3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

xhadp99yn

Szia!

Milenne ha ha az egészet újra nyomtatnád PLA ból próba kép, kicsit modósítva a modelt?

vg8t6er64

Nyomtatás helyett öt perces szerelést javaslok.
A felfogató csavarnál mindkét oldalhoz tegyél oda egy széles alátétet, máris megjavul a helyzet. Az alsó alátétet még lejtősre is reszelheted, így akár picit felfelé is fog állni.

xe44memnh

"cseréld fel a két oldalon levő irányjelzőket"
Nehogy véletlenül a másik irányba jelezzenek! :)

2g08v9fpz

Köszi a tanácsot, de sajnos a nagy alátét szerintem nem lenne jó, mert elég messze van a felfogató fül csavarozása az index tengelyvonalához képest.
Viszont röhögni fogtok, de megoldottam. Régi hobbim az akvarisztika, és ott jártam úgy, hogy az elfáradt tapadókorongot forró vízben sikerült regenerálni. Szóval próbaképp bedobtam ezt is egy pohár vízben a mikróba, és láss csodát, szépen visszaállt, szinte mind az új [#vigyor]
De azért egy fakötésű alátétet  kap majd .

7snm9r7t

Az emlékező gumi! nagyon jó a tapasztalat!
Nekem szilikon csővel volt hasonló tapasztalatom, bővítettem volna hogy rámenjen egy csőre, hőlégfúvóval melegítettem, nem sikerült mert, a hossza rövid lett, másodszorra melegítve először felvette az eredeti méretét...

exvm7f6a

Megoldható, a TPU jó anyag ehhez. A bowden nem számít, hanem az extruder kialakítása ami fontos, hogy képes legyen kezelni a nagyon rugalmas szálat, ne tudjon oldalra kihajolni sehol.

Viszont az olcsó TPU-t nem lehet szépen nyomtatni, nagyon szálazódik.

Másik hogy ilyen indexet lehet kapni boltban pár ezer forintért. Nem érdemes bajlódni a nyomtatással.

exvm7f6a

2g08v9fpz

"Másik hogy ilyen indexet lehet kapni boltban pár ezer forintért. Nem érdemes bajlódni a nyomtatással."

6-7 ezer forint 1 darab, és kellene 4, tehát olcsóbb lenne nyomtatni.
Meg a másik dolog, hogy a nyomtatás, kihívás és részben szórakozás is.[#vigyor]

exvm7f6a

Na megvan a Bambulab P1S nyomtatóm [#vigyor]
Döbbenetes jól behangolt és kitalált szerkezet. Szép mérnöki munka. Bár azért én hamar megtaláltam a határait [#eplus2]
Iszonyat gyorsan felfűt, meg mozog, és precíz, de a szoftver néhol még befejezetlen vagy átgondolatlan. Remélem ezt nem hagyják így.

Az nem tetszik, hogy vagy háromszor asztalt szintez, HOME-ol, meg tökörészik feleslegesen egy csomót mire elkezd nyomtatni.
Meg amikor az asztalt HOME-olja, hátul elkezdi feleslegesen beledörgölni a rugalmas nyúlványba. Oké hogy ez a véletlen asztal sérülés ellen van, és egy nagyoló kalibrálás, de lehetne ezt jobban is csinálni.

A szálcsere is döbbenetesen lassú és körülményes, ami probléma ha 500rétegen keresztül minden rétegnél ennyit kínlódik és pazarolja az anyagot, meg koptatja a mechanikát felesleges. Ezt is tudnám optimalizálni. Erre van valakinek tippje? Át lehet írni valahol ezeknek a manővereknek a G-kódját, vagy programját?

Aztán ez hogy felhőn keresztül lehet küldeni csak a terveket... nem az adataimat féltem, nem csinálok semmi olyat, de durván lassú és komplikált egy Octroprint-hez képest, amit direktben érek el a saját hálózatomon.
Meg a szálcserélőben a szálak paramétereit is mindig elfelejti és kézzel kell újra szinkronizálni, és hiába írom át, mentem el nem jegyzi meg. Szóval ezt feleslegesen elkomplikálták és belebonyolódtak, ezen még dolgozhatnának.

