Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Csevegő

Indította gaben, 2025 március 17, 22:07

Előző téma - Következő téma

kgl

Szerencsés vagy a 4 unokával. A lányomnak 2 fia van az egyik 3-os a másik már első éves informatikus hallgató. A fiamnál sajnos nem lehet gyerek, örökbefogadáson dolgoznak évek óta, de szinte csak roma gyerekek közül lehet választani, azt meg nem akar a fiam sem és menyem sem a rossz tapasztalatok miatt. Pedig nem a származás teszi az embert, de nem szólok bele.
A nagyobbik unokám 16 éves, talán hozzánk fog költözni, ha minden összejön. Már most magasabb nálam, pedig én 180 cm vagyok, és még pár centit biztos fog nőni. Külön szoba, új számítógép, új íróasztal, mindene meglesz, amit csak szeretne. Nálam volt most egy hétig és látta, hogy programozok, és mivel érdekli, rengeteget beszélgettünk, sokat megmutattam neki számítógépen. Azt mondta a gyerek, hogy az 1 hét alatt többet tanult tőlem, mint az iskolában szeptember óta. Remélem sokat tudok neki még segíteni. A kézügyessége egyenlő a nullával, egy csomót nem tud megkötni egy spárgán. Lesz mit tanítani neki.  [#fejvakaras] Szerszámokat, gépeket még csak a műhelyemben látott. Talán nem is érdekli. A CNC gépet már látta működés közben, az tetszett neki, de nem hiszem hogy meg is fogja tanulni.

A mesterséges intelligencia érdekli, de megmutattam neki, hogy még csak nagyon korlátozottan lehet használni mert buta, feledékeny, önkényesen átalakít dolgokat és elrontja a jól dolgokat is még. Még sok év fejlesztés kell ahhoz, hogy azt is csinálja amire megkérik és ne önkényeskedjen, ne töröljön jó összerakott részeket csak úgy magától, amit előtte nagy nehezen elkészített. Nagyon keményen kell ledorgálni, ha ilyet csinál, különben azt csinál, amit ő akar, ez meg nem segítség, hanem hátráltatás. kuss.gif De azért tud jó dolgokat is.

Egyébként én is úgy vagyok vele, hogy az iskolában hülyeségeket oktatnak és nem az életre oktatják őket. A tanár azt tanítja mintha profi lenne, amit az óra elött olvasott vagy látott. Szóval elég rossz véleményem van a mai oktatás színvonaláról. Évszámokkal tömték a fejünket nekem is történelemből, mégsem tudom őket megjegyezni. De 16 karakter hosszú számsorokat (vonalód) sok ezret tudtam fejből régebben. A nyelvtant én is utáltam, én is rendszeresen javítom a pirossal aláhúzott részeket. Ez szerintem nem baj, ha nem tanulja meg tökéletesen. Azért van a gép, hogy segítsen. Én évekig tanultam reszelni, fűrészelni, mindenféle szerszámom bőségesen van, mégsem veszem elő a reszelőt, csak évente 1-2 alkalommal, hanem inkább géppel csiszolok. A kor már kezd túlhaladni ezeken a régi tudáson, szerszámokon. Azt kell tanulni ami már most használható a mai kor szellemében. Sajnos az iskolába évtizedekkel le van maradva az oktatás tudásban, mert nem szakemberek tanítanak, nem professzorok tanítanak, hanem átlagos emberek akik egy szöget nem tudnak beverni mert ahhoz sem értenek. Ez nem az átlagos tanárok hibája, nekik az alapokat kell csak megtanítani, majd felsőbb iskolában tovább képzik őket majd. Nekem az oktatás elmaradt tudásanyagával van bajom.

A videóidra én is kíváncsi vagyok, csak bíztatni tudlak. :)
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

GG

Eeeeezt kerestem!

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 31, 16:49Bal felső sarokban a nevedre katt.... és ott van a tiltólista amit szerkeszthetsz.

