3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

9789sd68

lassú, vagy csak a gépem, de lehetne gyorsabb sokkal szerintem

xz0mtw8ej

Sziasztok! Érdekes (legalábbis nekem) problémába futottam bele. Régebben vásárolt filamenttel nyomtattam minap. PLA, 200 °C, asztal 60°C. A nyomat ránézésre teljesen rendben van, nem túl szép a felülete mert "draft"-ban 0,2 mm-es rétegvastagsággal 0,4 mm-es fúvókával csináltam. Egy 30 mm ártmérőjű 5 mm vastag gyűrű 100% kitöltéssel. A probléma (amin kellőképp elcsodálkoztam) az, ha a látszólag rendben levő tárgyat két ujjal összenyomom, elemi szálakra esik szét. Találkoztatok már ilyennel? Mi lehet az oka?

3yspjrk77

Előfordulhat régi, főleg bontottan tárolt filamentnél, hogy nedvességet szívott magába, ami jelentősen rontja a nyomtatott tárgyak minőségét, beleérve a rétegösszetartást is.
Érdemes az új használat előtt kiszárítani a filamentet az többnyire szokott segíteni. Ezen kívül lehet még játszani a hőmérséklettel (növelni), illetve sebességgel (csökkenteni).

xz0mtw8ej

A hőfokkal gondolom nincs probléma, különben kerregne a filament toló görgő. De gond nélkül nyomja a szálat a fúvókán. A sebesség 50 mm/sec-re van állítva, korábban ezzel sem volt gond. A nedvesség gond lehet, legalább két éves filamentről van szó. Van szárítószekrényem, egy éjszakára beteszem 40°C-ra, aztán megnézem mi lesz. Köszi a tanácsokat!

exvm7f6a

Nekem valahogy soha nem volt gondom a nedvességgel. Soha nem szárítgattam, meg rakosgattam. Egyedül a papír dobozba szoktam visszarakni mert porosodik, de arra is megoldás az hogy ráteszek szigszalaggal egy törlőpapírt. Az sok szennyet leszed róla, ami így nem a fúvókában köt ki.
Néztem teszteket, amikor vízbe rakta a filamentet, akkor a szálazással volt főleg gondja. Ennyire drasztikusan hogy nullára csökken a rétegtapadás nem volt.

Ha nem tapadnak a rétegek, akkor ott túl hideg anyag, vagy alulextrudálás szokott lenni, ami részleges fúvóka dugulás, rossz beállítás, vagy csúszó recés görgőtől volt eddig nekem.

exvm7f6a

Ugyan akkor a szálcserélőnek zárt a doboza, és van benne páratartalom mérő, meg fél kiló szilikagél. Ott olyan közepes még elfogadható páratartalmat mutat a pincémre, de a szilikagél 2 hét alatt telítésbe ment amikor sokat cserélgettem a szálat. Szerencsére ki lehet melegíteni könnyen, aztán most hogy nem nyitogatom karácsony óta, még nem kékült el, és csont szárazat mutat.

Szóval érdemes lehet műanyag dobozban tartani a szálakat, és betenni melléjük szilikagélt.
Én itt vettem kilós kiszerelésben, ez bőven elég, és sütőben 80fokon kb. 1 óra alatt regenerálható.
De ha tud valaki olcsóbban, akkor 1 kilót még vennék.
https://delpack.hu/silicagel-paramentesito/indikatoros-silica-gel-1-kg-silicagel-sargazold

dyb399nv

Olyan műanyaga ami nagyon hidró hatású nem is látni hogy menyit számít ha száraz! Ez PET palack szárítás nélkül nem is lehet használni nyomtatásra szinte de ha kész van akkor vetekszik az üvegszálas kompozitos anyaggal szívósságra még ezért érdemes vele foglalkozni! PET ha már félig is nedves az átlátszó átmegy tej fehérbe vagy buborékos az átlátszó réteg !Száritás nem gond ahogy problémának több helyen fel állítják télen radiátor közöz nyáron fekete vödörbe napon van![#kacsint]

3yspjrk77

Sziasztok, keresek 2020 vslot gépépítő aluminium profilt.
Nem kell sok 1m elég igazából. Bp átvétel szuper lenne.
köszi

exvm7f6a

[#eljen] ez jóval olcsóbb, köszi

exvm7f6a

3D szkenner topik nincs? Akkor itt kérdezném meg. Használ valaki ilyesmit? Melyiket szabad megvenni. 200ezer forint környékén van használható?
Főleg mechanikai alkatrészek visszafejtő tervezésére. Pl. autó műszerfal alkatrészre aminek a formáját tolómérővel nem lehet leképezni túl egyszerűen.

50n2cyjkv

Nekem van egy MOLE ...
Csak annyi tanácsom van, ne dőlj be marketing youtubereknek.
Messze nem annyira egyszerű, mint ahogy eladják.
Ha az elég, hogy beszkennel-kinyomtat, akkor ok!
Reverse-re mit használnál?

exvm7f6a

MeshMixert, meg régi Inventort használok, de jó lenne áttérni a Freecadra, mert csak emiatt nem tudok linuxra váltani.
Tervezéssel nincs gondom. Eddig is csináltam ilyeneket, tolómérővel és próba nyomtatásokhoz hasonlítva a szögeket, íveket, de azért az irtó macerás. Ha van egy pontháló amihez hozzá tudom igazítani a primitív testeket, már sokkal előrébb vagyok. Tehát alapvetően mérőeszköznek kell. Ha tized mm-ert tud a valóságban, már elég, csak ne torzítson.

Szóval azt mondod megvehetem az olcsóbbakat is? A scan és egyből nyomtatás nem izgat túlzottan. Biztos kipróbálom, de én elsősorban a műszaki rajzban hiszek [#vigyor]

Kb ilyenekre kell:
https://www.thingiverse.com/thing:5817683
https://www.thingiverse.com/thing:4258006

ipdvnpi3d

Fotogrammetriát nem próbáltad erre használni? Van némi rálátásom, bár nem ilyen kis léptekre.

exvm7f6a

[#eljen] ez jóval olcsóbb, köszi