Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönjük![#eljen]

Aki akar már ebből is sokat tanulhat, és érezni lehet, mennyire más a valóság és a monitor kép, mik a jó minőségű 3D nyomtatás határai, feltételei, lehetőségei.

000000000

Mondom én, nem tudsz másképpen gondolkozni velem kapcsolatban, csak sajnos úgy, ahogy. [#t9p25434#]

Szerinted persze hogy én vagyok a hibás, amikor megkérlek, hogy muti már meg a monitor képet is.

Nekem aztán tök mindegy, hogy te azt szereted, imádod a valósággal szemben, ha szinte állandóan hazudik neked a monitor kép! Mert ugyebár nagy buborék duma az mindig van nálad, de a hazug szeletelő screen képet nem mered feltenni.
Hajrá, légy tőle boldog, és bántsad azt, aki az igazsággal szembesít, bánom is én, hiszen ezek a dolgok téged minősítenek.[#nemtudom]

PSoft

Elárulom neked, sosem érdekelt a szeletelő(k) rétegeket, azok felépítését szép színesben rajzolgató monitorképe.
Épp ezért...nem is szoktam nézegetni.
Annál, sokkal jobban érdekel az épp készülő nyomat, -hogy a Te szavaiddal éljek- "kőkemény valóságot mutató" képe.

RJancsi

Akinek még nincs, gyakran kérdezi minek a 3D nyomtató. Apróság de ma hasznosanak tűnő tárgya(ka)t nyomtattam. A motoromra akartam felszerelni a DRL lámpákat, de a gyári lemez konzol vízszintes felülethez készült, olyan meg az én motoromon nem sok van. A tank tetején mégsem lehet...
Nosza megmértem, hogy 30° lejtése van a bukócső takaró elemnek és terveztem hozzá egyedi tartókat. Szerintem egész vállalható lett. Nem törekedtem tökéletes babapopsi felületre, ezért 0,4 mm fúvókával, 0,2 mm rétegvastagsággal és 80mm/sec sebességgel nyomtattam. Fekete Gembird PETG, 240/70°C. "Természetesen" 100% kitöltés, 4 mm falvastagság.

B.Zoltán

Bevált a Gembird PETG filament? Elég egyenletes a mérete is?

RJancsi

Gyakrabban használom a Gembird PLA plus-t, annál néha tapasztaltam szál "vékonyodást", amikor egy-két méter csak 1.6 mm körüli volt aztán visszament 1.75 mm-re. A PETG-nél még nem tapasztaltam hibát. Viszont a 80mm/sec megmutatta az Ender 3 pirincka vázának a gyengeségét. A fotón látszik miről beszélek. Gondolom, hogy a tempo miatt lett ilyen hullámos a felület, korábban nem tapasztaltam ilyet.

PSoft

Megcsináltam az általad lentebb vázolt tesztalakzatot.
Megrajzoltam a szintén általad preferált paraméterekkel/méretekkel.
Csináltam belőle egy .stl file-t, -mert én csak azt tudok- [#rinya] aztán..."játszottam" kicsit a nyomtatómmal.
A szeletelő, a PrusaSlicer volt.

Váza módban az 5 mm-es magasság eléréséig, -amig nincs a fal megszakítása- folyamatosan emel a "Z".(0.15 mm a rétegmagasság)
Utána, rétegenként  egy-egy lépésben emeli a beállított 0.15 mm-t, amíg el nem éri a teljes magasságot.(az átlépéseknél visszahúzás is van, a szeletelőben beállított paraméterek szerint)

Nem váza módban, 0% kitöltéssel, egy fallal nyomva, soronként van a 0.15 mm-es "Z" emelés.(vagy, "ugribugri" [#nemtudom] ahogy Te fogalmaztál)
Az 5 mm magasság elérésekor, a "lyukakat" bezárja a szeletelőben beállított paraméterek szerint és megy tovább.
Majd, mikor felér a teljes magasságra, szintén bezárja az alakzat tetejét.

Egy valamire azért, jó volt ez a "teszt alakzat"...
Segített beállítani, illetve pontosítani a szálvisszahúzást és a szorosan hozzá tartozó paramétereket a szeletelőmben.

