Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Csevegő

Indította gaben, 2025 március 17, 22:07

Előző téma - Következő téma

pcs

" könyvtárba is járok, de már alig vannak a polcokon böngészni való könyvek, nemhogy érdeklődő fiatalok. Már a könyvtári polcok is "buborékot" képeznek, célirányos kereséssel lehet a raktárból a szakkönyveket is kikérni."
Itt a válasz a kérdésre, nem készételként, de konyhai alapanyagként.
Nagy általánosságban az alkalmazott AI megoldást ad, nem megoldóképességet fejleszt, ami szükséges emberi és mérnöki jellemző. Hasonlítható a navigációs rendszerekhez és az emberi tájékozódási képességhez.

pcs

Idézetet írta: keri Dátum 2025 július 23, 14:58Ez a jó felfogás, de sajnos a fájó ízületeim, a rossz szemem, és a teherbírásom (nem léte) nem ért veled egyet  ;D
:PP Nézzük a jobbik oldaláról, van olyan részed ami érvel, ráadásul tetszetősen.  wave.gif

kgl

Idézetet írta: pcs Dátum 2025 július 23, 14:05"tinédzser korú gyerekét/unokáját nevelgeti, tapasztalhatja,"

Nekem most lesz 16 éves a nagyobbik unokám. Egy csomót nem tud spárgára kötni. :( Én szégyeltem el magam amikor ezt megláttam, pedig nem én neveltem. Próbáltam mutatni neki párszor hogy kell, de nem ment neki. Az AI viszont megy neki.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Idézetet írta: onagy Dátum 2025 július 23, 09:19Nem hinném, hogy a kifáradás/kiöregedés az oka az inaktivitásnak. Egyszerűen csak "elkurvult" a társadalom, mondhatnám úgy is, hogy elkényelmesedett. Nem is olyan rég még fióksínnel-meneteszárral építettek gépet, ma már inkább sehogy se, ha valaki mégis rétegelt lemez szerkezetű gépet kínlódik össze sokan kiröhögik a kezdetlegesnek tűnő megoldásai miatt. Azon ritka állatok közé tartozom, aki tanulni jár ide, az új generáció már sajnos nem kíván tanulni - nemhogy gépet rakjon össze abból, ami van. A virtuális valóság sajnos izgalmasabb lett a teremtés öröménél, a kudarc ma már kerülendő és nem a cél felé vezető utat kövezi. Lazán kapcsolódik ide, de ha valaki tinédzser korú gyerekét/unokáját nevelgeti, tapasztalhatja, hogy az ő világuk, szemléletük nem összeegyeztethető azzal, amit mi éltünk, gondoltunk, na ennek lenyomata az új fórumaktivitási index is. A pénz minden, kereskedni mindenek felett, minden másra ott vannak a kínaiak...
O.
Ebben részben igazat adok neked. Én is fából építettem a gépem, és nem zavart hogy kiröhögnek. Úgy fogom fel, hogy legalább megnevettettem őket. :) Én 68 évesen érzem, hogy sokat felejtettem, és az elhülyülés elleni akcióként kezdtem bele a cnc építésébe. Rengeteget tanultam amióta ide járok. Egy csomó hobbiasztalos gépet építettem már, nem ez volt az első munkám fából. Én élvezettel dolgozom fával, úgy, hogy az első alapszakmám amit elvégeztem finommechanikai műszerész, azaz semmi köze a fához.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

TROMF22

Mi történt tegnap?
A vendég látogatók száma hirtelen felugrott 40-50 közé.
Valamilyen algoritmus bedobta a Fórumot a szélesebb köztudatba?

Esetleg sok külsős figyelmét felkeltette, ahogyan kgl fórumtársunk gép építése célba fordul?
Ez már maga megérte a küzdelmet. wave.gif

gaben

Idézetet írta: morvfer7 Dátum 2025 július 22, 18:36sajnos teljesen igazad van.  bár elég sokat ülök gép előtt, de saját magam sem értek itt semmit..  akikkel személyesen beszéltem, mindenki azt mondja, hogy sajnálja, hogy ide jutott a fórum.. el tudom képzelni, hogy az idősebb korosztály, aki megszokott valamit, az még nehezebben boldogul ezen a felületen..
kissé ez túl van darabolva, túl van  szabályozva.. az előző fórumon egy topik volt a hirdetéseknek, de átláthatóbb volt, valamint könnyebben kezelhető..

