Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nem a középső kivezetést és valamelyiket szélsőt kell bekötni bipolárnál ? Ha az egész tekercset kötöd be akkor önmaga ellen dolgozik vagy nem ?

KBalázs

Nem. Simán középleágazásos a tekercselés.

0bn8uxmw

Igen hagyd ki a középső lábat.
;De hogy miként: 1xerű vegyél egy multimétert első körben szakadás vizsgálóra rakva ahogy a kép is mutatja három vezeték egy tekercs tehát addig méred a kábeleket amig meg nem találod a két 3-as csoportot utána de melyik a középső tekercs kábele? Ha megnézed a rajzot akkor látszik, hogy a két szélső vezeték eseten a leghosszabb az áram útja a tekercsben tehát ekkor lesz a legnagyobb ellenállása a motornak, tehát átváltod ohm mérőre a multimétert és megnézed a hogyan adja a legnagyobb ellenállást a kimaradt vezetéket leszigeteled és ezt megcsinálod a másik 3 kábelnél is.  

000000000

Köszönöm az infokat!Kiindulásnak nagyon jók,még próbálok kicsit utána olvasni ahol csak lehet,és mindent kipróbálok amit tanácsoltatok...a héten én már nyomtatni szeretnék!! :) itt van egy két kép a gépről meg a motorokról... szét kaptam kettőt, az egyik a fej motorja ,ott nem volt gond, mert az alapból 4 vezetékes de az x,y,z na ahhoz sikerült 6 vezetékest rendelni....

000000000

Hoppá, hát a kép az nem jött össze!!!! :(
;

Devecz Miklós

Képet saját gépről nem tudsz belinkelni, csak ha valamelyik fájlmegosztóra feltöltöd.
;
;A képet nem láttam, de remélem nem szedted szét a motorokat, mert az nem tesz jót nekik!

keri

Bőségesen.
;Pár centi vastagok csak az alkatrészek a legtöbb 3D nyomtatónál.

keri

Szerintem eleve hibás a jelenlegi fejek koncepciója.
;Be kell tenni egy szilikon karmantyút a meleg oldalra, akkor nem tud visszafolyni, így elakadni sem tud. A szilikonra meg nem tapad semmi.
;
;Ennek ellenére azért vannak működő megoldások szép számmal tehát csak azokat kell másolni, vagy venni :)

keri

Nem.
;Képzeld magad elé az áram folyását.
;Ha eredeti elképzelés szerint használod, akkor a közép kivezetéstől folyik az áram a két széle felé (ellentétes irányba) attól függően hogy milyen irányú mágneses tér kell.
;Ha sorba kötöd akkor az áram iránya megegyezik így a mágneses terük is azonos polaritású, vagyis erősítik egymást.
;
;Lehet sorba kötni, lehet egy tekercset használni, vagy ha külön kivezetése van az összes tekercsnek akkor lehet párhuzamosan kötni.
;A három kötési mód eltérő fordulatszám-nyomaték görbét fog eredményezni.
;http://www.t2cnc.hu/images/57HS22.jpg&" TARGET=_fnew>;Ezen a nyomaték görbén látszik hogy mi a különbség a különböző kötésmódok között.;
;
;Azonban szerintem félrevezető ez a görbe, mert a párhuzamos kötésnek kisebb a nyomatéka magas fordulaton, viszont ennek a kötésnek ~30-50%-al nagyobb áramot lehet adni, ahogy soros kötésnél meg nagyobb feszültségen és kisebb áramon jön ki az optimum. Tehát leginkább a vezérlő képességei szerint érdemes kiválasztani az alkalmazott kötésmódot, így hogy a lehető legnagyobb teljesítményt pumpáljuk bele a motorba.
;
;Mondjuk azonos feltételek mellet sem logikus hogy a párhuzamos kötésnél miért kisebb a magas fordulati nyomaték, hiszen a gerjesztő áram az ugyan az minden esetben, ugyan akkor az induktív reaktancia fele akkora, tehát pont hogy magasabb fordulaton kellene jobban viselkednie.

keri

Jaaa, ezt benéztem. A különböző kötésmódokhoz különböző feszültség és áram értékek vannak deffiniálva, így már érthetőbb, de még félrevezetőbb, mert a maximális feszültség lehetne a párhuzamos kötésnél is ennyi.

000000000

Szia!
;
;Én pont így használom az MK8-as fejet, azaz a 2-es furatot az E3D hűtőbordával együtt felfúrtam 3-asra (nagyobbra nem lehet). Abba tettem egy 2/3mm-es teflon csövet ami egyébként Szombathelyről származik. Az átalakítás óta nincs elakadás. PLA, ABS, HIPS 150-250 fokig eddig teljesen rendben...

000000000

Régóta olvasgatom aktívan a fórumot. 3 nyomtató építésén vagyok túl, természetesen van azért gondom. ABS esetén hogy kerülitek el a vetemedést. Kisebb tárgyakat gond nélkül kinyomtatok, de a nagyobb alapfelületű tárgyak már széttépik önmagukat. (Az asztalról már jó ideje nem tud följönni) Itt is és máshol is olvastam, hogy a zárt nyomtatótér a megoldás, a kérdésem az lenne, hogy valóban teljes mértékben megoldás-e. Ledobozoljam-e emiatt a gépet, vagy a nagyobb tárgyaknál úgy is lesz vetemedés, széttépődés?
;
;Valaki korábban kérdezte milyen a HIPS:
;- erős a szaga
;- kb 1/3 a vetemedési hajlama mint az ABS-nek
;- kicsit magasabb hőmérsékleten nyomtat
;- aceton nem oldja
;- hűtés nem kell nyomtatás közben, és talán masszívabb is mint az ABS
;
;A minőségét tekintve nem tudok nyilatkozni, kiszakadt csomagban kaptam a cuccot a Gigamaxtól, picit megszívta magát nedvességgel, ezért néha légbuborékok keletkeznek nyomtatás közben... :(
;
;Szerintem simán jobb mint az ABS, nem is értem miért csak support anyagként szokták használni többnyire.

0bn8uxmw

Erre a infóra vártunk páran már régóta [#worship]
;Akkor ABS felejtős HIPS-re fel.
;Ha tömörebb a tárgy és nagy (10x10cm fölött) nem tudok vele én se mit kezdeni megreped mert felválni nem tud, a zárt tér annyit segít rajta, hogy kisebb lesz a repedés....faxa.
;Akkor rápróbálok a HIPS-re én is.
;
;

keri

A munkadarab melegen tartása, azaz a hőmérséklet különbségek csökkentése, csökkentik a vetemedést is, de nem szünteti meg.

ezsolt74

Meg is rendeltem a HIPS-et a Gigamax-tól.