hozzátenni, sem kivenni valót nem látok.

keri

Kösz. Biztos lehetne azért hozzátenni, mert igyekeztem az egyszerűségre törekedni, no meg én leginkább hobby fotós vagyok.

A fókuszprobléma csak tükörreflexes gépeken jelentkezhet, mivel a tükörrendszer is polarizál valamennyire, de ezekhez már nem is adnak mást csak cirkuláris szűrőt...na  meg igazából ez is túl van lihegve. Van nekem régi lineáris polárszűrőm, azzal is remekül megy a Canon 30d autófókusza.

VighLajos

[#lookaround]
EOS30d van nekem is.
...meg egy 1000d
...meg egy 1100d
...meg egy 300d

meg egy filmes
EOS30V
EOS33
EOS10d
EOS650MF
Pentacon six