de a legfontosabb, hogy itt már kiskirályok vannak, akik csak azért, mert épp a hasukra ütöttek, hoznak gumiszabályokat, ami ugye sehol nincs leírva, (ha le van, akkor pedig jól ez van zárva, nehogy hozzáférjek), de eddig soha nem merült fel, hogy nem hirdetek egyesével valamit, hanem az aláírásomban odateszem a weblapom linkjét, amit ugye a fórumon eddig is mindenki ismert és meg is kerestek, ha valakinek kellett valami.. most már az admin tiltja ezt.. mert itt az a szabály.. elkeserítő..  aztán az admin küldött nekem több mint 2 hete egy privát üzenetet erről, amit ugye ma kaptam meg, mert épp tegnap töröltem a cookikat a gépemen és kidobott a fórum, ma újra belépésnél látom, hogy július 6-án írta nekem, hogy nem engedélyezett a láblécemben a weblap cím..  én meg kis naív, azt gondoltam, hogy én rontottam el valamit és újra beírtam, de azóta nem is figyeltem erre... privát üzenet nem jelenik meg, e-mail sem jön a privát üzenetről, de legalább már tudom, hogy itt tilos valami, mert az adminnak fáj, ha eladok egy 100 Ft értékű csatlakozót..   

Szia Feri,

nem tudom, hogy olvastad e a fórummal kapcsolatos előzményeket az elmúlt 1-2 évben, illetve az indulás után ezen az új felületen.
Sajnos a régi fórumon már nem elérhető a semleges csevegő, pedig ott volt ezzel kapcsolatban sok infó, valamint a "Fórum hírek"-ben.

A többi fontos infó pedig már az új fórumon olvasható, érdemes utánaolvasni és csak ezután ítélkezni.

Hidd el, nincsenek kiskirályok, csupán a régi fórum megmentée érdekében tett önzetlen segítségek, pár fórumtárs részéről.
A hátunk közepére nem kívántuk ezt az egészet, pláne nem egy ilyen béna fórum struktúrát, de működik és ez a lényeg.
Még az adok-veszek is működik, prsze nem olyan formában, mint megszoktuk, de ezért ne minket hibáztass.

Sokszor elmondtuk már, hogy élvezzük azt ami van, hogy sikeült megmenteni ezt a nagyszerű oldalt, talán majd idővel lesz ez még jobb is.

Azt persze senki sem látja, hogy e mögött mennyi munkánk van, rengeteg utánajárás, hónapokig tartó meló után zsákutca és kuka, majd teljesen előlről kezdés, stb....

Mégis összehoztuk és én ennek nagyon örülök.

Szép napot és kellemes nyarat mindenkinek, mentem csobbanni a balcsiba.  :Q

üdv, gaben  wave.gif

zsolt123

Idézetet írta: gaben Dátum 2025 július 24, 10:45Szia Feri,

nem tudom, hogy olvastad e a fórummal kapcsolatos előzményeket az elmúlt 1-2 évben, illetve az indulás után ezen az új felületen.
Sajnos a régi fórumon már nem elérhető a semleges csevegő, pedig ott volt ezzel kapcsolatban sok infó, valamint a "Fórum hírek"-ben.

A többi fontos infó pedig már az új fórumon olvasható, érdemes utánaolvasni és csak ezután ítélkezni.

Hidd el, nincsenek kiskirályok, csupán a régi fórum megmentée érdekében tett önzetlen segítségek, pár fórumtárs részéről.
A hátunk közepére nem kívántuk ezt az egészet, pláne nem egy ilyen béna fórum struktúrát, de működik és ez a lényeg.
Még az adok-veszek is működik, prsze nem olyan formában, mint megszoktuk, de ezért ne minket hibáztass.

Sokszor elmondtuk már, hogy élvezzük azt ami van, hogy sikeült megmenteni ezt a nagyszerű oldalt, talán majd idővel lesz ez még jobb is.

Azt persze senki sem látja, hogy e mögött mennyi munkánk van, rengeteg utánajárás, hónapokig tartó meló után zsákutca és kuka, majd teljesen előlről kezdés, stb....

Mégis összehoztuk és én ennek nagyon örülök.

