Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Nem értem a kérdést.
Én bármilyen hőmérsékletnél lekapcsolom.

A nyomtatás végén kihúzza a szálat 30mm-re, lekapcsolom az asztal, fejfűtést ventillátorokat, elküldöm az asztalt legalacsonyabb helyzetbe hogy hozzáférjek, XY-t a home kapcsoló elő 10mm-re (nekem ez hátul jobb oldalon van) és amikor eszembe jut odaérek lekapcsolni a tápot is.

keri

Ja és tömd ki rendesen grafitos zsírral. A grafittól minden anyag csapágy anyag lesz [#nyes]

dtb

Nekem az eredeti elképzelésem az volt, hogy a teflon lapba belemarom a fűtőszál helyét olyan 2-3mm mélyen, és azzal fűtök. Az 200˙C-ig jó lenne... Találtam is forgalmazót, már épp elkezdtem írni az örömködő hozzászólást, amikor észrevettem, hogy az alap árat nem jól szoroztam meg a megadott kilós árral :-( Úgy meg már nem olyan szép a leányzó fekvése. Arról nem beszélve, hogy csak 1200x1200-as táblákban árulják, még ha 300x300mm-es fűtést csinálok, akkor is maradt volna némi felesleg...
...minden gyakorlati tapasztalat nélkül ugyan, de azt gondolom, a teflon+kanthal lenne a legideálisabb asztalfűtés. Így viszont, attól az ártól minden gazdaságosabb.

2vkx6unz

Nem tudom, hogy melyik tárol és melyik nem nekem is Marlin alapú a nyomtató, persze lehetnek eltérések a vasban, és nyilván a szoftver funkciókban is.

keri

110fok elég.
Nekem 130-ig elmegy, ott is a szoftver tilt le már.

Szalai György

Miért választottad a teflont?
Nem tapad, a hővezetési tényezője meg alacsony. (0,23 W/mK) Ha ebbe vastagon beágyazod a fűtőszálat, akkor nehezen lesz egyenletes hőmérsékletűre felfűthető a lap felülete.
(Vékony teflon réteg esetén az alacsony hővezetési tényező keveset számítana.)
A porcelán hővezetési tényezője 1,03 a kvarcüvegé 1,4 W/mK. Többszörte alkalmasabbak hordozónak. [#nemtudom]

dtb

Egy kóbor ötlet volt csak, de gyorsan beláttam, hogy van jobb és olcsóbb megoldás. Még jó, hogy szóbakerült, és lebeszéltetek róla... Még a porcelán/kerámia vonalon rágódok, mert bár van kemencés ismerősöm, (most már) de nem tudom, max mekkora fér neki be. (A kemencéjébe :-) ) A kanthal nekem valahogy szimpatikusabb lenne...

PSoft

Idézvan kemencés ismerősöm, (most már) de nem tudom, max mekkora fér neki be. (A kemencéjébe  
 :) )

Szóval...egy keramikus hölgy az ismerős! [#eljen] [#vigyor]

dtb

Hát.. ööö.... izé... elsőnek ő jelentkezett :-)

PSoft

Csak le kéne tesztelni...mit tud az a kemence! :)

xsugix

Ilyen téren még nem használtam, passzolom. Vegyes tüzelésű maszek kazán koromjárat ajtaját (mondjuk itt olyan kialakításban, hogy folyamatosan éri a láng), amire már egy 4-5mm-es rés rohadt, ilyennel tömítettem. Ez kibírt egy fűtésszezont. Viszont repedezik.
A kéménykivezetést (150mm fekete kéménycső) szintén ezzel raktam össze, habár itt csak 0.5-1mm-t kell tömítenie. Ennek már 3 éve, az bírja.
Szerintem nem arra találták ki, inkább a sugárzó hő, füstgáz esetleg láng, amit elvisel. A hőmérsékletet mondjuk én is vitatnám. [#vigyor]

Szalai György

"A kanthal nekem valahogy szimpatikusabb lenne..."
Melyik tulajdonsága miatt és melyik más anyaggal összehasonlítva szimpatikusabb?
Vagy csak úgy érzésre?

dtb

Gyorsabb melegedést várok tőle, és a gyorsabb melegedés miatt kevesebb hőingadozást. (és persze mivel sk. igy olcsóbban is megúszom) Többféle, egészen vékonytól a milliméter feletti méretig is van huzalom, elég nagy mennyiség :-) Ez a kerámikus  ismerettség is onnan indult, hogy a fej fűtést is egyedileg készített, teljes kör alakú fűtőpatronnal szeretném megoldani, mert ott is sokat jelentene az egyenletes hőeloszlás, és a minimális hő ingadozás.

PSoft

Ez az egyedi kialakítású hengeres fej már engem is régóta foglalkoztat.
Mondhatnál a Te elképzelésedről pár mondatot.

fn47xk7ei

Asztalfűtésnek ez miért nem jó? Szabályozott kisfeszültséggel megtáplálható,kerámiába van ágyazva. [#nemtudom]