Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nekem is van egy ilyen, csak össze kéne már rakni. :)

s7manbs8

Ebbe a Marlinba tehetnének egy olyat, hogy amikor megáll mert gondolokodik, vissza kéne a szálat szívnia, hogy addig ne follyon kifele, mert emiatt vannak a gubicsok rajta.

keri

Mondjuk ja. Amikor leállítom a nyomtatást akkor is nyomhatna egy retractot, meg esetleg a Z-t is megemelhetné, hogy ne égesse el a fej a munkadarabot amíg tökölök.

Lépés tévesztés esetére is lehetne valami nyomtatás közben újra kalibráló ciklus, mert most elég macerás...ja sebességet teszteltem [#hehe]

keri

Vettem a Herz-től leértékelt PLA-t, szerencsére itt vannak tőlem 5 percre. Eleinte küzdöttem vele, de aztán megnéztem az honlapjukat és kiderült jól fel kell nyomni neki a hőmérsékletet. vagy 20-30 fokkal magasabb hőmérsékletet igényel. Utána viszont olyan gyönyörűen nyomtat azzal a ronda áttetsző narancs színnel, hogy dobtam egy hátast. Tényleg az anyag miatt nem tudtam rendesen bekalibrálni a nyomtatót. Persze még tesztelni kell, de sokkal jobban viselkedik, és ez még csak a "selejt" volt a Herz-től :D az új szálakat nem bontottam meg.

keri

Hülyék vagyunk Elektron! Miből áll beleírni nekünk ezt a funkciót...ráadásul megcsinálhatnánk hogy a STOP gombra történjen mindez, mert engem zavar, hogy nem csinál semmit az a gomb.

s7manbs8

Olyat lehetne betenni a programba, hogy ... na ha pl. lépést veszt és észreveszed, felveszed a nullát, elvileg utána tudja, hol a nulla vagy nem ? G92 X0 Y0 Z0

000000000

Szerintem nem lenne sok értelme. Igazából nem szabad lépést veszítsen. Egy több napos de akár csak egy több órás nyomtatást nem fogsz folyamatosan figyelni...

ezsolt74

Ha már lépést veszít egy nyomtató akkor ott nagyobb gondok vannak.
Vagy gyengék a léptetőmotorok(az adott mechanika mozgatásához) és nem bírják emiatt a  tempót.
Vagy a kinyomtatott tárgy vetemedése miatt elakad a nyomtatófej.
Egy rendesen paraméterezett nyomtatónak normál körülmények között nem szabadna lépést vesztenie.

vjanos

Igen, adott határokon belül igaz.
De én pl jelenleg nem tudok sebességben ~80mm/s fölé menni, mert akkor alkalmanként hibázik.

De hétvégén átépítem 24V-ra, azt meglátjuk...

Illetve volt egy érdekes eset még, nyomtatás közben hegesztettem, akkor leállt az egész...
Kábelek árnyékoltak, az árnyékolás közösítve stb, és mégis.

ezsolt74

Én most az új nyomtatómhoz biztos ami biztos brutál léptetőmotorokat rendeltem ,a tartó nyomatéka ha jól emlékszem ,és jól írom 65Ncm, az átlag motorok 40 körűl szoktak lenni.

Nekem az első nyomtatómnál volt olyan hogy egy rossz fénycső gyújtó miatt egyszerűen kikapcsolt a nyomtató.
A villanyt felkapcsoltam erre a nyomtató kikapcsolt, aminek persze nagyon örültem, a második esetnél lett gyanusított , a fénycső.

000000000

Van ám itt egy kis gond, ugyanis hiába nő a nyomatékod, ha a motorod J-je is ezzel növekszik, netán még arányosan rosszabb eredő gyorsulás is kijöhet a dologból. Aztán még ott vannak a villamos és elektromechanikai motor időállandók, ott is a nagyobb nyomatékú motorok rosszabbul teljesítenk általában. Meg még sok más dolog is van, pl. a hajtásod elekronikus áramgenerátor megoldása se közönbös, stb.
Azon a tényen meg semmi nem segít, ha az áttételezésed rossz, így legelőször ezt kell optimalizálni.

Na de majd ezekről írok bővebben is a Robsy topikban.

s7manbs8

Ezzel a FreeCAD-dal nem tudtam tükrözni egy testet, megijedtem, de szerencsére a CURA tudja, na megnyugodtam.

ezsolt74

Az lenne az igazi ha a sima léptetőmotorok helyett szervómotorokat használnánk, csak azok jelentősen drágábbak.
De szerintem az Arduino tendszer nem is tudná kezelni azokat.
Ott lépésvesztés se lenne mert az ha "lépést veszt akkor korrigál".
És gondolom jóval dinamikusabbak mint a léptető motorok.
Javíts ki ha valamit rosszul írtam.

ezsolt74

Ez az a léptetőmotor amit rendeltem.
Elírtam mert rosszul emlékeztem, nem 65 hanem 59Ncm.

Esetleg rá tudnál nézni az adattáblájára hogy szerinted, miben jó és miben gyenge esetlegesen.
Köszönöm.

http://www.ebay.com/itm/331440962687?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT" TARGET=_fnew>léptetőmotor