Szép napot és kellemes nyarat mindenkinek, mentem csobbanni a balcsiba.  :Q

üdv, gaben  wave.gif

az elején pont én voltam az egyik, aki ütötte a vasat a piactérrel kapcsolatban (mondván, értem én, hogy majd kialakul, de láttam én már varón karjút, és ha nem pörgünk rajta, akkor majd jól úgy marad. ;)). aztán nem maradt úgy, a végére kialakult, és szerintem egész használható lett (ahogy indult, ahhoz képest biztosan ;)).
ehhez képest meg alig van rajta valami értelmes dolog, javarészt ugyanazok a cuccok pörögnek a végtelenségig. :P de erről nem a programozók tehetnek.

a másik.
amióta beütött a recesszió, leszállóban van az egész cnc téma, mind munkailag, mind hobbiilag, sőt leszállóban van nagyjából minden, ami gyártási tevékenység. aki pénzt akar csinálni, az nem gyárt, hanem kereskedik, akinek kell valami, az meg nem legyártja/legyártatja, hanem megrendeli Kínából. drága a nyersanyag, drága az energia, drága a munkaerő. rossz idők járnak mostanában, és ez legyűrűzik a hobbiba is.
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

sarktibsi

Idézetet írta: zsolt123 Dátum 2025 július 25, 02:23az elején pont én voltam az egyik, aki ütötte a vasat a piactérrel kapcsolatban (mondván, értem én, hogy majd kialakul, de láttam én már varón karjút, és ha nem pörgünk rajta, akkor majd jól úgy marad. ;)). aztán nem maradt úgy, a végére kialakult, és szerintem egész használható lett (ahogy indult, ahhoz képest biztosan ;)).
ehhez képest meg alig van rajta valami értelmes dolog, javarészt ugyanazok a cuccok pörögnek a végtelenségig. :P de erről nem a programozók tehetnek.

a másik.
amióta beütött a recesszió, leszállóban van az egész cnc téma, mind munkailag, mind hobbiilag, sőt leszállóban van nagyjából minden, ami gyártási tevékenység. aki pénzt akar csinálni, az nem gyárt, hanem kereskedik, akinek kell valami, az meg nem legyártja/legyártatja, hanem megrendeli Kínából. drága a nyersanyag, drága az energia, drága a munkaerő. rossz idők járnak mostanában, és ez legyűrűzik a hobbiba is.

Szerintem ennek a holt időszaknak is megvan a maga pozitív oldala legalább is nekem , én kifejezetten szeretem ilyenkor van idő az elmaradt dolgokra legyen az autó-motor kerékpár javítás felújítás , vagy a műhely fejlesztés tartozékok gyártása , rajzolgatás tervezgetés videók megnézése stb.

Tehát mindig van mivel foglalkozni.   

Jozs

Csak  észrevétel ill. ötlet. Nemtom mennyire lenne bonyolult megcsinálni a Piactéren ( Adok-Veszek ), hogy egyrészt nagyobbak legyenek a képek. Mondjuk duplája a mostaninak. Másrészt a képre klikkentve is meg lehessen nyitni a hirdetést. Harmadrészt szerintem logikailag nem jó a hirdetés paramétereinek sorrendje. Ezt javasolnám: Szerző, Kép, Téma, Dátum, Utolsó hozzászólás, Fórum.

keri

Idézetet írta: Szedlay Pál Dátum 2025 július 23, 20:45"Azt is látom, tapasztalom, hogy az AI és társai tévútra, de akár zsákutcába is terelgeti az ifjakat."
ha van időd , konkrétumokkal alátámasztani ezt az állítást.
Nagyon kíváncsi lennék mire gondolsz. Hogyan viszi tévútra, zsákutcába, és miért is terelgetné.
Mik azok a probléma körök amikor olyan válaszokat ad ami káros a fiatalokra nézve.?

