Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Még mindig a feszültség növelésen gondolkodok.
http://www.reprap.org/mediawiki/images/f/f6/RAMPS1.4schematic.png" TARGET=_fnew>Jól gondolom nézem, hogy ha a RAMPS eredeti asztalfűtés kimenetén a negatívra és a tápcsatlakozóján a negatívra kötöm a nagyobb feszültségű táppal sorba kötve az asztalt, akkor működnie kell? FET 60V/55A van benne, szóval az nem gond. A LED-et is kikerüli, sőt még működni is fog a visszajelzés változatlanul...már ha biztonság kedviért nem forrasztottam volna ki az ellenállást, amit el is veszítettem :)

Másik hogy elkezdte kinyomni a fúvóka menet mellet a trutyit és persze ez meglátszik a nyomaton is. Rátekertem teflon szalagot, a menetekre, meg a bowdenből levágtam egy fél mm-es szeletet, és betettem a cső és fúvóka közé tömítésnek. Ez jó (most nem ereszt) vagy van jobb ötlet?

KBalázs

Na annak örülök, pedig nem volt tökéletes (a hûtés sem).  
Kb. azóta nem is nyomtattam semmit [#sniffles], illetve talán egyet, valahogy más dolgok jöttek közbe (Meg a tervek).
Nekem ez a kinyomósdi egy idô után megállt, beszáradt vagy mi.

3vv2btrhv

vjanos

Ok, de csak a hét vége felé... nem vagyok a gép közelében.

3vv2btrhv

rf63unrk7

Tényleg nem semmi! Ilyet eddig nem is láttam, pedig nézegetem a deltákat egy ideje...

( https://www.youtube.com/watch?v=J6X3oLVhHF4 )

keri

Nagyobb tárgyakat nyomtattam, és félúton ledobta magát az asztalról. Az mitől van?
70 fokra fűtöttem, igaz az üveglap alatt van a szenzor, de kisebb tárgyakat még 50 fokon sem tudom levakarni.

Felnyomtam a max. 135 fokra visrosszagasztottam, majd 80 fokos asztallal befejezte a nyomtatást. Csak jó lenne megérteni az összefüggéseket, hogy a jövőben elkerüljem a szívást, mert most ott voltam, de jó volna ha megbízhatóan magára lehetne hagyni.

KBalázs

Tömör volt a nyomat alja, azaz hajíthatatlan? Vagy lyukacsos? Én ilyenkor, bár még nem vált le nagy felületû, de próbált, nyomtam alá kék technokolt. Az utólag lehúzható róla (pla), de nem engedi felpattanni az üvegrôl a nyomatot.

keri

Másik gondom, hogy nagyobb sebességnél valamiért kevés anyagot nyomtat, és nagyon elvékonyodnak a falak, a nagyobb baj, hogy nem tapadnak össze rendesen, pedig már felnyomtam a mennyiséget is, meg a hőmérsékletet is.

Az extrudálás sebessége nem elmozdulás arányos? Extruder nem csúszik, azon is bika motor van, és egy nagyon jó recés kereket sikerült esztergálnom. Előbb durran szét a hotend minthogy megcsússzon.

Tehát adott egy egyszerű 1 rétegű 40*40-es kocka és a sebességtől függ az oldalfal vastagsága, ráadásul egyenletesen. Hova tűnik az anyag? Lehet hogy az arduino nem bírja léptetéssel? De ez hülyeség mert elmozdulás arányosak a tengelyek egymáshoz képest.

keri

Igen, tömör nagy felület. Ezért is nem aggódtam, mert nagy felületen kapaszkodott.
Akkor simán kihűlt a hosszú nyomtatási idő miatt, azért pattant le?

Ha felnyomom az asztal hőmérsékletét 80 fokra akkor az jó megoldás? Ott már rugalmas a PLA, nem keletkezik feszültség az anyagban.

Persze ezt úgy kell, hogy az első pár mm-ig alacsonyabbra venni és utána visszafűteni, különben a nyomtatással lesznek gondok...na ez az első beállítás ami nincs a Slic3-rben :D de végül is nem okoz gondot beleírni a G kódba.

KBalázs

Ja, de tutira elfelejted egyszer a G-kódot átírni, és akkor jól jöhet a zöld Technokol. Amikor már vagy 10mm magas a nyomat, és észreveszed hogy van egy hajszálnyi rés (amit nyomtatáskor visszanyom a fej, ezért látni ahogy változik, erős fényben) akkor oda nyomsz egy pár cseppnyit (meg se kell állítani a nyomtatást), ami befolyik a résen, utána a hőtől jól megszárad.
Vagy az alappaneltől független asztalfűtést építeni. se rossz megoldás (beépíthető PID szabályozóval pl.).

KBalázs

Nálam ez a "felnyomom 80 fokra" sajnos még nem létezik.

ezsolt74

Simán üveg lapra nyomtattál hogy lejött?
Ha az üveg lapra ragasztasz Tesa sárga maszkoló szalagot akkor alig fogod tudni levenni a nagyobb tárgyat róla.
Én általában 40fokos asztalra nyomtatok, de a múlt héten nagyobb tárgyat kellett nyomtatnom, ezért hogy a sarkai biztosan ne vetemedjenek, felfűtöm ilyenkor 70fokra az asztalt.

ezsolt74

Amúgy a száltól is függ nagyon hogy mennyire vetemedik.
Most nyomtattam a Herz -es régi szürke PLA val az van hogy vetemedik és feljön egy kicsit a sarkoknál,a BQ Natur PLA nál is így jártam.
Viszont a Herz-es turkálós fekete PLA-t alig tudtam leszedni az asztalról úgy hozzátapadt a Tesa maszkoló szalaghoz.
A sarkok egyáltalán nem akatrak feljönni, nem vetemedett, pedig közel 3/4 asztal méretet nyomtattam.

ezsolt74

Biztos jó a fej hőmérsékleted?
Kézzel könnyen tudod a szálat a fejbe tolni?
A fúvóka tiszta, nincs félig eltömődve?
A fej fűtő betétje elég gyorsan fel tudja fűteni a fejet ? 30 vagy 40W-os ,és rendesen rögzítve van.
Olyan mint ha lassú nyomtatásnál még meg tudná olvasztani a szálat és ezért rendesen adagolná de mikor gyorsítasz már nincs "ereje" megolvasztani ezért csak kevesebb szálat tud nyomni.