Épül a gépem ::: Sebaj Tóbiás gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

3kvyw653f

Bizony ám! :) jókisgép! :) szeretem nagyon ! azért választottam az egy fázist,mert azt bárhol használhatom,szoktam menni autószerelőkhöz helyszini hegesztésre!

vyvk7xm7

A szerelvényeket hordozó részek 20mm vastag AlMgSi ötvözetből, az őket tartó merevítők 5mm vastagból lennének kivágva. A merevítők közötti tereket kitöltő lapok, amik csak forgácsterelő feladatot látnak el, 3mm vastag lemezből készülnének.  
Azt kéne tudnom, hogy menyi pénzből lehet ezt a hegesztést elvégeztetni. Azt már tudom, hogy menyiből végezhetném el magam ha gépet veszek hozzá és azt is tudom, hogy menyiből válthatnám ki ragasztással.
Kérdezhetem úgy is, hogy menyibe jön egy 10cm hosszú varrat két 20mm vastag anyag esetén és menyi ugyan ez 10 és 5mm-es lemezek esetében.

3kvyw653f

mindenki tudja,hogy az alu,igen jól vezeti a hőt!
20mm vastag anyagot,igencsak fel kell (elő)melegíteni! és ez mindjárt több kérdést is felvet,mégpedig,mekkora az anyag kiterjedése.mert kis darab anyag hamar felmelegszik,a nagy viszont soká,és mivel a felülete is nagy,ezért gyorsan is hül.ezért csak gyakorlatban lehet erre választ adni! egyszer,egy nagy alu lapon kellett behegeszteni egy elrontott furatot,és 10es autogén pisztolyal kellett előmelegíteni,elég sokára melegedett fel.persze ezt meglehet oldani másként,de ez a tanműhelyben volt ahol az aluhegesztő 300 ampere igen kevésnek bizonyult.a 10,és az 5mm es anyaggal nem lenne gond,viszont a 20as az már nehezebb.megoldható,de elő kell melegíteni,és akkor az is hegeszthető.

3kvyw653f

a ragasztás nemjó dinamikus terhelésre!

8irerv4i

Szerintem ezek a hegesztések egyenáramú trafóval bevont elektródával is elvégezhetők . Abban igaza van Tóbiásnak hogy egy 3,12-es elektródához nudli lehet 200 amper is esetenként .

99cwyhfhj

Nem tom mi a titka,de ezekkel az elektródákkal én mindig szenvedek, nehéz ívet fogni, labilis az ív, nagyon kényes a pontos távolság tartásra.
Lehet csak rossz pálcát kaptam? AlMgSi volt csak ráírva. Mondhatnátok valami jó márkát egyenáramú trafóhoz, ha már itt aluhegesztő szakik vannak...

3kvyw653f

felejtsd el az elektródát!
hogyan szabályozod a fém olvadását elektródával? ha igazán gányolni akarsz,akkor sajátmagadnak hegessz elektródával,másoknak hülyeségeket ne tanácsolj!  
a hegesztés is egy szakma,mégha sokan azt is hiszik,hogy egy egyenirányított mezei trafóval,és alu elektródával már hegesztő szakmunkásokká válnak......

8irerv4i

Márkát talán Tóbiás tud mondani . Találkoztam én is olyan pálcával amivel ívet sem tudtam fogni . Jó pálcával lehet hegeszteni de valóban nehezebb mint a szerkezeti acélt . Az alu pálca nagyon nedvszívó alaposan ki kell szárítani hegesztés előtt . Profi ebben sem vagyok az tuti .

8irerv4i

8irerv4i

Áruld már el hány éves vagy nincs kint az adatlapodon . Nem kötekedés csak avit se árultak mindig a boltban .

3kvyw653f

tisztázzunk valamit!
a pálca,alatt azt értjük,ami bevonat mentes(a hegesztő gáz az oxidmentesítő)
elektróda bevonata pedig ötvözi a megolvadt fémet,és lefedi,kvázi oxidmentesíti a megolvadt fémet!

3kvyw653f

40multam
aki profin hegesztett,az  lánggal hegesztette az alut!

8irerv4i

Jó nyertél egy hangszórót ! De először azért bevont elektródát írtam . Nem fogok vitázni ne erőltesd . Ez az épül a géped topikod egyébként sem idevaló .

3kvyw653f

az elektróda már önmagában azt jelenti,hogy bevonat (salak képző)van rajta.tehát nem helyes a "bevont elektróda"névhasználat!  
elektróda,és pálca létezik.mondjuk a vas avi pálcán van bevonat,de azt külön nem szokták mondani.