Leginkább abban hogy elfelejtenek gondolkodni az emberek. Jó az AI én is használom, mert sok kutatómunkától megkímél, felgyorsítja, de azért nem szabad csak a végeredményt elfogadni, mert gyakran beszél hülyeséget. Tisztában kell lenni a folyamatokkal, még ha nem is küzdöd végig, és akkor hasznos eszköz. Bennünk ez megvan, mert annak idején még tényleg papír katalógusból kellett kikönyvtárazni mindent. Mai fiataloknak ez már nincs. Ugyan akkor én is ismerek sok nagyon tehetséges fiatalt akik ügyesek, csak már nem ismerik az alapokat, és az AI miatt még kevésbé fogják.

onagy

Idézetet írta: keri Dátum 2025 július 31, 09:01Leginkább abban hogy elfelejtenek gondolkodni az emberek. Jó az AI én is használom, mert sok kutatómunkától megkímél, felgyorsítja, de azért nem szabad csak a végeredményt elfogadni, mert gyakran beszél hülyeséget. Tisztában kell lenni a folyamatokkal, még ha nem is küzdöd végig, és akkor hasznos eszköz. Bennünk ez megvan, mert annak idején még tényleg papír katalógusból kellett kikönyvtárazni mindent. Mai fiataloknak ez már nincs. Ugyan akkor én is ismerek sok nagyon tehetséges fiatalt akik ügyesek, csak már nem ismerik az alapokat, és az AI miatt még kevésbé fogják.
A mesterkélt intelligencia vitathatatlanul hasznos - jelenleg. Gazdája leginkább a kábítószer kereskedőre hasonlít, most a beetetés fázisa tart még, majd ha rászoknak a népek, fizessenek rendesen. Ezenkívül az európai szabályzás ezen a téren gyerekcipőben jár, gondoljunk csak az önvezető autók által okozott baleset esetén a felelősség kérdésére, ugyanaz pepitában egy AI által hozott hibás döntés esetén is.
Az AI egy eszköz, szerszám. Nem mindenki kezében működik ugyanúgy, meg kell tanulni használni és mint minden szerszám nem ő a felelős a használatból eredő károkért. Nem kötelező használni, ugyanúgy mint a fb-ot, stb. - ha vállalja az ember, hogy kimarad az általa nyújtotta jóból. Sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve azonban azok, akik döntéseiket saját ítélőképességeik ellenére átruházzák egy "rendszerre", mert az megkönnyíti a döntéshozatalt, látszólag megosztva a felelősséget. Nem is nagyon rég még a pezsgőt választott előjáróin keresztül fogyasztotta a munkásosztály, ha a viccet félretesszük, ebbe az irányba haladunk már megint.
De ne csak a rossz oldalát nézzük: kutatóknak, fejlesztőknek olyan segédlet ez, ami soha nem létezett és a jelen lehetőségei ezt beleértve olyan megoldásokat szülhetnének, hogy ihaj. De olyan mintha már lusták lennénk kutatni is, mert "nem éri meg" vagy "nincsenek pályázatok...
O.

J-Steel

Hol lehet a fórum beállíttással kapcsolatban igényt támasztani? Az egyik problémám, hogy privát üzenet írásakor, nem elég kiválasztanom a biciklit a képen, hanem még számmal vagy betüvel leírni valamit. Akkor is ha már bejelentkeztem???

A másik kérdésem, hogy ha valaki telenyomja a piacteret termékeivel, amik nem érdekelnek. Akkor hogyan lehet "tiltani" mint régen?

TROMF22

KORSZELLEM

Négy kis unokám van. 6-8-11-16 évesek. Ketten-ketten testvérek, a 11 éves kisfiú.

Okosak, ügyesek, érdeklődők.
Nem értékeli őket, (és a tizen- éveseket) reálisan az, aki úgy tekint rájuk, hogy nem tudnak semmit.
De tudnak, nagyon is sokat tudnak, de egészen mást, mint a megelőző korosztályok, különösen mint a mi, veterán nemzedékünk.
Sok gyakorlati készségnek híján vannak. Legalább is mi úgy gondoljuk. Ebben érdemes őket támogatni.
De, ki tudja megmondani, hogy igazából mire lesz szükségük az elkövetkezendő évtizedekben. Senki.
Mind a négy gyermek nagyon más. Alkatilag, temperamentumban, érdeklődésben, figyelem koncentrációban, érzelmi megnyilvánulásokban, társas viszonyaikban stb.

De, ha kis csoportként tekintek rájuk, már ebben a tíz éves korosztályi sávban is látok közöttük olyan különbséget, ami a korszellemnek tudható be.
Legalábbis szerintem.

