Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Nekem egyik Z (Ender 3) 8mm, a másik 2mm. Az Ender szebben nyomtat,de nem a Z miatt, hanem a X Y pontossága miatt.
Én nem változtatnák rajta, sőt a X Y szíj hullámossága is nagyon nehezen észrevehető a nyomaton, a másik nyomtatóhoz képest.
Csak egy gondolat, ha túl feszes a szíj, akkor esetleg jobban látszik a szíj okozta hullámosság.

TBS-TEAM

Gondolkozz logikusan.

Mikor kell több munkát végezned egységnyi idő alatt?

Egységnyi idő alatt a 8. emeletre felmenned a lépcsőn vagy ugyanannyi dő alatt a 2. emeletre felmenni a lépcsőn?

Idézcserélném a gyári Z orsót (8mm menetemelkedés)

IdézVajon a 2mm-essel megbírkózna a gyári Z motor? Nem szeretnék plusz bonyodalmakat és mondjuk motort és vezérlőt cserélni emiatt.
József

dtb

Na ennek nem futnál neki még egyszer?
"a kisebb menetemelkedés nagyobb nyomatékot kíván a motortól."
Honnan szedsz ilyeneket? Szerintem pont az ellenkezője igaz...

dtb

Igazából hobby szinten csak elvi kérdés, hogy milyen szíj van beépítve (mert ami épp kéznél van) viszont nekem volt szerencsém kipróbálni a legelső tákolmányomon egy printerről bontott (jó állapotú!) és később az alin vásárolt GT2-es (6mm széles) acél-szálas szíjat, és magasan az  utóbbi volt a jobb, minden szempontból. Annyira, hogy a mostani fanyűvőmet is Y irányban ilyen GT2-es, (igaz, ez  már 10mm széles) acél-szál erősítésű szíj hajtja. Nincs nyúlás, rángatózás, és olcsó...

frkdv6dyr

Feltettem a Bigtree SKR1.3-ra az új Marlin 2.1 verziót. Azt nrm mondanám, hogy azonnal működött [#zavart2] csak két apró hiba jött eddig elő, igaz még nem sokat nyomtattam vele, szóval várom még mi lesz.

1.
Mivel használni szeretném az XMin valamint YMin endstop lábakat másra, E0 és E1 fan, valamint nekem alapból XMax és YMax endstopjaim vannak, az előző verzióban egyszerűen megfordítottam.

..\src\pins\lpc1768\pins_BTT_SKR_V1_3.h

//
// Limit Switches
//                      
#define X_MIN_PIN          P1_28     //original P1_29
#define X_MAX_PIN          P1_29     //original P1_28
#define Y_MIN_PIN          P1_26     //original P1_27
#define Y_MAX_PIN          P1_27     //original P1_26
#define Z_MIN_PIN          P1_25
#define Z_MAX_PIN          P1_24

Az új lehetőség "elvileg" magában foglalja mivel az irányom is változik a gép miatt

../configuration.h

#define X_HOME_DIR 1          //-1
#define Y_HOME_DIR 1          //-1

És a lehetőség.....

..\src\pins\lpc1768\pins_BTT_SKR_V1_3.h

#if X_HOME_DIR == -1 || !X_STALL_SENSITIVITY
  #define X_MIN_PIN          P1_29   // X_MIN
  #define X_MAX_PIN          P1_28   // X_MAX
#else
  #define X_MIN_PIN          P1_28   // X_MAX
  #define X_MAX_PIN          P1_29   // X_MIN
#endif

#if Y_HOME_DIR == -1 || !Y_STALL_SENSITIVITY
  #define Y_MIN_PIN          P1_27   // Y_MIN
  #define Y_MAX_PIN          P1_26   // Y_MAX
#else
  #define Y_MIN_PIN          P1_26   // Y_MAX
  #define Y_MAX_PIN          P1_27   // Y_MIN
#endif

Persze nem fordul meg pedig a Stall_sensivity nincs használva "elvileg"

../configuration.adv.h

//#define SENSORLESS_HOMING // StallGuard capable drivers only

/**
   * Use StallGuard2 to probe the bed with the nozzle.
   *
   * CAUTION: This could cause damage to machines that use a lead screw or threaded rod
   *          to move the Z axis. Take extreme care when attempting to enable this feature.
   */
  //#define SENSORLESS_PROBING // StallGuard capable drivers only

#if EITHER(SENSORLESS_HOMING, SENSORLESS_PROBING)
    // TMC2209: 0...255. TMC2130: -64...63
    #define X_STALL_SENSITIVITY  8
    #define X2_STALL_SENSITIVITY X_STALL_SENSITIVITY
    #define Y_STALL_SENSITIVITY  8
    //#define Z_STALL_SENSITIVITY  8
    //#define SPI_ENDSTOPS              // TMC2130 only
    //#define IMPROVE_HOMING_RELIABILITY
  #endif

Az én logikám szerint ide be sem kellene tévednie.

