Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Megcsinálnám, de...
185 mm-ig vagyok jó. :(

szf

szf

3D nyomtatott dobozt akarsz???
Este megnézem, hogy tudom e.
Milyen anyagból?

gaben

Anyag mindegy, ami van. Köszi

RJancsi

Köszi az infót! Akkor továbbra is érdekel 2 kg.

2vkx6unz

A 230-as méret a kritikus, esetleg elforgatva elfér, de ebben a formában nem túl nyomtatásbarát...
Gondolom az a lekerekített téglatest egy fedél. Annak a nyomtatása nem gond, bár a furatok elég közel vannak a sarkokhoz. Én legalább 4-6 vonalszélességre (1,6-2,4mm) raknám, hogy legyen némi tartása... jelenleg ezek 0,7-0,8mm méretűek. Ha nincs útban másnak akkor érdemes lenne arrébb rakni...
A fedél így nem lesz túl stabil kelle rá tenni egy keretet néhány mm magasat esetleg átlóban is egy rácsot.

A dobozt célszerűen a legnagyobb lapos felére fektetve kellene nyomtatni, a felső oldalon levő fülek alátámasztására támaszok kellenek, ez ugyan nem gond, de az eltávolítása a sarkokból nem egyszerű.
Támasz kell még a doboz alá is ahol a fedél illeszkedik.
Körbe a fedél belső felére sem ártana egy keret ami merevíti a szerkezetet.
A kis füleknél kerülném az éles sarkokat, egy lekerekítés nem fáj a nyomtatónak.

Több órás nyomtatás lesz mindkét darab érdemes a lehető legjobb modellt elkészíteni mielőtt valaki nekiáll nyomtatni.

Szerintem átlagos nyomtatóba ez nem fér bele.

kiralyc

Sziasztok,

Van itt aki próbálkozott már a thingiverse customizator nevű dolgával? Nekem teljesen használhatatlanul jelenik meg, csak egy keskeny sáv látszik belőle, a paramétereket még csak csak ki tudom tölteni ha sokat görgetek, de mikor elmenteném vagy legenerálnám az stl -t belőle akkor a felugró ablak meg sem jelenik.

Szóval a paraméterezhető scad file hoz letöltöttem az openscad nevű progit.
Kerestem itt a fórumon, de nem nagyon találtam rá topic ot vagy hozzászólást. Pedig okos dolognak tűnik. Mondjuk egy két órám ráment, hogy azt a pár nekem fontos ékezetes betűt belevarázsoljam ebbe a tervbe :
https://www.thingiverse.com/thing:54020

Szóval szeretnék érdeklődni hogy van e aki aktívan használja az openscad et és hogy van e valakinél véletlen kész magyar ékezetes fontkészlet hozzá, hogy legközelebb ha ilyet szeretnék akkor ne kelljen órákat szívni az inkscape ben :)

2vkx6unz

Egy ilyen képkeretet ennél jóval kevesebb idő alatt meg lehet rajzolni tetszőleges felirattal, paraméterezhető kivitelben pl. Fusion360-ban.

Utána ha más felirat vagy méret vagy keret forma kell csak pár perc a módosítás.

2vkx6unz

Ez konkrétan 7 perc volt.

Minden windows betű használható benne.

kiralyc

Szia,

Köszi a "segítséget".
Igen tudom, hogy egyszerű dolgokat fusion 360 hamar össze lehet dobni. Itt mondjuk van egy kicsit kónuszos hátlap ami a fényképet tartja és bepattan az előlapra. Biztos az is hamar megy f360 ban, de ha van egy bonyolultabb model amit valaki már megcsinált scad ben paraméterekkel akkor csak gyorsabb ha openscad el csak a paramétereket írja át az ember.
Sajnos a korlát az, hogy a magyar betükészlet korlátozottan támogatott... bár találtam ezt
https://github.com/brodykenrick/text_on_OpenSCAD
ez támogat már minden a winfoson levő fontot csak még nem egyértelmű a fügvények átírása.

keri

Minden parametrikus tervezőben csak a paramétereket kell átírni.
OpenScad eléggé elborult valami. Biztos Linuxos rendszergazda volt aki kitalálta [#nyes]

Dakota25

Ja, elborult.
Kényelmesen használható alapból minden Windows font és style.
Próbáld ki, másold be:
text(font="TimesNew","ÁÍŐÜÓÖáépő");

Itt a Cheat sheet a Scad utasításokhoz:
http://www.openscad.org/cheatsheet/index.html?version=2015.03
Itt csak rákattansz pl. a "text" példára, és elmagyaráz mindent. A text utasítás lehetséges paraméterei:
text(t, size, font,
     halign, valign, spacing,
     direction, language, script)

keri

Semmi gond, velem lehet vitatkozni [#vigyor]
Ugye ez úgy működik, hogy ki be kapcsolgatja a fűtést adott frekvenciával.
Ennélfogva amikor bekapcsolt, emelkedni fog a hőmérséklet, amikor kikapcsol hűlni. Így hullámzik a hőmérséklet a beállított érték alá és fölé.
A hullámzás mértéke függ a felfűtés sebességétől, vagyis ha gyorsabb a fűtés, nagyobb lesz.

Persze ha növelnénk a kapcsolás frekvenciáját, az meg csökkentené, de azt meg a vezérlő nem tudja, mivel az asztalfűtés hőmérsékletének pontossága annyira másodlagos, hogy erre nem pazarolnak túl nagy erőforrást, hiszen tökéletesen működik a bevett megoldás.

A frekvencia amúgy elég alacsony. pár Hz csak.

keri

ABS-re nem kell hűtés, vagy csak nagyon minimális.
Ezen felül eldugult a fúvóka, azért hiányzik ott az anyag.
ABS-nél előfordul, főleg ha hűtöd közben és 260fokra felfűtöd [#vigyor]

keri

Tervezz 200mm kocka befoglaló méret alá, a legtöbb nyomtató munkatere ilyen méretű, több esélyed lesz, ennél a társaságnál [#vigyor]
Ezen felül add meg inkább a méreteket, és megtervezem neked nyomtatóbarát változatra.
Pl a levegőbe nem nagyon lehet nyomtatni. Alátámasztással persze lehet, de gyenge lesz a csavarok helye ilyen vékonyra nyomtatva. 45fokban érdemes anyagot pakolni alá, akkor nem kell alátámasztás és erősebb is lesz. Vagy akár egy oszlop is lehet végig, a nyomtatónál nem kell így spórolni az anyaggal, mert úgy is üregesre nyomtatja.
Plusz érdemes anyának a helyét betervezni, mert úgy tartósabb lesz. Persze ha csak egyszer rakod össze akkor jók facsavar szerű önmetszők. Metrikust nem javaslok, bár sokan terveznek ilyet de silány megoldás, mert könnyen elkopik, meg kiszakad a műanyagból.