Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

0bn8uxmw

Hiába az erős motor ha nem tudja tolni ledarálja a szálat. De mivel a nyomtatásod nem elakad csak a vékonyodnak a falak akkor azt mondanám, hogy nem tudja úgy olvasztani az anyagot ahogy kell.  
15-20 mm/s-os sebességnöveléshez 10 fokos fejhőmérséklet növelés kell kb. Mennyivel próbáltad hajtani a gépet.

Ez az asztalról lepattanós dolog pedig az elégtelen letapadás miatt vagy pedig nem megfelelő asztal felület miatt lehet.

PLA-hoz üzembiztosan vagy Tesa maszkolószalag vagy Kapton szalag kell az asztalra. A probléma a hűléssel van leginkább amikor fújja a veti az asztalt és a nyomatot is a merev felület(üveg) nem tud vele mozogni míg a szalagok tudnak a nyomattal együtt kicsit mozdulni (PLA-nál 0.3% zsugorodás). Az üvegre hajlak is ezt szolgálja, kicsit tud vele mocorogni hüléskor.
A fűtött asztal hőmérséklete a nyomtatandó anyag lágyulási hőmérséklete szokott lenni ez PLA-nál kb. 60 fok. De mivel a hőmérő az asztal alján lakik inkább 70-re érdemes állítani nagy tárgyakhoz a kicsi nyomatoknak meg mindegy ha fűtöd ha nem letapad szépen akár a hideg asztalra is ha van rajta valamelyik szalag.
Mivel az első réteg fog tapadni ami minél vastagabb annál jobban tapad de kell hozzá, hogy a fej kicsit bele is nyomja az asztalba a szálat. Nálam a 0.2-es réteg vált be, bármilyen rétegvastagsággal nyomatok az első réteg mindig 0.2-es(kb az első rétegnél 0.175-ön van a fej így kicsit belenyomja az anyagot). Ha nagyobb a nyomat akkor szoknyával nyomom 6-8 extra szélességgel kb. ez szépen lefogja a széleket és a venti sem tudja úgy aláhűteni a nyomatot. Ezt a végén mint egy hártyát lehúzod szinte nyomtalanul. Így üzembiztosan lehet több tíz órás nyomatokat is ott hagyni.

ezsolt74

Nem mindig az erős extruder motor a jó, mert ha nem tudja valamiért nyomni rendesen, akkor a szálat ledarálja, viszont ha gyengébb a motor akkor ilyenkor csak lépést veszt , átugrik a motor.
Nekem pont a legutóbb volt ez a lépés vesztés, az első rétegnél, mert nem teljesen egyenes a fűtőlap, ezért a közepénél nagyon belenyomta a fejet az asztalba, 0,1mm-mél is jóval kevesebb lehetett a réteg.
Szépen lerakta ennek ellenére az első réteget hibátlanul, de ha erősebb a motor, akkor simán ledarálta volna a szálat.

keri

40W tefloncsöves E3D, 2 réteg kaptonnal szépen becsomagolva. Az itteni beszámolókhoz képest, meglepően probléma mentesen funkcionál és gyorsan fűt fel, (32V-ról pedig az asztalom is :) ) és +/- 1 fokon belül marad nyomtatás közben. (szórakoztam a PID-ekkel)
Lassúnál 180 foktól már szépen nyomtat. 200 felett már füstöl, szóval 195-ig fűtöttem fel, de lehet még adni neki.

Anyag mennyiséget is lehet feljebb nyomni, csak lassú nyomtatásnál már alapból is dagonyázott a felesleges műanyag kupacokkal, ezért bátortalan vagyok. Már 110%-nál járok a külső falaknál. A belső kitöltő rácsnak meg 300%-ot adtam...mondjuk ez nyomja is rendesen, de ott van hely és így éppen jó, és szép vastagon építi egymásra ugye a minden második réteget.

Egyszer volt hogy feltorlódott a szál, mert nem indult el a fej hűtőventilátora, akkor elkapart a recés kerék, de elég jellegzetes hangja volt.
A bowden elég rövid a rugalmassága kézzel tolva ~7-8mm, 0.3mm extra anyagot tól be retract után, mert a kocka tesztnél látszott hogy induláskor elszegényedik.