Szedlay Pál

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 31, 20:07Szerencsés vagy a 4 unokával. A lányomnak 2 fia van az egyik 3-os a másik már első éves informatikus hallgató. A fiamnál sajnos nem lehet gyerek, örökbefogadáson dolgoznak évek óta, de szinte csak roma gyerekek közül lehet választani, azt meg nem akar a fiam sem és menyem sem a rossz tapasztalatok miatt. Pedig nem a származás teszi az embert, de nem szólok bele.
A nagyobbik unokám 16 éves, talán hozzánk fog költözni, ha minden összejön. Már most magasabb nálam, pedig én 180 cm vagyok, és még pár centit biztos fog nőni. Külön szoba, új számítógép, új íróasztal, mindene meglesz, amit csak szeretne. Nálam volt most egy hétig és látta, hogy programozok, és mivel érdekli, rengeteget beszélgettünk, sokat megmutattam neki számítógépen. Azt mondta a gyerek, hogy az 1 hét alatt többet tanult tőlem, mint az iskolában szeptember óta. Remélem sokat tudok neki még segíteni. A kézügyessége egyenlő a nullával, egy csomót nem tud megkötni egy spárgán. Lesz mit tanítani neki.  [#fejvakaras] Szerszámokat, gépeket még csak a műhelyemben látott. Talán nem is érdekli. A CNC gépet már látta működés közben, az tetszett neki, de nem hiszem hogy meg is fogja tanulni.

A mesterséges intelligencia érdekli, de megmutattam neki, hogy még csak nagyon korlátozottan lehet használni mert buta, feledékeny, önkényesen átalakít dolgokat és elrontja a jól dolgokat is még. Még sok év fejlesztés kell ahhoz, hogy azt is csinálja amire megkérik és ne önkényeskedjen, ne töröljön jó összerakott részeket csak úgy magától, amit előtte nagy nehezen elkészített. Nagyon keményen kell ledorgálni, ha ilyet csinál, különben azt csinál, amit ő akar, ez meg nem segítség, hanem hátráltatás. kuss.gif De azért tud jó dolgokat is.

Egyébként én is úgy vagyok vele, hogy az iskolában hülyeségeket oktatnak és nem az életre oktatják őket. A tanár azt tanítja mintha profi lenne, amit az óra elött olvasott vagy látott. Szóval elég rossz véleményem van a mai oktatás színvonaláról. Évszámokkal tömték a fejünket nekem is történelemből, mégsem tudom őket megjegyezni. De 16 karakter hosszú számsorokat (vonalód) sok ezret tudtam fejből régebben. A nyelvtant én is utáltam, én is rendszeresen javítom a pirossal aláhúzott részeket. Ez szerintem nem baj, ha nem tanulja meg tökéletesen. Azért van a gép, hogy segítsen. Én évekig tanultam reszelni, fűrészelni, mindenféle szerszámom bőségesen van, mégsem veszem elő a reszelőt, csak évente 1-2 alkalommal, hanem inkább géppel csiszolok. A kor már kezd túlhaladni ezeken a régi tudáson, szerszámokon. Azt kell tanulni ami már most használható a mai kor szellemében. Sajnos az iskolába évtizedekkel le van maradva az oktatás tudásban, mert nem szakemberek tanítanak, nem professzorok tanítanak, hanem átlagos emberek akik egy szöget nem tudnak beverni mert ahhoz sem értenek. Ez nem az átlagos tanárok hibája, nekik az alapokat kell csak megtanítani, majd felsőbb iskolában tovább képzik őket majd. Nekem az oktatás elmaradt tudásanyagával van bajom.

A videóidra én is kíváncsi vagyok, csak bíztatni tudlak. :)

Teljesen szubjektív, de ezt a nézetedet én nem osztom.
Talán jó is, hogy heterogén a társadalom.

"A nyelvtant én is utáltam, én is rendszeresen javítom a pirossal aláhúzott részeket. Ez szerintem nem baj, ha nem tanulja meg tökéletesen.

remrendes

A "Friss témák" közül a piactér kikapcsolható valahogy? Amikor egy-egy kupec meglepi a fórumot a hírdetéseivel, akkor elvesznek értelmesebb topikok.

