Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Csevegő

Indította gaben, 2025 március 17, 22:07

Előző téma - Következő téma

Scythian

Szervusz!

Nem jó a megközelítésed. Az asztal sem hossz, sem keresztirányban nem  mozdul. Tehát jelen esetben a kopások ( ha vannak is  ) nem játszanak szerepet. Kizárólag a konzol mozdul el a gépállványon, rajta az asztallal. A billenést ( bólintást ) gondoltam elsődleges hibaforrásnak, de képtelen vagyok elhinni, hogy 50um tud elmozdulni ( bólintani ) a konzol úgy, hogy eközben a konzol prizmák, és a kép állvány között egyetlen um elmozdulás sem jelentkezik. Tegnap éjjel még azon agyaltam, hogy megszorulhat-e a konzol a függőleges ékek gépállványhoz viszonyított párhuzamosságának hiánya esetén, így megfeszül ( végtére is legalább 1500kg tömeg lehet ), és ahogy eléri a konzol az említett 50-55um bólintást kerül párhuzamba, és tud elmozdulni? Ez csak feltételezés, de nem tudok más következtetést levonni. A mai nap ennek ellenőrzésével fog telni. Továbbra is várom az építő jellegű hozzászólásokat. Az útmérő áthelyezgetését
a hiba okának feltárása érdekében nem igazán értem, és nem tartom célravezetőnek, elvégre ott a mérőóra. Amúgy ez az optikai útmérő 400mm husszú, szóval eleve kizárt is volna betenni a vertikál fej alá / vagy közelébe. Ezek az útmérők fixen vannak rögzítve a megfelelő helyre, azoknak ott kell működniük, mivel más lehetőség nem adott

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 június 09, 08:05Én a finommechanikai műszerész fejemmel gondolkodva a gép asztalának a kopásában keresném elsősorban a hibát. Valahol írtad, hogy 0.25 mm billegése van? Én egy Csonka típusú marógépen tanultam, annak kb 120 cm körül volt az ágy hossza, és hiába volt egy masszív öntvény gép, az asztal 2 vége között ott is elég nagy eltérés volt, ha megterheltem fel és le az asztalt kézzel. 

- Van nekem is útmérős gépem, amit én készítettem, abban csak 1 db útmérő van, valami kínai olcsó 0.01 mm pontosságú a kijelzése. Ráadásul gombelemmel működik az elektronikája ami lemerülhet. Én ellenőrizném az útmérő pálca tisztaságát is mert egy forgács darab is okozhatja, hogy picit akadozva mozdul magasság állításnál az útmérő csúszka.
- Amit még ellenőriznék, hogy ha asztalnak mekkora a négy sarkán a mérőórával mérve a függőleges mozgása. Lehetséges, hogy az asztal szerkezet van kikopva ?  Az útmérő csúszkája feltételezem nem ott van, ahol a mérőórával mérsz próbáld meg a lehető legkisebb távolságra rakni a mérőeszközöket és úgy is megmérni a kotyogást, majd távolra rakni egymástól és úgy is mérni. Persze a dinamikus terheléssel pld ránehezedsz a súlyoddal az asztal végére. Ez egyből kimutatja, ha az asztal megvezetése ki van kopva.

Csak az összehasonlítás érdekében rakom be az én útmérőm.

Kidwick

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 június 07, 15:34Valószínüleg a saját gépedről, ha elmentetted, ha nem akkor fel kell tölteni
egyessével amit hirdetni szeretnél.
Nem készűlt róla mentés.
Köszönöm szépen a választ! Azt hiszem hanyagolom ezt az új kihalt helyet... Statisztika szerint ez ad vesz meg az egész csak árnyéka önmagának...
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

Vetesi75

Üdv! Érezd magad szerencsésnek az 5 század vezeték lógásból származó bizonytalansággal! Én napi szinten dolgozom termelésben olyan közvetlen útmérőről visszacsatolt szervós, közepes munkaterületű CNC marógépen, aminél hasonló szituban - csupán Z irányú mozgás - 3 tized körüli hibával kalkulálhatok. Ehhez még hozzáadódik az Y-gerenda aktuális pozíciójától függő keresztirányú bólintás, ami szélsőséges helyzetben bőven meghaladja az 1mm-ert.

