3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

peiystyi4

Egyszerű alkatrészeknél nem gazdaságos az tény. Bár ez is attól függ mit nyomtat az ember. Ha nem rétegenként váltja az ember a színt, akkor jó lehet. Vannak már videók a youtube-on, hogy milyen praktikákat lehet bevetni a spórolásra. Az idő részét nézve és 10+ órás nyomtatásnál szerintem már oly mindegy...[#nemtudom]

3ztiz2p39

Esetleg ez?

Vagy zsibpiac és egy hasonlót hozzáigazítani.

tc9jtie4

Azt se felejtsd el hogy be tudsz tárazni 4 féle filamentet. Oké, kicsit luxus, de marha jó hogy nem kell a szálcserével bajlódni.
Az is lehet hogy kettő egyforma van bent és ha az egyik kirogy folytatja a másikkal.

Én is azzal vettem és hát megváltás az ender után. [#vigyor] Irodából elindítom és csinál mindent: nekem csak a kész termékért kell lemászni a másik helyiségbe.

exvm7f6a

Több fejes megoldások szerintem jobbak, ha sokat kell cserélni. Ahogy kolléga írta, megfontoltan kell használni a szálcserét ennél.
Én is nézegetem egy ideje a Bambulab X1C-t AMS-el, de egyre inkább meggyőzöm magam, hogy nem kell ilyen [#vigyor]

Alapvetően nekem kompozit alkatrészek nyomtatására kellene a csere. Pl. fogaskerék. PA+karbonból nyomtatnám a magot, hogy erő és szívós legyen, a külső réteget pedig POM-al, ami meg jó csapágyanyag, a felületi kopások ellen. Illetve mellette PVA alátámasztást is lehetne használni cserével.

A gond hogy ezen anyagok egyike sem kompatibilis az AMS-el, még ha a sok lassú csere problémájától és hulladéktól el is tekintek.

Ugyan akkor a nyomtató önálló képességei miatt is nagyon vonzó, az AMS pedig nem olyan drága hogy ne venném meg hozzá, de ettől még nem oldja meg az eredeti problémámat a kompozit nyomtatást, ami miatt úgy határoztam hogy jó volna lecserélni a két darab saját építésű nyomtatómat. Illetve öregszem és jó volna ha nem kéne annyit simogatni a nyomtató lelkivilágát minden nyomtatás előtt, csak elindítani, és működne magától.

exvm7f6a

Ja igen, és a POM önállóan nem nyomtatható, mert túl nagy a zsugorodása. A teszt kockám, gömb alakú lett belőle [#vigyor]

peiystyi4

IdézA gond hogy ezen anyagok egyike sem kompatibilis az AMS-el,
Miért nem kompatibilisek? A karbon megesz mindent, az én sem használnám, de többivel mi a gond?

exvm7f6a

Fogalmam sincs, de ezt írják. Feltételezem a túl nagy hőmérséklet különbségeket nem tudja lekezelni automatikusan.
Nekem nem szokott gondom lenni kézi cserénél.
https://eu.store.bambulab.com/en-hu/products/pa6-cf

Az X1-hez való fúvókák elég kemények hogy bírják a karbont. De nekem a sima rozsdamentes fúvóka sem fogyott még el tőle.

50n2cyjkv

Túl merevek: ki-be fűzésnél problémás, előbb-utóbb* elakad valahol.
Illetve, túl kemények, nem feltétlen** tudja elvágni kifűzés előtt.

* azonnal és mindig
** nem tudja!
(saját tapasztalat)
:-)