0.2-es fúvókával meg saját PLA-val szórakozok most. Itt is voltak gondok, ezért is volt kellemetlen hogy nem nagyon akarta megjegyezni a részlet beállításokat. Tapadás nem jó a PEI lapon a sok kicsi részletet nyomtatva a vékony fúvókával. Erre van valami trükk? Ragasztózni nem akarok, főleg PLA-val.
Kínomban raktam neki BRIM-et, meg magasabb hőmérsékletet, ez úgy tűnik segít, de azért üvegre nyomtatva nem volt ilyen gondom ugyan ennél a munkadarabnál...meg igazából a régi olcsó kínai PEI lapra sem. Hogy lehet ezt tisztítani, mert az az érzésem hogy az üvegen bevált alkohol+desztvíz itt nem sokat ér, már csak a rücsi felület miatt sem. Mosószerrel is próbálkoztam, de az sem oldotta meg. A vaslemez miatt mosogatógéppel lehet nem próbálkozom.

Persze normál nyomtatás az megy rendesen, nincs gond vele, csak most elővettem minden olyan nyomtatást, amit eddig képtelen voltam megoldani, vagy nem volt elég idő 0.1mm alatti rétegvastagságra.[#vigyor]

A durva az, hogy most ilyen D&D-s mini figurákat nyomtatok és jobb minőséget csinál, mint a gyantás nyomtatóm (igaz ez a Wanhao D7 elég vacak, már ebből is vannak jobbak) És ez legalább nem büdös, meg ragad, csak a támaszok finom eltávolítása ami picit időigényesebb.

t5jvxzhgc

Közel három éve...nem nyomtattam semmit. :)
Úgy voltam vele, azon az sk. plexi vázas gépen már nem igen lehet, vagy nincs értelme "fejlesztgetni". Szerintem elértem a határokat gép jobbításban, nyomat minőségben is. Nem volt tovább "kihívás" az a gép.
Aztán, most az ősz elején valamikor egy ismerősnél láttam egy CREALITY K1-et műkodni/nyomtatni. Mit mondjak...megtecccett! :)
Na mondom...-majd írok a Jézuskának hogy hozzon nekem is egyet. :)
Úgy két hete szól az ismerősöm -akinél a gépet láttam- hogy...
Most lenne egy "jutányosan" az Ő egyik ismerőse megunta/eladná a K1-esét, minden hozzá vásárolt "kacattal" meg úgy 10 Kg vegyes filamenttel együtt.(30 nap 10 óra van a gépben)
Úgy esett a dolog hogy "előrehozott Jézuska" lett belőle.
Még aznap nyélbe üttetett az üzlet.
Már használva/próbálgatva, továbbra is tecccik a gép, szépen/gyorsan nyomtat, sőt...gyorsan is szépen nyomtat de...

Amit írtál az első két bekezdésben...ugyanazt írhatnám én is a K1-ről. :(
A "felhős dologig" én még el se jutottam vele, de gondolom az is igaz lehet a K1 esetében is.

ihvhgd64x

Én nem hiszem el , hogy nyomtatsz!
Mert, ha nyomtatnál akkor láttuk volna az eredményt
De nem látom. Talán el kell menni megnézni vagy mi?[#eplus2]
Tessék ide feltenni [#kacsint]

t5jvxzhgc

[#vigyor][#vigyor]

Gyere, úgyis ígérkezel már...régóta.
"nyeklős vackokat" nyomtattam legutóbb az unokámnak, na meg...magamnak egy cicist, amekkora csak aláfért. [#vigyor2]

50n2cyjkv

"amekkora csak aláfért. "    kicsi ....:-( :-(

exvm7f6a

K1-et is nézegettem, hasonló árban is van, meg kb. ugyan azt is tudja. Gratulálok neked is a szerzeményedhez [#eljen]

Én is öregszem már, régen simán építettem volna [#vigyor]
De most hogy játszottam vele, rájöttem ez a szálcserélő nem olyan hasznos mint elsőre gondoltam. Persze nem volt olyan drága kiegészítő hogy ne érte volna megvenni, de ami miatt tetszett arra pont nem jó. Durván sok hulladékot gyárt ha nem csak néhány rétegben kell más szálat használni, meg többszöröse lesz a nyomtatási idő is, szóval eddig inkább töröltem a színeket, pedig jól néznek ki a nyomtatások már 2 szín használatával is.

Szóval már tervben van hogy a régi nyomtatóimból, és ennek a nyomtatónak a visszafejtő tervezésével építeni fogok még egy sajátot, amin vagy szerszámcserélőben előfűtött fejekben vannak a különböző szálak, vagy két külön mozgó fej lesz egy hídon.[#vigyor]

Vagy megvárom amíg a kínaiak piacra dobnak egy ilyet, csak olcsón [#nyes]

exvm7f6a

Hát szerintem PSoft is abban a korban van, amikor már nem kell valós méretű nőt nyomtatnia, elég csak a nosztalgia [#nyes]