sarktibsi

Idézetet írta: Scythian Dátum 2025 június 08, 21:47Üdv szakik!
Túl egy szentségelős hétvégén némi tanácsért fordulok a T. nagyérdeműhöhöz.
Néhány éve vásároltam egy FU36-os marógépet, ami átesett némi ráncfelvarráson.
A történethez annyi még hozzá tartozik, hogy tekintélyes felújítást követően megkapta a 3 irányú útmérőket is.
Mondhatnám, hogy egészen szerethető géppé vált, mindaddíg, mígnem hétvégén egyik munkánál elfogott némi gyanú.
A munkaasztal vertikális pozícionálása valahogy nem az elvártak szerint történt, így tegnap egy mérőórát tettem
a vertikálba, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy az asztal függőleges mozgását csak 50-55u elmozdulást követően követte le az útmérő. Tehát az asztal már 0.050mm ereszkedett, mikor az útmérő még elmozdulást nem jelzett ki.
Tudna erre valami elfogadható választ adni valaki?
Próbáltam az ékkel játszani. Ha teljesen eltávolítottam, akkor korrektül mért mindkét műszer ereszkedésben, de visszaemeléskor ismét tévesztett az útmérő. Olyan érzésem van, mint ha az asztal jobbra/ balra billegne, és így befeszül, de ennek meg ellent mond az, hogy a vertikálban lévő óra egzakt eredményt produkál minden esetben. Totál tanácstalan vagyok, mert nem találok összefüggést. Érthetetlen számomra az, hogy a zsámollyal mozgó asztal a vertikál alatt miként süllyed, miközben a zsámoly konzolhoz illeszkedő fele meg sem mozdul...
Please valami okosságot valaki.   
Vizualitás gyanánt:
https://dielco.hu/sk/asztal-le.mp4 

Csak röviden az én marógépemről STRIGIN MF250-01 a főorsó csapágy kicsit lóg , a függőleges szánom szerintem mozdul jobbra-balra , az éklécen már nem lehet tovább húzni. Ennek ellenére lehet vele dolgozni.

Majd ha egyszer lesz egy kis időm meg pénzem szétszedem , kap egy új csapágysort (4db van benne) remélem új lécet nem kell csináltatnom elég ha beletoldok.

Jelen pillanatban ha egy 3-as fúróval fúrok azt visszafele eltöri (HSS-CO) szerencsére van rajta pinol löket olyan oszlopos fúrógép technológia, azzal szoktam furkálni. [#taps]   

Scythian

Szervusz!
Köszönöm a hozzászólásod!
De ugye ezt nem mondtad komolyan a CNC-t illetően, mert akkor már most kedvem szegted a következő projectem kapcsán.
A saját gépet tekintve talán túl magas az elvárásom laikusként, de mertem feltételezni, hogy lehet egy ilyen nem agyonnyúzott gép pontossága akár 1/100mm-is. Iszonyat nagy tömeg "lóg" a gép vázán, és ez a közel másfél tonnányi teher egy kb 60cm hosszú felületen fekszik fel. Az sem kizárt, hogy maga az ék helyenkénti kopása okozza a gondom, de ezt elengedtem már. Eddig szenvedtem, és nem jutottam előbbre. Azt kellett megállapítanom, hogy a le /fel történő mozgatáskor fellépő 5/100mm-es lógást képtelenség eltűntetni. Amúgy ( valószínűleg így is kellene használni ) az asztal le, majd ismételt felfelé történő pozicionálása során pontos, minden alkalommal 5u pontosággal vissza tudom állítani a kívánt méretre. De mivel eddig nem vettem figyelembe ezt a lógását, így okozott némi problémát a síkolás során. 

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 június 09, 13:13Üdv! Érezd magad szerencsésnek az 5 század vezeték lógásból származó bizonytalansággal! Én napi szinten dolgozom termelésben olyan közvetlen útmérőről visszacsatolt szervós, közepes munkaterületű CNC marógépen, aminél hasonló szituban - csupán Z irányú mozgás - 3 tized körüli hibával kalkulálhatok. Ehhez még hozzáadódik az Y-gerenda aktuális pozíciójától függő keresztirányú bólintás, ami szélsőséges helyzetben bőven meghaladja az 1mm-ert.

Scythian

Akkor mit akarok én? :D
Hááát nekem ilyen problémáim nincsenek, hossz / keresztirányú lógás nincs, függőlegesben is mindösszesen ez a kis
pillanatnyi megszorulás amit problémaként élek meg, de ezt az 0.05mm lógásból adódó késést követően amint már a konzol elmozdult a gépvázon, onnantól tökéletes. 

Idézetet írta: sarktibsi Dátum 2025 június 09, 13:44Csak röviden az én marógépemről STRIGIN MF250-01 a főorsó csapágy kicsit lóg , a függőleges szánom szerintem mozdul jobbra-balra , az éklécen már nem lehet tovább húzni. Ennek ellenére lehet vele dolgozni.

Majd ha egyszer lesz egy kis időm meg pénzem szétszedem , kap egy új csapágysort (4db van benne) remélem új lécet nem kell csináltatnom elég ha beletoldok.

Jelen pillanatban ha egy 3-as fúróval fúrok azt visszafele eltöri (HSS-CO) szerencsére van rajta pinol löket olyan oszlopos fúrógép technológia, azzal szoktam furkálni. [#taps]   

svejk

Idézetet írta: Kidwick Dátum 2025 június 09, 11:56Köszönöm szépen a választ! Azt hiszem hanyagolom ezt az új kihalt helyet... Statisztika szerint ez ad vesz meg az egész csak árnyéka önmagának...

