Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

neduddgi

Sziasztok!

Segítséget kérnék Tőletek!

Ajánljatok nekem 3D nyomtatót!
Építeni nincs időm, ezért mindenképp valami gyári megoldás érdekel.
Sajnos annyi féle van, tapasztalat hiányában nem tudom mi a jó választás.
A saját magam tervezte dolgok proto nyomtatásához lenne rá szükségem.
Jó ár-érték arány fontos, hülyebiztos (felhasználó barát) legyen, mert kevés időm van ... és számlaképes is legyen, főleg új!

Köszönöm, ha segítetek!

András

RJancsi

Ha visszaolvasol, korábban (is) többen javasoltuk a Creality Ender 3-at. Eléggé bolondbiztos gép. Persze vannak gyengéi, de nem is egy többszázezer Forintos ipari kategória. Saját magához tud nyomtatni hasznos kiegészítőket, átalakításpokat. Eddig nem hallotam olyanról aki ilyet vett és megbánta. Létezik belőle pro változat is illetve a "nagy testvér" Ender 5. Pénztárca és igények kérdése, hogy megérik-e.

neduddgi

Köszönöm, megnézem!

kijy8hc3f

Üdv, én is  ezt a tipust ajánlom. Pár hónapja vagyok  egy ilyennek a tulajdonosa, csak jókat tudok róla mondani. Rengeteg dologgal lehet továbbfejleszteni, amit magával a nyomtatóval tudsz kinyomtatni.

Jenő

PSoft

Én is ajánlottam/javasoltam már előbbre másoknak az Ender3-at.
Igaz nekem saját építésű nyomtatóm van, de ebben a kategóriában/árfekvésben, mindenki jókat ír az Enderről.
Aki nem akar, vagy tud építeni, annak biztos jó választás lehet.

xt79ipd3

Igen, a top layer számának növelése megoldotta a gondot.

Devecz Miklós

Tudom, hogy lerágott csont már, de...

Létezik olyan program, amivel az STL fájlt át lehet alakítani szerkeszthető formátumba?

Már rengeteg programot kipróbáltam, de olyant még nem találtam, amivel az átkonvertált alakzathoz hozzá lehet volna nyúlni.
Az igazi az lenne, ha sikerülne szilárd testté alakítani.

Létezik ilyen prograqm?

RJancsi

Ahogy én tapasztaltam, az stl file háromszögekkel fedi le (közelíti) az eredeti testet. Ezáltal sajnos az eredeti test elveszik, helyette a háromszögek csúcsainak térbeli ponthálója jön létre. Ezt is lehet szerkeszteni, de kétség kívül macerásabb, mint az eredetit. Néha kínomban rákényszerülök de nem egy nagy élmény. Pl. ha valahol "lukas" marad a felület azt "kézzel" szoktam befoltozni. Nem hiszem, hogy lenne olyan program ami automatikusan visszaállítaná az eredeti szabályos felületekből álló testet.
De pl. az stl file a nagy sík felületeket is sok egymáshoz kapcsolódó és egy síkban fekvő háromszöggel "írja le". Némi türelemmel a közbenső éleket ki lehet törölni és visszaáll az eredeti felület. Íveknél ez nem járható út.

B.Zoltán

Ha nem nyuszikát, csak egyszerűbb mértani testeket, gépalkatrészeket akarsz átszerkeszteni, azt én a DesignSpark Mechanicallal általában meg tudom csinálni.

Általában csak az ívek vannak darabokból, amit érdemes rögtön körívre cserélni.
A Stp (step) filét, azt tökéletesen kezeli, mintha ő szerkesztette volna, szerencsére egyre többen teszik fel stp filében is a kék oldalon is.

izbeki

Fusion360-al lehet: Mesh to BRep
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

dtb

Előre is bocs, nem okoskodásnak szánom, de szerintem rosszul teszed fel a kérdést. Az STL, ahogy Jancsi is írta, trigonometriával leírt formátum, amit meg Te szeretnél, az a CAD programok által generált objektum, vagyis OBJ. (meg még egy pár másik formátum) Az STL-ben helytakarékosságból "elveszett" információkat, adatokat elméletileg már sose kapod vissza (gondolj egy MP3 zene tömörítésre) de vannak programok, amivel viszonylag nagy pontossággal lehet konvertálni egyik formátumból a másikba. Ilyen a MeshMixer
Lehet szerkeszteni is, konvertálni, editálni, húzni, nyúzni... szóval hasznos kis program!

KBalázs

Én Automapki Autoconverter programját használnám. Ha nem művészien girbegurba a forma akkor elég sokféle kimenetre konvertál.

xhadp99yn

Estét
A tinkarcad el lehet mindefélét csinálgatni szerkezteni az stl t online ha nem túl nagy a fájl

PSoft

Ritkán, de rajzolgatok én is a Tinkercad -ben.

Lehet .OBJ formátumban(is) menteni a kész munkát.
Én úgy vettem észre, hogy jobban is "szereti" a nyomiga az .OBJ formátumú file-ket.

5jpuw48rh

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Van egy jelenség, amit nem tudok egyszerűen megszüntetni.

Mellékelve van egy képkivágás. Ha ilyen csúcsos részeket nyomtatok és a felület nem függőleges, tehát a nyomtatandó réteg kintebb van, mint az alatta lévő réteg, a tárgy a csúcspontban elkezd felfelé kunkorodni.

0.2mm-es fejjel nyomtatok 0.15mm-es rétegvastagsággal.
PLA anyag, 205 fokon nyomtatva, 60 fokos ággyal.

A tárgy jól tapad az asztalra, tehát a probléma nem abból adódik, hogy már az első réteg is ágaskodik.

Köszi előre is!