Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

kijy8hc3f

Üdv, Tisztelt Fórum.

Nincs valakinek, módosítható méretű energia lánc stl fájl,- elérhetősége?
La volna nagyon szépen köszönném, a címet, vagy elérhetőséget.

Jenő

RJancsi

Pl ez jó? https://www.thingiverse.com/thing:100456
Ha nem vagy regisztrálva letöltöm Neked és elküldöm mail-ben.

PSoft

Ha már Thingi oldalt linkeltél...

Nálam mostanában, a szokásosnál lassabban tölti be a Thingi oldalait. Nálatok nem?[#nemtudom]

PSoft

RJancsi

A fejlécben valami olyasmit írnak, hogy "teljesítmény problémán" dolgoznak és köszönik türelmünket.

PSoft

Köszönöm, ez fel se tűnt nekem.

PSoft

Lassan azért, de...kezdi hozni az elvárásaimat a felület minősége.

kb. 60x60 mm 0.15 a réteg.

Szalai György

Milyen felületminőség az ésszerű elvárás egy ilyen technológia esetében.

Szalai György

kijy8hc3f

Üdv, köszönöm - megtaláltam és beregisztráltam..

Jenő

cy3rt06r

Nagyon szép.Mitől ilyen fényes a felület,lakkozva vagy műgyantázva van ?
Megadnád a nyomtatás paramétereit : hőmérséklet, sebesség,fúvóka átmérő , rétegvastagság stb.

Köszönöm , üdvözlettel:
MaDo

keri

Csak a türelmedtől függ.
Kisebb fúvóka, vékonyabb réteg, alacsonyabb sebesség.

A problémák ott vannak hogy a mechanika visszatérési pontossága ha nem megfelelő az egyes rétegek nem pontosan követik egymást és ez látszik ilyen egyenetlenségként a fénytörésben a felülten. Márpedig egy ilyen gyenge mechanikánál előfordul.
A másik, az az extrudálás pontossága, illetve egyenetlensége, az is látszik.

PSoft felülete pl. már kifejezetten jó.
Ha nem úgy fotózza hogy kiemelje a hibákat, kézbe véve ez már kifejezetten szép.

keri

PLA ilyen. Kellő magas hőmérsékleten fényes.
De szebb a nyomtatás ha alacsonyabb hőmérsékleten nyomtatsz.
Pl. egy ilyet én 190-195fokon nyomtatnék, enyhe hűtés mellett. Akkor nem lesz fényes, de simább lesz a felülete.

Viszont ennek az a hátránya, hogy a rétegek nem tapadnak túl erősen, vagyis könnyen törik.
Persze anyagtól is függ, de 200-205fokon kb. tapadnak is a rétegek. Ha erőset akarok nyomtatni akkor 210-220folig is felmegyek, de akkor nem lesz szép.
Sebesség. 20mm/sec alá nem érdemes menni, de ezt is elég csak a legkülső rétegnek, a többi mehet 40-60-al, amit a nyomtató ki bír extrudálni
Előbb a kitöltést, utána a külső réteget, és végül a többi falat nyomtatnám.
Fúvóka gondolom 0.4-es.
Felület minőségét nem befolyásolja, csak a részletgazdagságot.
Rétegvastagságot írta 0.15mm, de 0.1-ig le lehet menni, alatta már jó mechanika kell, hogy ne legyen rondább.

Érdemes a fúvóka átmérőnél nagyobb csíkszélességet megadni olyan 10-20%-al is akár és az is javítja  a felület minőségét.

RJancsi

"Érdemes a fúvóka átmérőnél nagyobb csíkszélességet megadni olyan 10-20%-al is akár és az is javítja  a felület minőségét."
Én a filament átmérőjét szoktam 10-20%-al kisebbnek megadni. Olyat még nem tapasztaltam, hogy vastagabb lett volna a névlegesnél, vékonyabbat már többször. Ha kicsit többet adagol az általában nem árt, sőt.

cy3rt06r

Hol állítod a csíkszélességet és hogyan adod meg a nyomtatási sorrendet a belső és külső réteg között?

Üdv.: MaDo