2.
A másik meglepetés az extruder fordított irányba megy [#nemtudom] és tök mindegy mit írok ide...

../configuration.h

// For direct drive extruder v9 set to true, for geared extruder set to false.
#define INVERT_E0_DIR true       //false
#define INVERT_E1_DIR true       //false
#define INVERT_E2_DIR false
#define INVERT_E3_DIR false
#define INVERT_E4_DIR false
#define INVERT_E5_DIR false

Nos meg lehet ezt fordítani máshol is [#taps]

..\src\module\stepper\indirection.h

#define   _NORM_E_DIR(E)   do{ if (E == 0) { E0_DIR_WRITE( INVERT_E0_DIR); } else { E1_DIR_WRITE( INVERT_E1_DIR); } }while(0)
    #define    _REV_E_DIR(E)   do{ if (E == 0) { E0_DIR_WRITE(!INVERT_E0_DIR); } else { E1_DIR_WRITE(!INVERT_E1_DIR); } }while(0)

Én csak műkedvelő programozó vagyok nem a szakmám, de kíváncsi lennék egy vérprofira, hogy ha a 2.0 esetén minden "OK" persze a X-Y Min-Max lábak cseréjén kívül, mert abban is meg kellet cserélni, itt meg "elvileg" autómatikus, miért nem megy? A fordított Ex irányt nem is beszélve.

zip0ji0se

Sziasztok!

Még mindig küzdök evvel a sz.....l. Mindegy, hogy melyik verziót és mindegy, melyik böngészővel szedem le nem tudok mit kezdeni vele. Harmadik napja rosszakodok vele és egyszerűen nem megy fel az IO IDE.Mióta letöröltem az egészet, csak VS megy fel és az IO-t elkezdi telepíteni azt meg áll. Onnét se kép se hang. Törlésnél minden honnét kiszedem még User-ből is. Át néztem már az APP DATA-t is, hogy marad e bent, de ott sem. Az egész úgy viselkedik mintha megjegyezné, hogy volt már a gépen. A VS például mutataja, hogy melyik marlin volt már a gépen, annak ellenére, hogy minden honnét kivan szedve törléskor.
Csináltam egy egykezes videót telefonnal, mikor küzdök vele. Nem a legjobb, de talán a lényeg látszik. Valami tanács kéne, vagy nincs aki meg nézné, hogy hol lehet a gebasz. Nekem ez meghaladja a tudásomat már.
Üdv:

xt79ipd3

Természetesen 3D nyomtatós Facebook csoportból. [#nyes] Csak éjszakás műszakban hajnali fél négy körül eltompult aggyal simán tényként rögzítettem a kijelentést és nem gondoltam át, hogy ökörséget írt az illető.
(Azért jó az internet, mert minden információ megtalálható rajta. És minden információ ellenkezője is.)

Köszönöm a kiigazításokat!

kijy8hc3f

Üdv, kedves Fórumtagok.
Tud valaki Cura magyaritásrol?
 Esetleg olyan softverröl amivel tervezni lehet szintén magyaritot változatban?
HA van ilyen megköszönném ha valaki felvilágositana, hogy mi az és hol tudom  letölteni.

Jenő

frkdv6dyr

Itt a cura magyarosítva és elmagyarázva :) persze ez csak az elsőrész, de nagyon részletes.

Ha jól emlékszem ez a csatorna tartalmazza a FreeCAD használatát is részletesen.

Sok sikert [#taps]

kisinas

azóta már az 5. résznél tart...

frkdv6dyr

Nézd át a teljes csatornát, mindent megtalálsz.

frkdv6dyr

Tudom ezért írtam, hogy ez csak az első rész, tehát van több [#nyes]

bi6fdfzp

SOS segítségkérés! A 3D nyomtatás témakörében szeretnék szakdolgozatot készíteni. Lenne esetleg valakinek valami jó ötlete, hogy a tématerületen belül mely részt érdemes kutatni, feldolgozni? Ha van valami ötleted kérlek ne tatsd magadban, sokat segítesz vele ha megosztod.

frkdv6dyr

non planar???? az igen jó szakdolgozat téma [#eplus2] főleg ha te magad mind ezt a technikát átülteted egy 5 axis CNC fejre.

Szalai György

Ez is lehet ötlet esetleg, ha nincs jobb.

A nyomtatófej felső részének hűtését jelenleg hűtőbordákkal és ventillátorokkal oldják meg.
Az alsó részét pedig ellenállásfűtéssel melegítik.
Esetleg életképesebb lehetne egy Peltier modulos hőszivattyús megoldás, ami a felső részt hűti, és az alsót fűti egyben.

Más. Az asztal melegítésére használt fűtőlap négzetegységre jutó teljesítmény sűrűsége jelenleg egyenletes.
Pedig a hőleadás nyilván a szélek mentén nagyobb.
Célszerűbb volna egy hőigényhez alkalmazkodó, adaptív technológia alkalmazása, hogy a hőmérséklet legyen minden pontban állandó.

Szívesen látnám, hogy valaki dolgozik ezeken a problémákon is.