Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Sebaj Tóbiás gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

svejk

Sebaj Tóbiás, remélem minden megoldódik. :)[#vigyor2]

svejk

Hopsz, a vesszőt a sebaj után kellett volna rakni.

3kvyw653f

Köszönöm,igyekszem,de nem minden rajtam múlik.sajna :(

svejk

Mert egész délután a fajhővel foglalkoztál a géptervezés helyett. tudod, nem lehet egy seggel száz lovat megülni. :)

exvm7f6a

Az a kisebbik baj hogy ő nem haladt, de én is jól elszórakoztattam magam, ahelyett hogy építem a gépemet :)

3kvyw653f

sajna e pillanatban többet nem tehetek...hidd el,énis jobban örülnék,ha elindulna rendesen a dolog... :) de azért igyekszem :)

wkbgzy80t

Hát amit "mi" itt hozzá tudunk tenni, azt hozzátesszük. Borzasztó izgalmas lesz, hogy valami legalább halad, ha már a saját gépek nem annyira (a magam részéről legalábbis).  

Jómagam is vagy 6-7 éve foglalkozom a témával, pedig géptervezésből van diplomám, tervezésben-kivitelezésben is dolgozom, de a szerszámgép az egy egyedi terület -"mint minden" persze-, természetesen ez a hobby-m is. Mindezek ellenére csak kb. egy éve van olyan tervem, amire azt merem mondani, hogy talán érdemes elkészíteni, de így is hatalmas(!) rizikót érzek, ha nem lennék mélyen fanatikus, nem vágtam volna bele, és ha nem lennék félig őrült, már abbahagytam volna. Így is remeg a térdem rendesen, de most már tényleg nincs visszaút, benne van vagy fél évi teljes keresetem (és részben az Asszonyé:)).  

Nálam speciell eddig egy nagy iteráció volt az egész, amit sikerült megvenni, ahhoz igazodott a többi rész. Most kb. 2,1 tonnás a majdani összsúly (az alap egy 1000x1300x35 síkbamart acél lap, alatta 20cm beton, konzolokkal, ez kb. a fele), mindez 800x1000x250 munkatérhez. Ennek ellenére (vagy mondhatnám: ebből látszik, hogy) vasat nem valószínű, hogy rendes fogásokkal tudok majd vágni. Szerencsére nem is akarok. Nekem is határozott elképzelésem van, hogy mit kezdek majd vele ha elkészül. Szerencsére van időm, nameg persze fizetni sem tudom úgy ahogy szeretném. Nem is sürgető, de most már inkább azt mondom, hogy hál'istennek, hogy van időm végiggondolni... Teljesen más az, hogy valaki egy >150 kilós, max. alut -kis fogásokkal- megmunkáló alu-profil vázas gépet csinál (ami szintén hatalmas dolog manapság), vagy egy acélt megmunkáló, tonnákban mérhető cuccot. Lehet mindkettőhöz érteni, de a kettő más műfaj, más problémákkal.

Lényeg a lényeg, hogy a legcsekélyebb mértékben sem néz senki gyengeelméjűnek, vagy hozzá nem értőnek, pláne egy ilyen remek kezdő választás után, mint ez a lap.  
De! nagyon kvalifikált emberek, még olyanok sem, akik fél életüket marók és szerszámgépek mellett töltötték, sem tudnak feltétlenül (95%) szerszámgépet is építeni. Ez tény, sokakkal beszéltem. Ezért maximális óvatossággal kell eljárni, mert könnyen lehet egy nagyon drága, semmire sem használható gépe az embernek. És jó lenne minél többet beirogatni ide, legjobb esetben részletes tervekkel kezdve (úgysem lehet lemásolni, mert az alkatrészek zöme egyedi vásárlás lesz...). Egy év sok idő, pláne ha ráér az ember. Nem tudom hogy állsz anyagilag, de egy millió könnyen rá fog erre menni, a legszerencsésebb vásárlások mellett is, a legtrükkösebb terv birtokában is,  géphozzáféréssel is, ha tényleg jót akarsz.  

Ja, és ne áltasd magad azzal, hogy ez egy létszükséglet:) Tudod, az üzleti élet fő szabályát: használd, ne birtokold! Nem akarlak lebeszélni, a legjobb döntést hoztad, amit férfi csak hozhat (marógép építés), nagy öröm ez, mikor az ember tologatja az alkatrészeit, pláne ha már össze is lehet építeni őket:) Mégegyszer, félreértés ne essék, semmit sem tudok az előmeneteledről, csak biztos ami biztos alapon írom be a dolgokat. Így éjjel talán kicsit gazdagabban színezve a kelleténél, ezért elnézést. Késő van...és én most keltem :)

s7manbs8

Ha az ember mindennap megcsinál egy kis részt terveket szépen lehet haladni, én is amikor van időm egy kis tervet megrajzolok, aztán valahogy azt elkészíttetve össze akarom rakni az enyémet is, ami nem nagy, csak olyan 500x700 munkatelet lesz maximum. Érdemes tervezgetni összerajzolgatni, legalábbis a magam részéről úgy látom, mert ha csak gondolkozunk, akkor hiába vannak ötletek, úgy nem halad. Én is a rajzolós programmal szinte most pár hete vagy talán 2 teljes napot foglalkozva egész gyorsan tudom rajzolni, amit akarok, a pár program használati trükkre rájöttem, ami az alap használathoz elegendő.

3kvyw653f

Köszönöm mindenkinek a segítséget,nem is gondoltam,h. ennyien fogtok írni! :)később részletesen válaszolok mindenkinek!

kuv5p7226

Ha termelni akarsz, akkor első körben add ki bérmunkába a cuccot. Ennek sok előnye van, pl. látod, hogy az adott gépen mit lehet kihozni, mik a korlátok, be tudod lőni magadnak, hogy milyen gépre lenne szükséged.

Neked a költséged csak a szaladgálás (alapanyag odavitel, munkadarab elhozás), a keresményed az árrés. Ha az több mint a szaladgálás költsége, már félre is tudsz tenni valamit.

Vehetsz egy kis gépet, pl. egy kis kézi marógépet és azon pár részfeladatot te is meg tudsz csinálni, ami így megtakarítás lesz a CNC-n.

Na szóval én valahogy így kezdeném a helyedben.

Ha befektetsz százezreket (milliókat is könnyen elnyelhet) a beszerzésekbe és még mindig csak ott tartasz, hogy nem tudod pontosan mit szeretnél de azt nagyon, a végén az asszony feldugja a seggedbe a tusírlapot és kirakja a gatyáidat szatyorban a ház elé és mehetsz a híd alá.

000000000

Nagyfasz vagy, ezt a poént én is el akartam sütni![#eljen][#eplus2][#nyes]

000000000

Tulnyomórészt egyetértek Veled!
Az első gépen álltalában kijönnek a gyermekbetegségek!
De a második gép, az igen!!!!!!!
A másodikkal már el lehet készíteni a harmadikat, ami meg felel a célnak!
Szerintem a lépcsőket nem ajánlatos kikerülni!

VighLajos

Hasonlót mondanak az építkezők:
- az első házat az ellenségének,
- a második házat a barátjának,
- a harmadik házat saját magának építi

sanka74

3kvyw653f

Szerintetek mekkora golyósorsó kéne a gépemhez,a hid mozgatásához? alut,és acélt is marnék vele!esetleg nincs valakinek eladó?