Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Zozi

Az ereje a valóságban közel sem lesz ennyi, mert ha jól sejtem mikrolépésben használod amivel drasztikusan gyengül. Sokat gondolkodtam rajta, de hatékonyabb megoldás nagyobb fordulaton járatni a motort kevesebb mikrolépéssel leáttételezve. Ha eljutok az összeállításig le is ellenőrzöm amit számoltam. Sajnos nem vagyok biztos, hogy nem hagytam ki valamit ami elronthatja az optimalizálást.

Zozi

Legalábbis én a motorom nyomatékát vizsgáltam különböző feszültségeken és mikrolépésben majd ehhez választottam áttételt, hogy megfelelő felbontasom legyen. Majd hozzávettem a mozgatott tömeget átlós irányban és a végén optimalizaltam a várt elmozduláshoz tartozó maximum mikrolépéses nyomatékot amit ki tudok hozni.

000000000

Sajnos a dinamikai képességek megvizsgálásához fontos lenne a J adat (másodrendű nyomatéka a motorodnak), és éppen az nem szerepel a linken.
A szervo hajtás pedig nem biztos, hogy ilyen célra jobb, mint a léptető, ugyanis ha kicsi a pozició hibatárolója, és nem is állítható, nincs hozzá optimalizált step-dir gyorsulási rámpa, akkor erősen lefagyás veszélyes a dolog, és rosszabbul teljesít, mint egy közepes léptető közepes minőségű hajtáselektronikával.
Egyébként vannak profi léptető motor konstrukciók (minimalizált J, extra erős mégnesek, kicsi légrés, ...) az úgynevezett "disc magnet stepperek", a Portescap nevű cég gyárt ilyeneket is. Pl. a P532 széria 171000 rad/s2 szöggyorsulást tud, sok komoly AC szervo a felére se képes.

ezsolt74

Ezeket a motorokat akkor igazán úgy lehetne letesztelni, hogy mikor kész van a nyomtató, elmennék hozzád és a Robsy rendszereddel le tudnád mérni hogy beépítve valóságban mit is tudnak a léptetőmotorok,mik azok a gyorsulási adatok amire még képesek.

000000000

Igen, így is megoldható, de az se ártana, ha előbb kiszámolnánk az optimális áttételt az új motorodra, és akkor mérnénk ki, amikor már méretezetten állt össze a mechanika.
Elmélet és gyakorlat ugyanis szerves egységet képez, a gyakorlat jó esetben a helyes elmélet alapján működik jól, és olcsóbb dolog gondolkodni, számolni, méretezni, mint mindent saccra kipróbálni, legyártani "vasból", bár tudom ez egy Hobby oldal, de sajnos ez akkor is így van.
Egyébént messze vagyunk egymástól, vagy véletlenül Bp.-en élsz? Egy fokozatosan növelt egységugrás Robsy teszt mindenképpen fontos határadatokat szolgáltat a mostani nyomtatód hajtásának mozgásdinamikai képességéről, és kimutathatók vele a mechanikád gyenge pontjai is. Egyszer összefutunk, és megoldjuk ezt a tesztet, végül is ingyen van.:)

ezsolt74

Nem lakok tőled messze(a hegy túloldalán)2. kerület Pesthidegkút.
Igazából már mindent megrendeltem a nyomtatóhoz, max a szíjtárcsán és szíjvezető csapágyakon tudok változtatni.

keri

ezsolt74

Megjöttek a léptetőmotorok.

http://www.imgserv.com/images/2015/08/13/59s4gqe.jpg" border=0>
http://www.imgserv.com/images/2015/08/13/jadwG6yL.jpg" border=0>
http://www.imgserv.com/images/2015/08/13/kSnt6ywdlE.jpg" border=0>
http://www.imgserv.com/images/2015/08/13/stw2EGA.jpg" border=0>

s7manbs8

Nekem pont ilyen van, kicsit rövidebb fajta, olyan erős, hogy alig hajtom 12V-ról alapjáratban vagy 0.2A-t eszik.

000000000

Szuper, akkor majd Vjanos-sal is akár együtt megszervezünk egy 3D nyomtató teszt napot!
Ugorjanak azok a motorok, ha tudnak:)
Ja igen, ezen az adatlapon 82 gcm2 az inercia, és nem 68, ahogyan keri írta, amjd akkor ezzel kell számolni.

000000000

Enek a mocinak van valahol nyomaték görbéje?
google nem ad sok infot rola....

keri

Elnézést a rossz adatért.
Ugyan ekkora motorom van, annak az adatát  nyögtem be.

vjanos

Ugorjanak, de elsőre még tuningolnám a meglevő vasat.
Az optimális áttétel kiszámolása érdekelne, ezért is dobtam fe la Corexy témát és írtam pár gondolatot a topikodban ;).

000000000

Keri, segíts nekem milyen beállításokat használtál pontosan a hercz-es pla val? Már harmadik napja szívok vele. Üveglapra nyomtatom 70 fokosra fűtöm fel. A fejet próbáltam már 190-220 ig, de egy bizonyos rétegszám után, folyton deformálodik egy kis rész és vége. Több modellel próbálkoztam.

vjanos

Ha deformálódik, adj neki több hűtést és/vagy kisebb sebességet.