Részemről a szerencse!
A 8 év alatt szakmai hozzászólásod gyakorlatilag nem volt, sőt általában az eladó portékáid sem voltak kifejezetten a fórumba illőek.
Mindezt írom úgy, hogy egyszer sem tiltottalak le, mindig elolvastam a hozzászólásaidat.

Ne vedd szívedre az írásom bizonyára rendes srác vagy, csak most épp Te vagy a soron.
Illetve nem írnám ezt ha nem ócsárolnád már többedszerre ezt az egyetlen mostani lehetőséget.

Az értelmes fórumtagok elfogadták, hogy ez van, egyelőre ezzel tud gazdálkodni az a csapat aki egyáltalán megpróbálja életben tartani a fórumot.

A lehetőség mindenki előtt nyitva áll, hogy egy jobb fórumot hozzon létre és ha ez megtörténik bizonyára farkafelvágva fogunk oda rohanni arra mérget vehetsz/ vehettek, mert ugye ez a felhívás mindenkinek szól aki elégedetlen.

Jozs

Bocs ha már volt, de ha válaszolok valaki hozzászólására nem lenne jó oda írni valahova az üzenet fejrészébe hogy pl. Válasz erre az üzenetre ? Ha úgy ír valaki választ hogy nem idéz be semmit akkor nem látni hogy új hozzászólásról van szó vagy valakinek válasz.

TBS-TEAM

Idézetet írta: Jozs Dátum 2025 június 10, 14:34Bocs ha már volt, de ha válaszolok valaki hozzászólására nem lenne jó oda írni valahova az üzenet fejrészébe hogy pl. Válasz erre az üzenetre ? Ha úgy ír valaki választ hogy nem idéz be semmit akkor nem látni hogy új hozzászólásról van szó vagy valakinek válasz.

AKÁR BELE IS ÍRHATSZ  wave.gif

Te az előbb az Arduino-nál hozzászólásra kattintottál és úgy írtál.
Jobb oldalt lent a zöld szivecskénél (válasz)-t választod akkor idézi a kérdezőt amit szerkeszthetel is, bele is irhatsz stb...
Gyors szerkesztés bármikor beleszerkeszthetsz az írásodba.
József

Jozs

A szivecske melletti válaszra kattintottam, mégsem látszik az üzenetemen hogy az válasz valakinek. Mint ahogy ezen a hozzászólásomon sem.

TBS-TEAM

Idézetet írta: Jozs Dátum 2025 június 10, 14:49A szivecske melletti válaszra kattintottam, mégsem látszik az üzenetemen hogy az válasz valakinek. Mint ahogy ezen a hozzászólásomon sem.

Ha nem törlöd ki a szöveg előtti írást.
Ezt kell látnod.
József

Jozs

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 június 10, 15:09Ha nem törlöd ki a szöveg előtti írást.
Ezt kell látnod.

Értem, csak megvan az a rossz szokásom, hogy válasz írásakor legtöbbször törölni szoktam az előzményeket, mert szerintem kicsit zavarja az olvashatóságot, meg fölösleges is ha fut egy téma. Viszont az praktikus ha ettől függetlenül látszik az üzenetemen hogy mire reagált. De nem olyan nagy probléma, csak felvetettem, elvagyok így is a fórummal és köszönöm a fejlesztők munkáját !

TBS-TEAM

Idézetet írta: Jozs Dátum 2025 június 10, 15:53Ha az első sort meghagyod akkor megvan mire válaszoltál.  :Q

József

Jozs

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 június 10, 16:05Ha az első sort meghagyod akkor megvan mire válaszoltál.  :Q

Lehet félreérthető voltam. Nem elsősorban számomra lenne fontos, hanem hogy ha valaki később olvassa a hozzászólásokat könnyebben látná a sorrendiséget. Mint pl. az Index fórumon vagy Prohardveren. Nem nagyon jellemző az idézgetés, ugyanakkor a hozzászólások fejrészében ott van hogy melyik hozzászólásra válaszolt. Ráklikkelve egyből oda ugrik, így egy-egy téma kitárgyalása könnyen visszafejthető.
Persze itt is megvan ez részben ha valaki nem olyan elvetemült mint én és meghagyja az idézetet. Viszont ha már - nagyon helyesen - meg vannak sorszámozva a hozzászólások, egy kis módosítás talán tovább tudná javítani az ügyfélélményt :-)

Ehelyett:

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum Ma - 15:09

ez:

Idézetet írta: TBS-TEAM #311

TBS-TEAM

Idézetet írta: Jozs Dátum 2025 június 10, 20:08Nem nagyon jellemző az idézgetés, ugyanakkor a hozzászólások fejrészében ott van hogy melyik hozzászólásra válaszolt. Ráklikkelve egyből oda ugrik, így egy-egy téma kitárgyalása könnyen visszafejthető.

ez:

Idézetet írta: TBS-TEAM #311

Értelek utánnanézünk.
József