Én nagy hirtelen, ennyit tudtam kihozni az akril gépemből, de még biztos lehet rajta "finomítani" itt-ott.

Mostmár, tényleg érdeklődve várnám a Te géped és függvényeid produktumát, ugyanezzel a teszt ábrával. [#wave]

B.Zoltán

Köszönöm!
Nem lóverseny ez, hova sietsz azzal a 80mm/s tempóval?
Én a réteg tapadás érdekében is, inkább nem sietek a szerkezeti elemekkel.
De te látod, hogy rendben van, akkor nincs gond.

RJancsi

Holnaptól ismét szabad a pálya (ősztől-tavaszig "garázs" casco-n van a motorom). Az első kátyúsabb úton kiderül mennyire bírja a rezgést. A lámpa alu öntvény LED-del, nem túl nehéz, de azért meg fogja rángatni a tartókat. Ha nem nagyon bírja a kiképzést, a nyomtatott minta alapján laposvasból hajlítok véglegest, de előre tartok az ívektől.

B.Zoltán

Jó a "szálirány" mondanák a faiparban, azért nem gyenge az.

RJancsi

Praktikus okokból "fektetve" nyomtattam, de így tényleg nagyobb a szilárdsága mintha talpára állítva rétegezte volna. Fektetve nem kellett támasz, a talpon levő 6 mm és a szárakon levő 4 mm átmérőjű (10 mm átmérőjű 2 mm mély süllyesztéssel) lukakat torzulásmentesen kinyomtatta. A Honda logo "szárnyainak" a csücske kicsit lépcsős lett, mert 0,8 mm-t (két vonal) emelkedik ki a felületből, és támasz híján az első pár réteg kicsit lekonyult.

000000000

"Megcsináltam az általad lentebb vázolt tesztalakzatot."

Köszönöm, de nem ez volt a feladat, félreértetted a rajzrészletet. A lényeg az, hogy csak egy vonallal dolgozzon végig a 3D nyomtató a felületen, aminek a falvastagsága 0.3-0.5 mm-es (fúvóka méret). A Z spirálisan, vagy szintenként is változhat, az majdnem mindegy ennél a tesztnél.
Az alap alakzat lehet négyzetes oszlop vagy henger felület, a lényeg hogy a kiemelkedések (két rés között) azonosak legyenek, ne támassza meg semmi.
B.Zoltán alkotása [#t9p25519#] már majdnem megfelel az előbbieknek, csak a sarkoknál nem.

Egyébként mutatok egy matematikai modellből származó pontfelhőt, ami egy 18 mm átmérőjű, 8 mm magasságú henger felületen mutatja be, 8 ablakkal, kicsípéssel a feladatot. Akit érdekel el tudom küldeni ennek a pontfelhőjét, hogy egy egységes teszt modell álljon mindenki rendelkezésére, akit érdekel a 3D gépének a határképessége.

Az egész tesztnek pedig az a lényege, hogy a szeletelő és gép határait feszegesse, kihozza a hibákat, hiszen itt az ablakok miatt meg kell küzdeni a rendszernek a fokozott mozgásdinamikai feladatokkal (gyorsulások, szál kezelés, stb...), hiszen darabos a folyamat és nem folytonos.

Írtad még:
"Mostmár, tényleg érdeklődve várnám a Te géped és függvényeid produktumát, ugyanezzel a teszt ábrával."

Az előbbiek és az első idézet tükrében beláthatod, hogy itt is teljes félreértésben vagy, és így lehetetlen dolgot ne várj tőlem. Azt se tudhattad, hogy utoljára lassan 5 éve használtam a 3D nyomtatómat, és az akkori verzió nem alkalmas ehhez a teszthez az egyszerűsített extrudere, és annak nagy fúvóka mérete miatt.

ebalint

Én is félreértésbe kerültem, mert azt hittem, hogy nyomtatsz (is).

Az is érdekel, hogy miként csinálsz egy stl -ből matematikai modelt a programodhoz.

Van rá saját fejlesztésed?

ebalint

000000000

Aki pedig már boldog, mert elégedett az előbbi teszt "korona" nyomtatással a gépén, tovább lehet a feladat nehézségét fokozni a rés kitöltési tényező növelésével (az előbbinél 50%-os volt), íme egy ~83.3 %-os test modell példa :