Épül a gépem ::: Sebaj Tóbiás gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

3kvyw653f

sajnos munkanélküli vagyok,pedig az alut nagyonjól hegesztem,de a környékbe nem kell ilyen hegesztő.tehát az anyagi forrásaim igen csekélyek!
tehát aki alut hegesztetne,ne kíméljen! :)

3kvyw653f

3kvyw653f

Köszönöm a segítséget! (most összezavarodtam,hogy mi is lenne a legjobb)

wkbgzy80t

Nekem az a véleményem, hogy ha pontosan tudod, mekkora darabokat szeretnél megmunkálni, és ezek mérete elfér a vaslap felén (esetedben kb 400*500 terüeten), akkor legyen állóhidas, mozgó asztalos. Ezt szvsz könyebb kivitelezni, és némiképp olcsóbb is. Mivel ez a lap adott, és igen jó darab, nem érdemes "lelépni" róla. Mert ugye ha ezt akarod használni (feltétlenül ezt kéne...), akkor vagy ezen mozog egy kisebb asztal, mint alapon, vagy ez lesz maga a mozgó asztal, ám ehhez nagyon komoly és hosszú sínek, és egy még nagyobb (2x hossz méretű) alap kéne. Ez szerintem kilóg a hobbi keretekből.

Ha viszont minél nagyobb munkaterületre van szükséged, akkor legyen mozgóhidas, ikerorsós. A mozgóhidas picit drágább, mert feltétlenül kell egy extra orsó. Ugyanakkor a hidat is precízebben kell megépíteni, állítási lehetőségek, stb. Viszont cserébe kétszer akkora munkatér. ha a lapon akarsz maradni.

Mozgó híd mellett szól viszont, hogy a mozgatott tömeg mindig ugyanakkora, így pontosan be lehet lőni a hajtásláncot egy optimális körüli üzemállapotba. Míg ha az asztal mozog, és ugyeacél darabot akarsz marni, a nyers darab még egy 40x40x15cm kiinduló darab esetén is jócskán megnehezíti a motorok dolgát.

Kezdő lépésként semmiképpen sem árthat, ha beszerzel egy pár minél combosabb, a lap hosszánál mondjuk 10-15cm-el hosszabb sínt. Ezzel a 10-15 centivel sok munkateret nyersz (mindkét változat esetében, a merevségcsökkenés minimális, ráadásul csak az abszolút végállásokban. De legalább nagyobb darabokat is körbe tudsz majd kockázni.

A sínek ha lehet görgős kivitelűek legyenek, jó esetben az össze tengelyen, de a golyósak is jók, csak picit nagyobb javallt belőlük (30-35-40) Ilyenek néha felbukkannak itt a fórumon.

A kocsik és sínek kiválasztásánál ne csak a számokat nézd, ez a dolog még hobbyban is szinte mikroszkopikus szinten dől el, merevebb kocsival szebb felületet csinál a gép, főleg az oldalain meg a "formafelületeken". Ha megfelelő mérőeszközeid vannak, jó a terv, és türelmes is vagy, be lehet állítani olyan szinten, hogy ez számítson.

Megint sokat írtam, lehet itt-ott helytelenségeket, de majd kijavítanak.

3kvyw653f

ISMÉT SOKAT SEGÍTETTÉL,KÖSZÖNÖM NEKED!!!Akkor,ha jól értelmeztem,létezik görgős kocsi is?

vyvk7xm7

Ha a vaslapod széleire találsz két oldalfalat is, Farkas Ádám (Sopron) módra, akkor nem kell hídlábakat mozgatnod, csak a gerendát a rá szerelt holmikkal. Akkor lehet a mozgatott szerkezet 100kg alatt is.
Nagyon jól átgondolt és nagy műgonddal megépített gép, ajánlom figyelmedbe, ha még nem nézted.
http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1290374988&order=reverse&index=9&azonosito=hobbycnc" TARGET=_fnew>http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1290374988&order=reverse&index=9&azonosito=hobbycnc
Ha a teljes portált, a lábbakkal együtt, portáldaru módjára mozgatni szeretnéd, vagy erősebb hidat akarsz, akkor bent leszel a100-200kg tartományban szerintem.

vyvk7xm7

Tudsz-e mondani egy árszámítási módot az alumíniumhegesztésre, amivel számolni lehet?
Milyen ötvözet, milyen vastagság vagy más tulajdonság, varrathosszra vonatkoztatva hány Ft?

3kvyw653f

Köszönöm! láttam már a gépét,és észre is vettem rajta,hogy igényes,és jól átgondolt,precíz.nagyon tetszik nekem!akkor lehet az oldalára csavaroznék jó merev vasat,és akkor a munkatérből se venne el helyet.Sőtt,ha "L" alakú lenne az a vas,akkor még szélesebb munkatér jönne létre.

x4dvn6dne

Szia!
Milyen géppel hegeszted az alut?

3kvyw653f

Sajnos konkrétat nem,mert minden eset más,pl:vastag anyagra drágább ugyanaz a varrat,mint egy vékonyra,mert nagyobb energiabevitel kell hozzá.viszont azt tudom,hogy nem dolgozok drágán,eddig mindenki elégedett volt az áraimmal! ha küldesz mailt,küldök képet a varrataimról,sajna ide nemtudom feltenni!

3kvyw653f

x4dvn6dne

3kvyw653f

3kvyw653f

x4dvn6dne