Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

A Herz-es natur ABS elég jól tapad, nem válnak szét a szálak, viszont elég rugalmas, mert sok a lágyító benne.
Én csomót tudtam kötni a szálra, annyira lágy.
De ABS-ből is van nekik turkálós száluk.

keri

Kösz, ismét. Megint elköltöttem egy kisebb vagyont :)

keri

na még egy idióta kérdés

Hűtésnél erős koncentrált légáram jó a fúvóka kimenetére irányítva, hogy minél gyorsabban szilárduljon, vagy inkább nagyobb felületen kisebb légáram, és csak a következő körig kell szilárdulnia?

s7manbs8

Ha kicsit meggondolom, ha hirtelen rögtön a fúvókánál már lehűl a szál akkor lehet rá sem tud ragadni eléggé, ha meg egy kis időt kap, akkor úgy le is hűl, meg rá is ragad.  

Sajnos, ez azonban mégsem egyértelmű, mivel apró tárgyaknál gyorsan megint odamegy a következő réteggel vagy sorral, és akkor nem tud mégsem kihűlni, ezt inkább a generáló programnak is kéne néznie, hogy túl gyorsan ne menjen a következő réteggel mellé vagy fölé, hogy ilyen ne történjen.  

Erre van is paraméter némi, a CURA.ban pl. hogy minimális idő rétgenként pl.

0bn8uxmw

Jobb a nagyobb felületen elosztott légáram, a fúvókára irányított kevéske tud lenni mert nem hűti a nyomatot le a következő rétegig eléggé. A fúvókát pedig nem illik hűteni nagyon.
Kicsi tárgyak esetén a több darab a jobb megoldás mivel hiába nyomod lassabban akkor is ott a fej a nyomaton és melegíti át szépen.

s7manbs8

Mi több darab, a ventiből ?

ezsolt74

Jobb ha nem csak egy irányból van a légáram,hanem körkörösen mindenhonnan kapja a levegőt.

ezsolt74

Kis tárgy esetén több tárgyat kell egyszerre nyomtatni mert különben nem tud rendesen hűlni, a fej sugárzó hője miatt.
Azaz egy kis mütyűrt nem igazán lehet jól nyomtatni.

000000000

Sziasztok van valakinek tapasztalata 3d nyomtatott tárgyak utómunkálataival kapcsolatosan?  
Például, hogy a pla nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezzen, illetve szebb felületet lehessen varázsolni. Gondolok olyan anyagokra amik Magyarországon is elérhetőek,
Hasonló tudással mint az xtc 3d vagy az epoxy-z. Ha valaki tud linket adni, hogy hol lehet rendelni Magyarországról ilyeneket, megköszönném.

vjanos

Nem huzatos helyen próbálkoztál véletlenül?

ezsolt74

Ha nagyobb hőtűrő képesseg kell akkor arra ott van a HIPS, igaz ,gyengébb mint a PLA.
Az ABS-t és a PLA-t is lehet utókezelni.
Az ABS-t aceton gőzbe kell rakni, ekkor a felülete feloldódik,szép,fényes és sima lesz.
A PLA-nak is van valami oldószere,(a neten rá tudsz keresni) amit lehet is kapni de elég durva vegyszer, óvatosan kell vele bánni.

0bn8uxmw

Itt egy cikk a PLA simításáról:
http://fabsterdam.com/3dprinting/smoothing-pla/" TARGET=_fnew>Smoothing PLA
http://szkarabeusz.shoprenter.hu/etil_acetat_ar_300_ml_1310" TARGET=_fnew>Etil-acetát a.r. 300 ml

000000000

Köszönöm a tippeket.

keri

Többen mondták már nekem, hogy "meg vagy te huzatva" de nem hinném hogy ez a gond, mert dobozban van :)
Persze teteje és eleje nincs, de amúgy zárt és a pincében nincs huzatkeltő.