Illetve mi a különbség a "Friss témák" és a "Frissített témák" között?

vadember

Idézetet írta: remrendes Dátum 2025 augusztus 02, 12:21A "Friss témák" közül a piactér kikapcsolható valahogy? Amikor egy-egy kupec meglepi a fórumot a hírdetéseivel, akkor elvesznek értelmesebb topikok.

Ha minden nap átfutod a fórumot, akkor a leghasználhatóbb módja ha az "Olvasatlan hozzászólások"-ra kattintasz.
Ezt könnyű átfutni és a topik címéből kiszűrheted , hogy melyiket akarod olvasni.
A 10-20 napi hirdetés között néha megbújik más is. Elég ezekből megnyitnod ami neked érdekes, vagy a hirdetésekből is csak azt ami érdekelhet.
Sokkal kezelhetőbb mint a főoldalon a mappákat végiggörgetni és egyesével megnyitogatni. (A piactér is szét lett szabdalva 19 mappára, mintha valami haszna lenne. [#fejvakaras] (
A végén pedig az "összes megjelölése olvasottként" eltüntet mindent.
Így már megközelíti a régi fórum használhatóságát.

mex

Idézetet írta: vadember Dátum 2025 augusztus 02, 13:31Ha minden nap átfutod a fórumot, akkor a leghasználhatóbb módja ha az "Olvasatlan hozzászólások"-ra kattintasz.
Ezt könnyű átfutni és a topik címéből kiszűrheted , hogy melyiket akarod olvasni.
A 10-20 napi hirdetés között néha megbújik más is. Elég ezekből megnyitnod ami neked érdekes, vagy a hirdetésekből is csak azt ami érdekelhet.
Sokkal kezelhetőbb mint a főoldalon a mappákat végiggörgetni és egyesével megnyitogatni. (A piactér is szét lett szabdalva 19 mappára, mintha valami haszna lenne. [#fejvakaras] (

Pontosan!
A kupeceket meg tiltom...

ORCA17

Sok tudományos értekezés, videó és laikus észrevétel kering a NET világában divatból felkapott AI elnevezéssel.
Ha nem gond, nekem is van egy vélekedésem a mesterkélt intelligencia dolgában.

Van mestersége és van emberi intelligencia?
Ha lehet mesterséges, akkor az embereket is ki lehet képezni úgy, mint mondjuk egy OKJ képzés a műkörömépítőknek, hogy intelligens legyen?
Ugye hogy ez egy marhaság! Akkor miért kell egy felturbózott - akár önfejlesztő - szoftvert emberi minősítésnek használt kifejezéssel illetni?
Miért nem jó  "self-developing" meghatározás, miért kell az emberi fajt itt is megalázni, egy "műagy" szintjére degradálni!

Az aggodalmam néhány sorban...

Bevezetőül csak annyit, hogy ha valaki műszaki értekezést vár az alábbi pár sorban leírt gondolattól, nem talál benne ilyesmit.
Néhány emberarcúra formált gondolat ember és gép lehetséges szimbiózisának jövőbeli magvalósulásáról és hatásairól.
Vannak kétségeim és ennek adok hangot a magam módján...

Hagyni kéne az ember gyerekit, hogy ő tanuljon, fejlődjön, küzdjön meg az elérhető sikerekért.
Az emberi konstruktivitás,  konstrukciós készség kialakulását a gondolkodás szükségességét a gyermekeink, unokáink privilégiumának kéne meghagyni.
 Nem kéne átengedni egy halom szám és betű alkotta, emóciók nélküli program halmaznak, mert akkor ez emberi szellemi képesség el fog satnyulni.