A 11 éve fiúkának négy éves kora körül a LEGO volt a mindene. Hihetetlen türelme, precizitása, bámulatos térlátása volt hozzá. Falta a harminc oldalas, képes útmutatót és bármit összeállított.
Azt gondoltuk egyenes az út. Valami nagyon kreatív, szellemet és magas szintű manualitást igénylő foglalkozást fog választani.
Aztán belekóstolt néhány egyszerű videó játékba. És elragadta a virtuális valóság.

Pedig a szülők résen voltak, ezer más lehetőséget felajánlottak.
Állandó küzdelem, tiltás volt éveken át. Korlátozva TV, laptop, mobil használat, mindhiába, az érdeklődés csak egy irányú és egyoldalú maradt.

Minek az iskola, kézírás. Billentyűzet sem kell, ott a virtuális az érintő képernyőn. Minek a szorzótábla, a mobilon is ott van. Minek történelem, az évszámok. Két szó a keresőben és jön a fél tankönyv. Minek azt megtanulni.  Minek a nyelvtan ... aláhúzza pirosan a gép a rosszat.

Megy a huzavona a végtelenségig nap-nap után. És az AI még csak most kopogtat.

Viszont ami érdekli, és gépen elérhető, abban brillírozik.
Csapatokban versengenek valamiért. Ha valami apróság előfizetéses, szolgálatkésszé válik és nemszeretem dogokat vállal, csak legyen meg egy kis rávaló. (Volt, hogy kitalálta, hogy a hőségben limonádét árusít a kapu előtt. Meg is tette.)

Önállóan, a gépi fordítóval megold magának mindent, ha valami újdonságba botlik.
Amelyik játékban már profi, webkamerával kis videókat vesz föl és felrakja a YT-ra
és azzal segíti a kezdőket.
Nem nyers katyvaszt rak föl, videó-szerkesztővel megvágja, saját hangjával alámondja.
Bemutatkozik, hogy ő egy 10-11 éves gyerek és csak segíteni akar többieknek magyarul.
Aztán gyűjti a követőket.

Hozzánk közepes lelkesedéssel jön, mert vannak szabályok. Napi gépezési korlát van, de azt szabadon kihasználhatja. Az étkezése egy rémálom ... de a nagyi kombinált módon megoldja.

Legnagyobb nyűgje nálunk, hogy szerinte tök lassú a Wi-Fi-nk.
A DIGINET 1000 –nek jónak kéne lennie, most dolgozom egy erősebb router telepítésén.

Augusztus végén nálunk lesz.
Az a titkos tervem, hogy a gépépítő rovatba kis videókat vetetek fel vele az ötletekről, munkafázisokról, netán arról, ha valami jól sikerül. Aztán kitanulom tőle a szerkesztést, feltöltést.
Előre is elnézést kérek a Fórum népétől, ha kicsit bénák leszünk.

TBS-TEAM

Idézetet írta: J-Steel Dátum 2025 július 31, 15:27A másik kérdésem, hogy ha valaki telenyomja a piacteret termékeivel, amik nem érdekelnek. Akkor hogyan lehet "tiltani" mint régen?
Bal felső sarokban a nevedre katt.... és ott van a tiltólista amit szerkeszthetsz.
József

pcs

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2025 július 31, 15:53KORSZELLEM

Négy kis unokám van. 6-8-11-16 évesek. Ketten-ketten testvérek, a 11 éves kisfiú.

Okosak, ügyesek, érdeklődők.
Nem értékeli őket, (és a tizen- éveseket) reálisan az, aki úgy tekint rájuk, hogy nem tudnak semmit.
De tudnak, nagyon is sokat tudnak, de egészen mást, mint a megelőző korosztályok, különösen mint a mi, veterán nemzedékünk.
Sok gyakorlati készségnek híján vannak. Legalább is mi úgy gondoljuk. Ebben érdemes őket támogatni.
De, ki tudja megmondani, hogy igazából mire lesz szükségük az elkövetkezendő évtizedekben. Senki.
Mind a négy gyermek nagyon más. Alkatilag, temperamentumban, érdeklődésben, figyelem koncentrációban, érzelmi megnyilvánulásokban, társas viszonyaikban stb.
Tudni nem tudom, csak reménykedek. Az ép lélek és ép szellem elengedhetetlen és talán mint minimum elégséges lesz. Szerintem ezekből már most is nagy hiány tapasztalható társadalmi szinten.