Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

Több lépcsős szíjhajtást tudsz csinálni ;)

svejk

B.Zoltán

Zsolt 4x8x3mm csapágyam van az jó lenne.

ezsolt74

A 16 fogú szíjtárcsának mekkora a külső átmérője?
A 20 fogúnak 13mm-es csapágy kell.
A 16 fogú-nak lehet hogy 10-es vagy 11-es kell.

ezsolt74

A 8mm-es csapágy szerintem nagyon kicsi lenne.

B.Zoltán

Elég kicsike szegény , de van 5x10x4 vagy 5x13x4-es.

pagabee

ezsolt74

Szerintem most összerakom a 20-as szíjtárcsával, mert mindent megrendeltem már hozzá, úton van a 10db 4x13x5-ös csapágy is.
Majd Tibor45 ha leteszteli és nem lesz túl jó akkor át fogom építeni.
A mostani Corexy nyomtatóm is 20-as szíjtárcsával van, fele ilyen erős motorokkal.
Igaz hogy ennek masszívabb is lesz jóval a mechanikája.

Motoros

A szíj helyett valami spéci sodrony nem lenne jobb vagy egyszerűbb olcsóbb?  
Pl https://sites.google.com/site/3dprinterlist/xyz-printers/h-bot/sli3dr" TARGET=_fnew>ITT

000000000

valaki probálta már gt2 9mm verziot?

keri

A szíj olcsó, és egyszerű.

000000000

Köszi, 230 fokon tényleg jó...

vjanos

ezsolt74, te már fogtál witboxot :)

Az a fibonacci fantázianevű bowdenes megoldás hogy van megcsinálva? Életképes?

keri

Működik ha erre vagy kíváncsi.
Huzalos megoldás addig volt érdekes, amíg nem voltak olcsó szíjak, meg trapéz menetes orsók.

Huzal hátránya hogy nincsenek rajta fogak, ezért ha kényszerhajtást akarsz vele létrehozni, akkor a végeit rögzíteni kell a dobhoz amire fel kell csévélni a teljes lökethosszt.
És ez is a fő hátránya.

Ha kicsi elmozdulást akarsz fordulatonként akkor kicsi dob átmérő kell, amire nem fér sok huzal, főleg ha erősebbet akarsz és így vastagabbat használsz.

Erősnek lehet elég erős, mert az csak a huzal keresztmetszettől függ, meg az anyagától, viszont kör keresztmetszet lévén a hajlítást nagyobb igénybevételnek teszi ki, mint ugyan az a keresztmetszet egy laposan eloszlatva a szíjban.

Ráadásul a szíjhoz fogakkal kapcsolódsz, így a hajtó kerék átmérőtől nem függ a lökethossz, vagy a terhelhetőség, csak és kizárólag a szíj anyagától és szélességétől. A fogaskerék határfogszáma korlátoz csak, illetve persze az, hogy a kisebb kapcsolódó fogszám jobban terheli a fogakat.

Szóval szerintem a bowdenes hajtás inkább csak érdekesség, műszakilag orsó vagy szíj ami itt életképes.

ezsolt74

A fibonacci bovdenes megoldás az úgy van megcsinálva hogy, vagy 1,5 méter teflon csövet beletekertek a nyomtató tetejébe, így le tudják zárni egy akril lemezzel.
A BQ Witbox Direct Drive extruderes így ez a Fibonacci a teflon csővel csak a nyomtatószálat juttatja el az extruder motorhoz.