Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Biztos vagy benne, hogy mikrolépésben a motor sokkal gyengébb?

Amikor a fiammal mértük a nyomatékát a motornak, éppen a fordítottját tapasztaltuk. Féllépéses módban, ugyanazon a fordulatszámon, sokkal hamarább tévesztett lépést a terhelésre, mint mikrolépést használva. Nem tudtuk megterhelni úgy.

2M542 vezérlővel teszteltük, ami nem rossz vezérlő.
Lehet, hogy kis olcsó vezérlőkkel másképpen viselkedik, nem tudom.

ezsolt74

Itt van a motornak az adatlapja.
17hs19-2004s a motor típusa.

http://www.osmtec.com/downloads/stepper_motor/stepper_motor.pdf" TARGET=_fnew>Adatlapok

ezsolt74

Bocs nem ezt akartam linkelni.

http://www.osmtec.com/downloads/stepper_motor/17hs.pdf" TARGET=_fnew>17hs19-2004s

keri

80 fokos asztal, és 230 fokos fej.
De ez nem hiteles hőmérséklet.
Nekem pont az tetszik a Herz-es PLA-ban hogy nem hajlamos a deformációra még puha állapotban sem. Igaz hogy jóval magasabb hőmérsékletet igényel, (185 fokon volt jó a másik)  

Első alaprétegre nem kell hűtés, mert akkor azonnal felválik, de utána mehet neki, és akkor szépen és precízen lehet vele nyomni.

Zozi

Sajnos biztos. Egyensúlyt kell tartania és könnyebben átugrik.Egész/fél lépésnél beáll szépen, de mikrolépésnél pont a belső lépés sokszorozás adja a hibalehetőséget.
 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/StepperMotor.gif" border=0>
Persze egy jó vezérlővel kevésbé romlik a helyzet, mert utána megy, de ez véges.
Itt meg lehet nézni egy kísérleti diagramot, bár ez erősen függ a motortól a feszültségtől és a vezérlőtől is. De arányaiban szemlélteti a végeredményt.
http://www.micromo.com/microstepping-myths-and-realities" TARGET=_fnew>mikrolépés

keri

Ja igen, és 60-70mm/s a nem látszó, és 20-30mm/s a látszó rétegeknek a sebessége.

Deformáció alatt mit értesz? Meg miért van vége? Nekem csak ragyás lesz, pl kihajlásoknál, mert felkunkorodik a réteg a béka hasánál és akkor a levegőbe nyomja a következő falat, de leválni nem szokott. Igaz mostanában nagy méretű dolgokat nyomtatok és ahhoz jár szoknya is, hogy jobban tapadjon.

Az üveget ablaktisztítóval, vagy szintetikus hígítóval zsírtalanítom...ablaktisztító jobban bevált.

Ma egyébként megvolt az első ABS-es nyomtatás turkálós HERZ-el. Elég jó. Kicsit rosszabb a tapadása az üvegre, (Acetonban oldott ABS segített), de nekem nem volt vele semmi gondom, szépen összeolvadtak a rétegek, és pontos lett a nyomtatás is.

keri

A mikrolépés pozícióját nem tudja olyan erősen tartani, mint az egész lépést, viszont, ahogy tapasztaltad, a kisebb rezonancia miatt nehezebben téveszt egész lépést.

svejk

Elég béna cikk és meglehet Te is félreértelmezed.
Az igaz, hogy az adott microstep estében a motor rugalmas, "nyúlós" lesz és az adott pozíciót sem tartja betonkeményen, de ahogy Te is írtad ezeket a lemaradásokat általában behozza.
Tehát a linearitása nem feltétlen a microsteppet követi.

Viszont amit a felhasználó érzékel nyomatékot a gép műkodése közben, az közel sem drasztikus csökkenés.

A cikk diagramja és táblázata a tartónyomatékot számolja de csak az adott microstep pozicióra vonatkozóan.  
Tehát nehogy elhidd, hogy mondjuk 800 lépésesnél csak 38%-ot fog "tudni" a motor összességében a teljes lépéshez képest.

Zozi

Én úgy értelmezem, hogy 800 lépésnél igen is ennyivel csökken a pozíciótartás az egy teljes lépésen belül. És pont egy ilyen két motor hajtott corexy hajtásban már látható hibát is visz a felületbe, mivel egymást is rángatják a motorok. Egy 20 fogú keréknél (2mm osztás) már egy lépés 0,2mm amin belül kóvályoghat a motor. Lehet rosszul fogalmaztam az előbb, nem úgy gyengül a motor, hogy nem képes pozícióba mozogni, hanem nem képes pontosan odamozogni és ottmaradni akkora határozottsággal.

B.Zoltán

Azért csinál egy kísérletet.  

Én is az vártam ,hogy gyengébb lesz mint , hogy elterjedt és most nem a pontos beállásról beszélek , mert az természetesen rugalmas és terhelés alatt nem lesz esetleg pontos.

"mikrolépésben használod amivel drasztikusan gyengül" akkor ezt a mondatot nem jól értettem?