A robotok elterjedésének hőskorában, a gépeket "okosították" szoftveresen, hogy az embereknek könnyebb legyen elvégezni a rájuk bízott feladatot.
Ezek a szoftverek egyre fejlettebbek és összetett feladatok elvégzésére voltak képesek. De a gépek vezérlésére készültek!
Egyre nagyobb teret hódítottak, fejlődtek igen nagy iramban. Egy külön iparággá fejlődött a robotvezérlési programozó "szakma".
Nagyon jól jövedelmező iparággá! De akkor még nem akarták az emberi gondolkodás privilégiumát negligálni.
Még is már akkor elkezdődött kialakulni egyfajta ellenszenv.
Az aggodalmak, társadalompolitikai és szociálpolitikai kritikai éllel megfogalmazott véleményei,  inkább emocionális mint szakmai alapokra épültek.
Talán az elnevezés nem volt a legszerencsésebb, mesterséges intelligencia. Van emberi és van mesterséges intelligencia? Na ne már!

Bár marketing fogásnak kiváló - Artificial Intelligence - AI. Olyan sokat mondó, sejtelmes olyan sokan mondják, akkor az biztos menő dolog...
Miért nem volt jó a "self-developing robotics" - önfejlesztő robotika? Mert olyan snasszul hangzik?
Az intelligencia emberi privilégium, de az sem adatik meg bárki számára, hogy ilyen jelzővel lehessen illetni. Vagy ki lehet valakit képezni intelligensnek?

Azon kellene mesterkedne inkább minden potenciális döntéshozónak, hogy felhozza a lemaradt emberek millióit egy normális értelmi szintre,
az oktatás, a tanulás lehetőségének elérhetőségét illetően.
Vágyálom...ahhoz nem ártana az intelligencia - az a természetes, az az emberi, annak felismerésére, hogy nagy a restancia e téren.
Megkövezhetnek érte amit állítok, de az evolúció idővel visszafelé is működni fog!
Ha  az emberiség rátestálja mind azt amit "önerőből" elért évszázadok alatt, és azt akár kényelmi szempontból,  akár üzleti érdekből,
vagy bármilyen önös érdekből egy olyan szerkezetre bízza, ami nem fárad, nem téveszt, nem fél, hogy hibázik és nem felejt, akkor hogy is lesz?
Ülsz és nézed hogy irányítja az életed egy masina?
Mert ugye az A CÉL, hogy legyen ügyesebb, okosabb, gyorsabb és erősebb mint te és fejlődjön, az "ACÉL", (vagy a kevlár kompozit, lényegtelen).

És biztos vagy benne, hogy neked lesz előbb ilyen masinád, vagy a sok, (nagyon sok) rosszfiúnak? És egy hangszóróért a kérdés: mire fogja használni?
A konfliktusod rábízod egy gépre, hogy intézze el? Megold helyetted minden elintézni valót? A fantáziádra bízom az elintézni való lehetőségeket.
A mosogatástól a háborús konfliktusig. Addig te ülsz nézel ki a fejedből és leépülsz?
Van már egy szellem egy palackban! Az atombomba. Biztos hogy kell még egy palacknyi beláthatatlan következményű fenyegetettség?

Én csak azt akarom mondani, hogy mind az amit most egy szerkezetbe akarnak beleszuszakolni,
már külön-külön megvan. Az jól kordában tartható.

A bányától az orvostudományon keresztül az űrkutatásig. Specifikus, cél robotok - "okosak", fejleszthetőek, már működnek számtalan helyen az iparban.
Japánban jobb százalékos eredménnyel diagnosztizálnak mint a legkiválóbb orvosi teamből összeállított kontroll csoport. De a döntés az ember joga.
Amikor ez a hír kijött, már 60'000 ezer esetet töltöttek fel a számítógépes adatbázisba. Azóta (olyan 3-4 éve) bizonyára még tökéletesebb dolgokra képes.

Nem vagyok ellene a technikának, Sőt imádom!
Az első számítógépem a Commodore 64 volt. Aki ismeri a gépet, tudhatja mikor jelentek meg az első gépek a boltokban.
Azóta mindig volt számítógép a házamban, folyamatosan. Visual Basic- ben írtam raktár és partner nyilvántartó programot a munkahelyemnek.
75 éves vagyok, most is van a lakásban két laptop és egy combosabb asztali gép, amit CAD programozáshoz használok.
A műhelyben is van kettő, egy a CNC marónak és egy a kis lézernek.

