Épül a gépem ::: Sebaj Tóbiás gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:06

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Bocsi kicsit elirtam a méreteket : 850x450x150mm re gondoltam !!

3kvyw653f

köszönöm,a segítőkészséged.sokmindent énsem tudok még,menet közben alakul.alut,és ritkábban acélt szeretnék megmunkálni.túlméretezni szertném,mert akkor biztos massziv lesz.elősször összeszedem hozzá,azokat az ithoni alkatrészeket amit gondoltam beépíteni,aztán konzultálok róla veletek.

fpm64xtbb

Nem tudom hogy jutnak hozzá de árulnak a vaterán és egyéb helyeken 61x61cm  öntvény csatorna fedlapokat az nem jó a gép építéshez?
Bocs ,hogy ide írtam de szóba esett itt is  a géppel kapcsolatban!

3kvyw653f

Ezt gúnynak szántad?vagy komolynak? csak azért,mert itt NEM esett szó csatorna fedlapról,és ezért nem értem a hozzászólásod! ha gúny ,akkor .......
mindegy is,mindenkit jellemeznek az írásai!!

vyvk7xm7

Szerintem a gép építés terén is mindet jó okkal lehet csak elkövetni. Vaktában sebtében kizárható a jó eredmény. Ezért a „mekkora golyósorsó kéne” kérdésre csak akkor van jó válasz, ha ismertek a golyósorsóval szembeni elvárások. A szükséges előtoló és gyorsító erő, a kívánt sebesség, az úthossz. Ezeket az igényeket kell majd kiszolgálnia, jó sok munkaórán keresztül, ha jól választottál. De az orsó mindenképp legyen kottyanásmentes vagy mentesíthető, ha tized millimétertől jobb megmunkálási pontosság a cél.

A terveid kevés ismert részlete alapján, a legnagyobb előtoló erőre tudok becslést felállítani.
Azt gondolom, hogy acélban, több tíz milliméter élkör átmérőjű szerszám és legalább negyed négyzetmilliméter közepes forgácskeresztmetszet esetén, hétszázötven Newton körüli forgácsoló erővel lehet gondolkodni. Az előtoló erő ennek a felétől is kevesebb, de legyen biztonsági rátartás is, ha négyszáz Newton erővel számolsz, akkor szerintem már biztosan nem ér meglepetés. Tömegben ez közelítőleg 40kg, amit egy kézzel odavág egy jó munkásember, de periodikusan változó forgácsoló erőként nagy gerjesztett rezgéseket okoz.
(Azt is sejtjük, hogy ha a periodikusan változó forgácsoló erő által gerjesztett rezgés frekvenciája, vagy annak valamelyik felharmonikusa éppen a gépszerkezet egyik saját frekvenciájának közelébe esik, akkor a hatás nem csak felület eltolódási hibát eredményez.)
A szerszámgép rezgése az egyik leg kritikusabb probléma, goromba hatása van a megmunkált felület minőségén túl, a gépalkatrészek és a szerszám élettartamára is.

A szükséges végsebességre nézve jóslatba tudok bocsátkozni, mert az acéltól puhább anyagban nagyon gyorsan is lehet haladni, de egy ekkora nehézgéppel 4m/perc sebesség fölé nem törekednék. (Ez is csak érzés, nem tudás alapján. Kb. fél méter távolságot átfogó acél híd, ami négyszáz Newton erő hatására nem deformálódik egy-két század millimétertől többet.) Ez a sebesség szerintem elég fém megmunkáláskor üresmeneti sebességnek és famaráshoz munka sebességnek is.

A fenti igénybevételekre a mozgóasztal-állóhíd elrendezést gondolom célszerűbbnek és az asztaltoláshoz 5mm emelkedésű 20-25mm átmérőjű orsót. Ekkora mozgóhíd pontos mozgatásához, csak a mindkét oldali, ikerorsós meghajtást tartom megfelelő megoldásnak, 5mm emelkedésű, legalább 16mm átmérőjű orsókkal.

Ez az egész még mindég csak arra elég, hogy a többiek megmondják, mi nem helytálló a gondolatmenetemben. Ha szerencsém lesz, akkor azt is megmondják, hogy miért nem az és hogyan lenne jobb.