Pontosan a fordítottját tapasztaltam , amint írtam is , hogy könnyebben téveszt lépés és nem terhelhető meg olyan méretékben pl féllépéses módban , mint 16 ill 32 módba.

Ha ezt nem próbáltad ki nem biztos , hogy terjeszteni kell.
Az interneten sok mindent leírnak , én szeretek meggyőződni a leírtakról.

Ne érts félre , nem akarok vitát indítani , mindenki úgy hiszi ahogy akarja , én szeretek meggyőződni a dolgokról.
Amit bevágtál az élég béna vezérlés , a bipoláris vezérlésben nem így van.Egyik teker mágneses mezeje gyengül a másik erősödik az eredő az állandó.
A régi vezérlőknél , amikor mind két tekercs maximális áramot kapott ott valószínűleg elképzelhető , hogy nagyobb volt a nyomatéka a motornak ,de hogy viselkedett terhelés alatt azt szívesen megnézném , de nincs ilyen vezérlőm.

B.Zoltán

Igen az embernek dönteni kell , pontos pozíció tartás vagy simább járás és esetleg égész lépésnek a felbontását veszem , és a mikrolépés csak a rezonancia és a egyenletes járást biztosítja , persze ott ahol ilyet be lehet állítani.

De azért a egész lépéshez lehet hogy jól jön az a rugalmas plusz felbontás , de ezt ti már jobban tudjátok a gyakorlatba , hogy mit érdemes beállítani.

Zozi

Kísérlet helyett tapasztaltam a visszaállási pontosság hibáját egész és nyolcad lépés között mikor nagyobb szíjhajtásnál kell visszaállni napjában 1000 - 1500 alkalommal átadási pozícióba. A cél a simább és halkabb járás lett volna de a vezérlő és a plc átállítása után hirtelen nem volt mindegy melyik irányból közelít a gép a célpozícióba.
Lehet, hogy csak minimális "láthatatlan" eltérést okozott, de a korábban stabil gépet megakasztotta. Ahogy visszakerült az eredeti állapot nem kellett többet hozzányúlni.

Sajnos lehetséges, hogy nem tudom világosan összefoglalni mit is akarok kiadni magamból. Nekem egy léptetőmotoros hajtás azt jelenti, hogy annyi lépést tesz ahány impulzust kap és addig marad ott amíg újakat nem kap. ha ettől eltér akkor nem jól méretezett (gyenge).  

Persze az egész elgondolásom lehet hibás, de vagyok annyira makacs, hogy a saját gépem eszerint építem. (figyelembe véve az új ötleteket és tanácsokat...)

keri

Igazából mindkettőtöknek igaza van a maga megközelítéséből.

Áttétel helyett a mikrolépés nem hatékony.

B.Zoltán viszont arról beszél ha veszel egy gépet. Egész lépéssel mozgatod. Egy adott terhelésnél lépést fog veszteni.
Mikrolépéssel ugyan ez a gép, a simább járás miatt nagyobb terhelésnél téveszt csak. Ez tény. Én is tapasztaltam.

A vissza állási pontosság viszont ahogy TE írtad nem növekszik a mikrolépésekkel arányosan, ennek ellenére érdemes használni, mert mégiscsak javítja a ráállási pontosságot az egész lépéshez képest.

Gyakorlatban a kínai sem írja rá hogy 1/8-ad mikrolépésnél pontosabb lesz a mikrolépésekkel, viszont határozottan simul a motor járása a mikrolépéseket növelve. 3D nyomtatónál 16-32 mikrolépésnek még van értelme mert nem mindegy hogy halál pontosan 0,2mm-ert lép, vagy azért tud finomítani a 0,2mm-en belül, mert hiába nem pontos, a felület azért szép lesz, ha nem lépcsős.
Általában a vezérlő sebességhatárai miatt vesszük alacsonyabbra a mikrolépéseket.

Nekem az az elvem hogy a gép felbontását egész lépésre kell tervezni, és maximális mikrolépéssel, amit a vezérlő elbír, kell használni.

Azonban a 3D nyomtató esetén bőven használják a mikrolépéseket és jelentősen javít a nyomat minőségén...elvégre ez a 3D nyomtató topik, nem az ipari automata topik :)

B.Zoltán

Keri jól összefoglalta a lényeget.

De értem a problémádat, és neked kell eldönteni, hogy  mi a fontosabb.
Az biztos , hogy betonkeményen , ahogy svejk is írta nem fog a mikrolépésen állni , így válaszd  számodra a jobb megoldást.

ezsolt74

Igazából akkor minden az áttételtől függ, ha jobban le lehetne áttételezni a nyomtatókat akkor akár mikrolépésre nem is lenne szűkség?
Viszont ide akkor hajtóműves léptetőmotorokra lenne szűkség, mert szíj hajtással már nem nagyon lehet nagyobb áttételt csinálni.
A motor nagyobb fordulaton üzemelne, így optimálisabban ki lehetne használni, egy bizonyos határig.
Javítsatok ki ha sületlenségeket beszélek.