Amikor nyugdíjas lettem és azt csinálhattam amit mindig is nagyon szerettem volna, már mint hogy ha megnyomok egy billentyűt a tasztatúrán,
mozduljon meg valami az asztalon, és ez sikerült, azóta ez lett az egyik hobbim.
 Ennek lett a végeredménye a saját építésű CNC maró és a lézer. Ezt azért mondtam el, nagyon is tudom, hogy mire képes egy szoftverrel vezérelt gép.
De az mindig csak egy gép marad, bár hogy is  "okosodik", bár mekkora SSD tárhellyel fog rendelkezni és lexikális adatbázis áll rendelkezésre.
Ugyan képes egy munka közbeni áram kimaradást lekezelni, és ha adottak a feltételek, képes onnan folytatni ahol abba hagyta, mert ilyen a vezérlő programja,
de megkérdezi előtte a "gazdit" - mit parancsolsz édes gazdám? én döntök hogyan tovább, és ez így van jól!! Maradjon is így.

Volna még sok okom, hogy miért berzenkedek az ellen, hogy egy "masinába" töltsük be az emberi elme minden esszenciáját, és hagyjuk az önállóság útján
egyedül, mert nem látom, hogy valaki, aki eldöntötte, hogy ránk szabadítja majd ezt a "izét" hogy akar rá féket tenni? Mert eddig csak azt hallhattuk, hogy
mi mindenre lesz képes. És mi képesek leszünk uralkodni felette? Ennek a kérdésnek a megválaszolása jutalmául már kevés lesz egy hangszóró....

És hogy ne hidd azt hogy a levegőbe beszélek, a hír, íme már elkezdődött, embert ölnek  már a földi drónok is -> https://www.youtube.com/watch?v=xQao6l_y714

... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

remrendes

Idézetet írta: remrendes Dátum 2025 augusztus 02, 12:21A "Friss témák" közül a piactér kikapcsolható valahogy? Amikor egy-egy kupec meglepi a fórumot a hírdetéseivel, akkor elvesznek értelmesebb topikok.

Idézetet írta: vadember Dátum 2025 augusztus 02, 13:31Ha minden nap átfutod a fórumot, akkor a leghasználhatóbb módja ha az "Olvasatlan hozzászólások"-ra kattintasz.

Igen, ez így megy most.
Ha kitörlöm az idézést a hsz elejéről, mi alapján látom, hogy kinek ment a válasz?

zsolt123

Idézetet írta: mex Dátum 2025 augusztus 02, 16:18Pontosan!
A kupeceket meg tiltom...

Szia, hogy lehet tiltani? Nem jöttem még rá.
Azt én sem tudom, mi értelme van pár naponta odasz@rni a piactérre ismétlődően ugyanazt a több tucat cuccot. Esetleg lehetne erről is egy cserépszavazást tartani... ;) (non-fair use)
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

mex

Idézetet írta: zsolt123 Dátum 2025 augusztus 04, 11:24Szia, hogy lehet tiltani? Nem jöttem még rá.
Azt én sem tudom, mi értelme van pár naponta odasz@rni a piactérre ismétlődően ugyanazt a több tucat cuccot. Esetleg lehetne erről is egy cserépszavazást tartani... ;) (non-fair use)
Szia!

Sajnos hiába tiltom magát a fórumtagot, a hirdetései változatlanul megjelennek,pedig pontosan az lett volna a célom, hogy a napi-kétnapi rendszerességgel hirdetett dolgait ne kelljen látnom.. Magával a fórumtaggal semmi bajom természetesen, csak az erőszakos nyomulást nem szeretem..

D.Laci

Idézetet írta: zsolt123 Dátum 2025 augusztus 04, 11:24Szia, hogy lehet tiltani? Nem jöttem még rá.