ctk5tzah

Én vettem egy Bambu Lab X1C-t AMS-el, az előtte lévő nyomtatóimhoz képest egy más dimenzió.
Egyedi dolgokat tervezek és készítek, mióta megvan a nyomtató, sokkal több mindent csinálok vele, amit előtte esztergával vagy CNC marógéppel csináltam meg. Az AMS-t színek cseréjére nem használtam, de nagyon kényelmes, hogy négy anyag be van készítve és ezeket talán a levegő nedvességétől is megvédi.
Az előre beállított profilok jól működnek, az NFC–vel ellátott filament nagyon kényelmes, rendkívül gyors és pontos. Ezt az előtte használt Ender-5 höz képest írom.
Nagyon ritkán van tapadási probléma, a texturált tálcán soha, a sima tálcákon néha használom a gyárilag hozzá adott, rendelhető ragasztó stick-et.
Nyomtattam Mini M12 optikához menetes optikatartót ami M12x0.5 menet. Nyomtattam sok fotószűrő konvertert, 0.75 menettel. Mind jól használható lett.
A menetekkel nem variáltam, úgy ahogy a Fusion megcsinálta. Egyedül a menet bekezdést érdemez egy kicsit megigazítani, letörni, mert az nagyon vékony lehet.
Ezeket 0.2 fúvókával nagy felbontással PLA, PETg és ABS-t próbáltam.
Normál 0.4 fúvókával, alapbeállítással pl.:
Fahrt kocsira kerék TPU-ból és csapágyazott keréktartó ABS-ből.
A csapágyfészek méretét pontosan a csapágy méretére állítottam és kényelmesen, szorosan ment bele.
Az elmúlt két hónapban több filament-et használtam el, mint az Ender-el két év alatt, pedig dísztárgyakat vagy egyéb hasznosnak vélt, letölthető dolgokat nem nyomtattam, azt 2-3 kishajót leszámítva, amivel kicsomagolás után teszteltem.

ctk5tzah

Még néhány kép

ctk5tzah

Fahrt kocsi kerék és a felül és a kerekeknél is csapágyazott keréktartó. A három keréktartó háromféle anyagból, ABS, PLA, PETg készült, és kereket is csináltam háromféle anyagból. Nagy különbséget nem látok a használatban. A kerekek cserélve lettek TPU-ra -szürke kerék- mert a többi egy kicsit zörgött a sínen.

2f428kduf

Segítséget kérek. Egy Ender3-as nyomtatóm van, amivel egyszerű  idomokat nyomtatok: távtartókat, egyebeket, Cura 3-as programmal. A bánatom: a G kódot eddig SD kártyával vittem a nyomtatóra. DE vagy 5 kártya, néhány használat után elnémult, a kártyák tönkrementk, így a nyomtatás kissé drága. A nyomtatón van USB port is, azt hogy lehet használni, esetleg a laptopról, amin a Cura van, kábelen is mehetne? Ha valaki tud segíteni, kérem az utolsó "szőrszálig" tegye. Mentségem legyen: taposom  81.-et. Én még analóg világban szocializálódtam.
Előre is köszönök minden sgítséget.

008py5n5y

Valószínűleg ki lehet választani a nyomtató menürendszerében, hogy az sd-kártyát, vagy az usb-portot használja.
A beállításoknál kellene körülnézni.

wewmcg430

Szia!

Én régebben sokat nyomtattam online!
A Cura tudtommal erre nem alkalmas,én a Repetier Hostot
haszbáltam.
(Attól a Cura még lehet a szeletelő, jobb is mint a Repetier host szeletelője).

USB kábelen össze kell kötni a nyomtatóval, majd ki kell választani az usb portot a számítógépen ahová csatlakoztatva van a nyomtató, (nem mindig túl egyszerű).
Ha sikerült megtalálni a portot, csatlakoztatni kell, ezt a repetier host-on kell kezdeményezni.
Ha sikerült akkor a nyomtató újraindul, és aktiválódnak a repetier host-ban azok a gombok amivel a nyomtató vezérelhető, illetve megjelennek a hőfok stb paraméterek.
Innét már csak g kód betöltése, indítás stb, és megy a dolog.
Hátránya hogy a számítógépet lefoglalja arra az időre amíg tart a nyomtatás , illetve időnként zavar volt az adatkapcsolatban, de ennek ellenére működik.
Remélem Tudtam segíteni!
Üdv:Juhász Zoltán

wewmcg430

Még egy dolog, lehet hogy a kártyák nem mentek tönkre, próbáltad ujraformatálni őket?
Idönként a nyomtató csinál ilyeneket az SD kártyával.
Üdv z.