3kvyw653f

Köszönöm a segítséged!! ismét okosabb lettem.ha nagyjából kitaláltam mi,hogy legyen,megosztom veled! mégegyszer köszönöm az építő hozzászólásod!! :)

3kvyw653f

Akkor azt kéne eldöntenem,hogy álló híd legyen,vagy mozgó?

sfmz2tiwb

Az álló vagy mozgó híd eldöntésében nagy szerepe van annak is, hogy mekkora helyed van a gép számára.
Mert azonos munkatér mellett az álló híd elrendezéshez kb. kétszer akkora lesz a gép hossza.

vyvk7xm7

Mérlegelned kéne, hogy mi szól az egyik és másik megoldás mellett és ellen, a megmunkálási elképzeléseid tekintetében. Azon a sík vaslapon jó volna kihoznod a lehető leg nagyobb munkaterületet.
Mozgó híd esetén a sínek a gépalap két oldalára kerülnek, a köztük lévő távolság nagy, ezért a keresztbefordulási hiba megelőzésére az egy sínen futó két kocsi közötti távolságnak is nagynak kell lennie, az pedig az adott területű alapon, az értékes munkaterület csökkenését jelenti. A kétoldali ikerorsós tolás, a keresztbe fordulási hiba ellen nyújt megoldást, ha a hosszabb munkaterület igénye miatt mégis közelebb tolnád egymáshoz az egy sínen futó két kocsit.
Mozgó asztal esetén a két sin az asztal szélességének 1 és 3 negyedéhez kerül, a köztük lévő távolság csak az asztal szélességének a fele. Az egy sínen futó két kocsi is közelebb kerülhet egymáshoz kevés keresztbefordulási hiba mellett, egy darab középső orsós tolással is.

Gyanítom, hogy a mozgatott legnagyobb tömeg is, az asztal és munkadarab ráncigálása esetén kisebb, mint egy monstrum híd és a rászerelt Z axis, meg a főorsó plusz meghajtómotor mozgatásakor. Már pedig ma még minden kg tömeg minden sebességváltozása energiát igényel, vagy energia veszteséget jelent. A mozgatásra fordítható energia és a mozgatott tömeg aránya fogja meghatározni a gép dinamikáját, az pedig az elméleti szerszámfája gyakorlati követésének pontosságát. Azt kell mozgatni, ami kevesebb energiával mozgatható és azt hiszem ez nálad az asztal meg a munkadarab lesz. De Te majd jobban tudod, hogy mit szeretnél.

fpm64xtbb

NEM gúny!!!Csak egy ötletet próbáltam kulturált módon megkérdezni.

3kvyw653f

akkor ok! csak nem értettem hogy jött képbe,és ezért gondoltam.az alapom már megvan,lejjebb láthatod!

3kvyw653f

az asztal se könnyű kb 200kg!!a hid erre az asztalra is kb lenne 100?

7w9huz0vb

Tudom a gép építés szépsége mindenkit vonz, de nem lenne biztosabb egy idősebb használt gépet megvásárolni és azt felújítani. 2M Forintért már van 4 tonnás Siemens vezérlésű komoly masina. Ez egy gyorsabb és biztosabb megoldás. Én félnék egy ekkora gépet elsőnek összerakni, ezért jutott eszembe.

exvm7f6a

Nekem 340kg, és nincs is ekkora mérete.

v2vhwz32z

Tóbiás! Én nagyon tudnám ajánlani http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1290374988" TARGET=_fnew>Farkas Ádám topikját! Nagyon tetszett már a forgácstörő is, Csizi gépe is, azok is ilyen "U" keresztmetszetű vázra épülnek. Előnye, hogy nem kell két masszív lábat is mozgatni a híddal, egy laposabb hidat tudsz csinálni.
Ha a munkadarabok várhatóan nem lesznek nagyon terebélyesek, én ezt a formát választanám. Pl tennék két (vagy egymásra helyezve 2-2) nagyobb méretű, vastagabb falú zártszelvényt, a tetejére a síneket. Persze ez a megoldás akkor jöhetne szóba, ha alumarás a cél maximum. Ha keményebb anyagokat akarsz marni, nagyobb fogásokkal, akkor lehet U vasat kellene használni oldalfalnak.