Gondoltátok, hogy 2-3 embernek nem tetszik a rendszer akkor megkel változtatni...
Gondoltátok majd mindenki betart minden szabályt, hogy 2-3 embernek eleget tegyenek...
stb.  :(

TBS-TEAM

Kiváncsian vártam mikor gurul el a gyógyszer.  :rohog

A rendszerek és a szabályok mindig akkor változnak,
ha valaki, vagy valakik találnak olyan kiskapukat,
melyek a nagyközönséget bántja, hátrányba hozza stb...
Ez a zsombicnc most pont olyan eset.
József

remrendes

Idézetet írta: D.Laci Dátum 2025 augusztus 04, 13:46Gondoltátok, hogy 2-3 embernek nem tetszik a rendszer akkor megkel változtatni...
Gondoltátok majd mindenki betart minden szabályt, hogy 2-3 embernek eleget tegyenek...
stb.  :(

A 2-3 ember gondolom nem reprezentatív mérés volt. Ha jól számolom nálam az "olvasatlan témák" alatt a 2 oldalon összesen 40 topikot hoz fel, ebből 37 egy user hírdetései. :)

kmil

Idézetet írta: remrendes Dátum 2025 augusztus 05, 05:40A 2-3 ember gondolom nem reprezentatív mérés volt. Ha jól számolom nálam az "olvasatlan témák" alatt a 2 oldalon összesen 40 topikot hoz fel, ebből 37 egy user hírdetései. :)

Az előző fórumon is volt egy csiszolószalag hirdetés, amit legalább 35x láttam, és nem értem, hogy miért nem jött rá a tulaj, hogy ha ötödjére sem viszi el senki, akkor nem érdemes hirdetni. Már gondoltam, szervezek rá egy gyűjtést csak, hogy végre eltűnjön.....

pcs

Idézetet írta: ORCA17 Dátum 2025 augusztus 02, 20:38Sok tudományos értekezés, videó és laikus észrevétel kering a NET világában divatból felkapott AI elnevezéssel.
Ha nem gond, nekem is van egy vélekedésem a mesterkélt intelligencia dolgában.

Van mestersége és van emberi intelligencia?
Ha lehet mesterséges, akkor az embereket is ki lehet képezni úgy, mint mondjuk egy OKJ képzés a műkörömépítőknek, hogy intelligens legyen?
Ugye hogy ez egy marhaság! Akkor miért kell egy felturbózott - akár önfejlesztő - szoftvert emberi minősítésnek használt kifejezéssel illetni?
Miért nem jó  "self-developing" meghatározás, miért kell az emberi fajt itt is megalázni, egy "műagy" szintjére degradálni!

Az aggodalmam néhány sorban...

................................

Volna még sok okom, hogy miért berzenkedek az ellen, hogy egy "masinába" töltsük be az emberi elme minden esszenciáját, és hagyjuk az önállóság útján
egyedül, mert nem látom, hogy valaki, aki eldöntötte, hogy ránk szabadítja majd ezt a "izét" hogy akar rá féket tenni? Mert eddig csak azt hallhattuk, hogy
mi mindenre lesz képes. És mi képesek leszünk uralkodni felette? Ennek a kérdésnek a megválaszolása jutalmául már kevés lesz egy hangszóró....

És hogy ne hidd azt hogy a levegőbe beszélek, a hír, íme már elkezdődött, embert ölnek  már a földi drónok is -> https://www.youtube.com/watch?v=xQao6l_y714

Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataid és általam jogosnak vélt aggodalmaidat.
Szerintem nagy szükség van a gondolkodás más irányokba való kiterjesztésére is, márcsak (így egybe írva) a szakbarbárság elkerülése érdekében is. Évekkel ezelőtt hallottam először a Palantir-ról, egy évvel ezelőtt már aktívan kérdezgettem informatikusokat és "tájékozott" embereket is, ki mit tud róla és ha lehet meséljenek az összefüggésekről. Nem kis meglepődéssel vettem tudomásul, jóformán senki nem ismeri, ismerte. Remélem, hogy a mai nap egyéb eseményei után, megnő utána az érdeklődés és talán elkezdenek gondolkodni végre más irányba is páran. Az már csak a hab lesz a tortán, ha egyre többeket visznek magukkal ebbe a gondolkodási irányba.
Mi az a Palantir?
Lehet lesznek akiknek nem tetszik az erre a kérdésre adandó válaszom, de az is egyfajta válasz. :) Vízválasztóként nem írok róla semmit.