Nyomtatás közben szépen húzza be a szálat, nem akad el, vagy nem látszik hogy elakadna. A visszahúzott szálon egyenletesen látszik a recés kerék nyoma.

60mm/sec a legnagyobb nyomtatási sebesség. Ez a kitöltőrács, a belső fal rétegek, és a hídra van állítva. A többinél 30, illetve a külső rétegekre 20mm/s. Ezek annyira nem is magas értékek ha jól sejtem. Jerk-et is 40-re vettem mert szétrázta a nyomatot. Gyorsulás viszont még mindig elég jó, bár azt is csökkentettem, de az irányfordítások nem okoznak látható lassulást, szépen és pontosan pinpongozik. A réteg kitöltések nagyon szépek. 20% fedés van állítva a külső fallal. Viszont olyat csinál néha hogy levágja a sarkot.

Kijelző frissítést hol lehet visszavenni? Nem találtam, de ez is csinál olyat hogy a kör elején megtorpan kicsit, lehet hogy túl van terhelve az ardu.

keri

http://youtu.be/Dg0rbRX2gkA" TARGET=_fnew>Itt egy videó róla.
Röhejes, hogy amikor ott reszeli paraszt módon a full kitöltést a sarokban az a felület tökéletes minőségű, de a külső falak rétegei meg néha elkülönülnek.

keri

Köszi a tanácsokat neked és Zsoltnak is. Így már kezd oszlani a homály. A venti lehet hogy hűtötte, igen. A hűtőfúvókával még nem jutottam dűlőre, bár tudom az nagyon kell rá hogy jó legyen a béka hasa :)

Akkor tolok még anyagot, meg felnyomom a hőmérsékletet a fejben, valamint adok neki szoknyát. Aztán meglátjuk.

Üveglapot használok mert kényelmes. Lakkbenzinnel áttörlöm zsírtalanítási célzattal, utána nagyon tapad, de ha nem teszem meg a legkisebb ujjlenyomat maradványnál könnyen feljön.

ezsolt74

Próbáltad másik(esetleg más gyártmányú) szállal? azzal is ugyanezt csinálja?
A PLA-k nál szálösszetapadási problémák nem nagyon szoktak lenni, csak ha túl hideg a szál.

keri

Bitshape-s fehér szál. Eddig elég jól viselkedett, és bár nincs tapasztalatom, mert ez az első tekercsem, de úgy érzem elég jó minőségű. Nem hajlamos a törésre,  Csak a sebesség fokozásával jöttek elő ezek a gondok, és csak bizonyos helyzetekben, tehát a beállításokon, gépen kell finomítanom, úgy gondolom.

De akarok venné még szálat, mert már asszony is rákattant a 3D nyomtatásra :D szóval gyorsan fogy a spulni.

Asz'ondtátok a Herz féle szálakat vehetem bátran? Megyek is rendelek pár színt.

ezsolt74

A PLA sokkal jobban tapad a Tesa maszkoló szalagra mint a kapton szalagra.

ezsolt74

Tudsz venni akár turkálós szálat, az is jó minőségű csak színátmenetesek, és jóval olcsóbb,próbálgatni tökéletes.2750ft+áfa
ott nem válasthatsz színt azt kapsz amit küldenek.

keri

keri

ABS-ből mit tudtok javasolni, melyik a jó? Szín nem lényeg, szerkezeti anyagnak kell.

keri

na b..us tegnap nyomtattam tartót a spulninak, erre a Herz-es spulnik jóval szélesebbek :D mindegy legalább most szebbet csinálhatok :)

ezsolt74

Igen, a Herz nél vannak ezek a "turkálós" szálak.

s7manbs8

Nekem a kapton szalad bekenve nitrohígítóban oldott abs-sel tökéletesen bevált, minden ráragad és le is jön a végén lepattan.

s7manbs8

Nálam felül van a hőérzékelő és első rétegig 50fokra van állítva, majd utána 30 PLA esetén.