3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

9789sd68

Sziasztok!

kellemes karácsonyi készülődést!

keresek programot amivel lehet embereket alkotni vasút modellezéshez és majd kinyomni resin nyomtatóval Anycubic M5s

wewmcg430

Szia!
Thingiverse-én vannak emberek vasútmodelezőknek.
Van egy file kb 120 figura van benne, most nem emlékszem a nevére de people, HO, keresésőszavakra előbb utóbb kihozza.
Ha program kell, probáld a daz stúdiót.
Remélem tudtam segíteni.

5fv8jwfj6

5fv8jwfj6

c6p572p99

Sziasztok!

Tudnátok segíteni, hogy tudom én megadni egy alakzatban, hogy ne valamilyen rácsszerkezettel nyomtassa a belsejét, hanem bizonyos része tömör legyen, máshol ritkább ráccsal, megint máshol sűrűbb ráccsal nyomtasson a teherviselés miatt?
Kell valami spéci progi?
Köszönöm.

6urmbt3ev

Én a PrusaSlicert használom, abban lehet módosító testeket beilleszteni, és azon a részen teljesen külön lehet paraméterezni a nyomtatandó tárgytól.
Keress rá a Youtube-on erre a két szóra, több videó is kijön, szépen bemutatják.
"PrusaSlicer modifiers"
(ha nem értesz angolul, kapcsold be a feliratokat, és a magyar fordítást)

A PrusaSlicer programnak van magyar nyelvű felülete is.

Valószínűleg több program is tudja ezt a funkciót, de én azokat nem ismerem.

xhadp99yn

Szia ! A Cura Is tudja ezt

exvm7f6a

Üdv itt Gábor!
Üdvözlöm HyGy-t [#vigyor]

Többiek elmondták a megoldást, illetve van lehetőség olyan kitöltésre is, amikor a falhoz közelítve sűríti a rácsszerkezetet.

De mihez kell így variálni?
Nekem teljesen jól bevált a szimpla rács is.
Az alkatrész tervezésénél úgy alakítom ki, hogy a nyomtatott alkatrészek sajátosságait figyelembe veszem, de durván erősek ezek a szerkezetek.
A rétegek tapadása gyengébb, erre kell figyelni főleg.
Néhány tesztnyomtatás alatt rájössz a gyenge pontokra, és megerősíted. Nekem az a tapasztalatom hogy egészen könnyű a gyárinál többnyire tartósabb alkatrészeket tervezni.

exvm7f6a

Azért van pár jó nyomtatható dolog, amire nem is gondolna az ember. Csak össze kell pattintani és jobban működik mint a klasszikus kocka. https://makerworld.com/models/680441

c6p572p99

Köszönöm szépen a válaszokat. Megnézem az ajánlott programokat.
A cselló lábtüskéje alá készítettem lábtámasztót, amit egy madzaggal a szék lábához kötök és sima padlón sem csúszik el a hangszer. A tüske átlyukasztotta, mert automatikusan ritka ráccsal töltötte ki a forma belsejét. Aztán készítettem egy kanapé láb lezáró dugót (pótlásnak egy iiiiiea kanapéhoz), amit a vékony falú cső láb szintén eléggé megrongál így ritka támasztóráccsal. Jelenleg csak ilyen jellegű pótlásokra használom a 3D nyomtatót, hogy ne kelljen valamit kidobni azért mert valami alkatrésze elveszett, vagy elromlott, vagy megvenni a drága eredetit.
Későbbi célom a viaszvesztéses öntéshez elkészíteni a formákat, amit utána homokba tudnak formázni és kiönteni.
Még egyszer köszönöm a segítséget!

xhadp99yn

Szia!
"  Későbbi célom a viaszvesztéses öntéshez elkészíteni a formákat, amit utána homokba tudnak formázni és kiönteni.
Még egyszer köszönöm a segítséget! "

A Curában van mód arra is hogy ötő formátkészíts egyből !

exvm7f6a

Ilyen kisebb alkatrészeknél simán sűrűbb belső rácsot állítok, vastagabb falat.
Másik hogy a szokott PLA nem jó ilyen célokra, mert az törékeny.
ABS szívósabb, de nem árt hozzá zárt munkatér, meg az asztal tapadással lehetnek gondok.
Esetleg rugalmas, TPU anyagot is érdemes lehet használni. Ezt könnyű nyomtatni, ha a nyomtató alkalmas rá. A magas kitöltéssel nyomtatod akkor egészen cipőtalp szerű viselkedése van. Cselló alátámasztására jobb is lehet, mert nem adja át a padlónak a rezonanciát.

Alu öntésnél működik az is hogy PLA anyagból nyomtatott formát teszed egyből a homokba. Hasonlóan viselkedik mint a viasz.
De ezzel nincs közvetlen tapasztalatom, de van egy öntős topik is ott foglalkoztak ezzel.

5fv8jwfj6

Hmmmm...
Gyengélkedik a Thingiverse?
[#nemtudom]

9789sd68

Sziasztok!

köszönöm a linkeket a H0 témában
szerencsére van vagy 1000 más is a thingvise-n [#nyes]

a végső megoldás egyébként makehumancommunity.org és blender lett.
Bár ez a gyári Preiser és Noch figurákhoz képest karcsúbb megoldásokat szült, valószínúleg torzított a gyári termék mint a valós 1/87 arányosítás lenne

makehuman mhx2 exportálással a kész figura bármilyen mozdulatra beállítható a blenderben
persze kellett 4 nap mire sikerült elfogadható stl-t generálni ami a nyomtatóban is íves és nem baltával nagyolt háromszögletű[#nyes]