Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

cy3rt06r

Mekkora a fúvóka furat átmérő , a jerk és a gyorsulás ?

xt79ipd3

Ejha... Ha eljutnék ehhez a minőséghez, fejem sem fájna. Dehát az asszony sem húszéves már és nem ennyire karcsú... [#nyes]

Viccet félretéve: ez már számomra gyönyörű minőség és várom, hogy leírd az ide vezető megoldást. A mellek alatti részt csak a tárgyhűtő ventilátor hűtötte vagy kapott extra hűtést is?

PSoft

Azt írtad a linkelt postban, hogy...

IdézTalán a fűtés bekapcsolásának frekvenciájával véltem némi hasonlóságot felfedezni.

És valóban!
Egyértelműen, az asztalfűtés ki-be kapcsolási ciklusa látszik, vagy látszott a nyomataim felültén.
De, mondok mást is...
Az asztalhoz képest csak fos, 40W-os fejfűtés PWM-es ciklusa is látszik a nyomaton, csak az sokkal-sokkal kisebb mértékben.

Mindez, az eredeti kínai 12V-os 15A-es táppal.

Még egy érdekesség...
A fej környékén van egy helyi LED-es világításom, 4db. 0.5W-os leddel, a ledek 12V-ra sorbakötve.
Ezt, az egyik üres alaplapi direkt venti csatlakozóról hajtom, ahol gyakorlatilag a táp DC12V-ja van.
Amikor valamelyik fűtés bekapcsol, a kapcsolás ütemében láthatóan "pulzálnak" a ledek.

"GT2560 Rev.A" ezt az alaplapot/boardot használom.

A napokban cseréltem más okok miatt az alaplapot, egy ugyanilyen másikra...
Ugyanezeket tapasztaltam a másik lappal is.

PSoft

A fúvóka 0.4-es, a réteg 0.15 volt a csajsziknál.

Sokat "játszottam" a gyorsulásokkal is, jerkkel is...
Most a gyorsulás 4000 mm/s^2 mindkét tengelyen, a jerk pedig 10 -itt nem írok mértékegységet- [#kacsint] mindkettőnél.

PSoft

Nem volt "extra" hűtés a ciciknél sem.
Nálam a tárgyhűtés két, a fej mellett jobbról-balról elhelyezett 40-es venti.
Azok mennek, program szerinti PWM vezérléssel.
Itt, valamennyi látszik a két ventiből...
[#t9p25412#]

xt79ipd3

És a fűtés zavart hogyan szüntetted meg? Külön táp?

szf

Előbb vitt tőlem egy aggregátor. Lehet avval... [#nemtudom]

PSoft

Az...van nekem is! [#crazya]

PSoft

Nahhh akkor...röviden.[#vigyor2]

Előzetesben...
Nálam, az alaplapi FET-ek kapcsolják direktben mindegyik fűtést.

-találtam egy Fujitsu szervertápot,DPS-700KB 12VDC 58A. Rákötöttem arra a gépet, bekapcs...jelenség ugyanaz.
Nekem ebből az jött le, hogy...nem az eredeti 12VDC 15A-es kínai táp a ludas.

-visszaálltam az eredeti 12VDC 15A-es tápra, és a fűtésekhez "kukáztam" két, 15A-es DC-s SSR-t.
Bedrótoztam az SSS-eket, bekapcs...jelenség ugyanaz.

-kukáztam egy 24VDC 10A-es tápot és egy 12VDC 10A-es tápot.
Az asztalfűtést átkötöttem 24V-ra és a fejfűtés patronját is kicseréltem 24V-osra.
Ezeket rékötöttem a két SSR-en keresztül a 24VDC 10a-es tápra, a másik tápról pedig -12VDC 10A- megtápláltam az alaplapot.
Bedrótoztam, bekapcs...jelenség ugyanaz.

Aztán már csak szórakozásból...

-visszakötöttem/kicseréltem a fűtéseket 12V-ra...
-visszatettem az eredeti kínai 12VDC 15A-es tápot a két SSR-en keresztül csak a fűtéseknek...
-az alaplapnak pedig meghagytam a másik, 12VCD 10A-es tápot.
Bedrótoztam, bekapcs...jelenség ugyanaz.

A jelenség ugyanaz azt jelenti, hogy mindegyik esetben, az asztalfűtés kapcsolásának ciklusidejével...jön a csíkozás a felületen.

-teljesen mindegy, hogy az alaplapi FET-ek direktben, vagy az SSR-eken keresztül kapcsolgatják a fűtést.
-az is mindegy, hogy honnan, vagy melyik tápról megy az asztalfűtés.

Szerintem, ha a szomszéd faluból -vagy a Feri aggregátoráról- tápolnám...akkor is ugyanezt csinálná.

De hogy a kérdésedre is válaszoljak...

A megoldás roppant egyszerűen alakult a tegnapi naptól...
Megmondtam a szeletelőnek, hogy az első réteg után...kapcsolja ki az asztalfűtést. [#vigyor]

PLA-t, egész jó tapadással tudok nyomtatni a folyamatosan visszahűlő asztalra is.

De azért...

Ötleteket várok a probléma megoldására, mert biztos van rá jó megoldás csak...én bénázok folyamatosan. [#vigyor2]

szf

Van neked másik típusú alaplapod cseréld ki.

morvfer7

Szerintem a nyomataid szépek, nem érdemes vele vacakolni.
Viszont a leírásod után én azt csinálnám, hogy az asztal fűtést teljesen leválasztanám a nyomtatóról, egy külön tápról és termosztátról melegíteném az asztalt.
A szeletelőben pedig nem is kell hőfokot állítani, hagyni kell 0-án, így nem kapcsolgat.
Kíváncsi lennék egy ilyen eredményre.   [#nyes][#nyes][#nyes]

PSoft

Igazad van, van másik kettő is!

De...
Ritkán szoktam feladni, ezért írtam hogy biztos van erre a lapra is jó megoldás.
Már csak okulás képp is érdemes volna a végére járni.

dezsoe

Ha van egy logikai analizátorod, akkor próbáld ki, hogy elindítod valamilyen szögben, de nem 45°-ban (pl. 0,0-ról 100,200-ra) az X és Y tengelyt olyan sebességgel, hogy közben biztosan kapcsoljon a fűtés, az analizátoron pedig megnézed a két step és a fűtés jelét. A leírásod alapján én arra tippelek, hogy a procinak nincs annyi ideje, hogy a fűtéssel is szöszöljön: ha azzal is kell foglalkoznia, akkor elrontja a step jeleket. Nem nagyon, csak annyira, hogy látszódjon. Nem marad ki lépés, csak időben és főleg egymáshoz képest nem lesz jó.

PSoft

Gondoltam erre a verzióra is.

PSoft

Szerintem, ennek az alaplapnak a nyák méretezésével sincs minden rendben.(nagy áramú vezetősávok/keresztmetszetek)
A már lentebb írt led világítás "pulzálása" a PWM-es fejfűtés ütemére is arra utal.
Ez a jelenség pld. megszűnt, a fejfűtés SSR-es kapcsolása után.
De pld. nagyon figyelve, mindig lehetett hallani az asztalfűtés kapcsolását a motorok és az épp forgó ventillátorok hangján is.