Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Az megint más, bár hasonló az eredmény.
Nekem nincs pontatlan filamentem.
Ilyen téren nullára van állítva minden.
Amikor a külső fal szélességét állítod nagyobbra, akkor igaz hogy több anyagot ad, de több helyet is hagy a falnak, tehát nem lesz felesleges anyag ott.

Viszont amikor szélesebb a csík mint a fúvóka, akkor a felület és a fúvóka síkja közé is préselődik anyag. Ide annyira nem akar folyni mert szűk a rés, az anyag meg viszkóz, ezért kiegyenlíti a hibákat picit, illetve a nagyobb nyomás miatt a rétegek is jobban összetapadnak.

keri

Cura-ban bekapcsolok minden paramétert, aztán
Vonalszélesség: Quality>Line width>Wall line width
Fal sorrend, ha bepipálod kívülről kezdi(erős visszahajlásnál nem érdemes, mert ronda lesz): Shell>Outer befor inner walls
Kitöltés sorrend, ha bepipálod a kitöltést előbb megcsinálja: Infill>Infill before walls

De ha alapbeállításokkal nem elfogadható a nyomtatásod, akkor ezek sem fognak segíteni.

cy3rt06r

A csíkszélesség = falvastagság ?

RJancsi

Ezen már gondolkoztam, de még nem vitt rá a lélek, hogy jobban elmélyedjek benne. Ha a falvastagságot nem kerek számmal osztható fúvókaátmérőnek adom meg, akkor mi történik? Pl. 0,4 mm-es fúvókánál 0,9 mm-re. Két vonalat húz kicsit több anyaggal, hogy középen összeérjenek, vagy 3 vonalat az egyik szélen kevesebb anyagból? Vagy kerekít és akkor is 0,8 mm (2 vonal) lesz a fal ha kicsit nagyobbat adtam meg?

PSoft

Azt nem tudom megmondani.[#szomoru1]
De lehet, hogy én ésszerűtlenül várok el dolgokat, mert azt írtam, hogy csak...

"kezdi hozni az elvárásaimat"

Kézbentartva/forgatva, közelről nézve, látok még hibákat a felületen, így mindig adódik a kérdés...hogy lehetne még jobb.

PSoft

Semmit nem csináltam a felülettel, kivettem a gép alól és fotóztam. (ennél, ilyen kicsiben -kb.50x60x5-10 mm- még támasz se kellett)

205°C-on ment a PLA, az első réteg 220°C-on, asztal 60°C.
A külső falat a Cura szerint 50 mm/s sebességgel nyomta, a fúvókám most 0.3-as.
0.15 mm volt a rétegmagasság, a kitöltés 15%.
Nyomathütés a második rétegtől végig ment.

PSoft

Minden igaz, amit írsz.[#eljen]

Kivétel, az...utolsó előtti mondat.[#kacsint]

Sys_m

Sziasztok, a kínai carbon fiber 1,75-ös szálanyaggal kapcsoltban van valami pozitív/negatív tapasztalatotok?
6E Ft jó ár lenne, ha használható az anyagminősége.

Köszi, üdv.: Sys_m

PSoft

Nahhhh...

Mondtam én, hogy megvan az a fasza szilikonvezeték! [#eljen] [#kacsint]

Nem is 1-1 méter, hanem a duplája! Vékonyabb is 1-1, vastagabb is 1-1 méter.[#worship]

x5izpkum

A képen látható doboztetőt kellene legyártani valami 3D-s nyomtatóval, jó több darabból is, tűrés +-0,3mm.
Kérésre pontos, méretezett rajzot is tudok adni.
Kb. ár kellene, ha valaki úgy érzi , képes erre feladatra.

PSoft

Szerintem az itt levő nyomtatósok majd mindegyike
Idézképes erre feladatra.
.

De, jobban jársz ha valami "sufni Józsibácsit" keresel, Ő...két felesért kireszeli Neked, akár a kocsmapult sarkán is.[#wave]

RJancsi

Azé' a 0,3 mm pontosság egy ilyen bordázott akárminél nem egyszerű. Elég nagy a kübli ahhoz, hogy már a hőtágulást is figyelembe kelljen venni. De nem megoldhatatlan.

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum. Nem tudja véletlenül valaki, hogy nagy Attila Cura 4.3 magyaritása hol található? A videóban hivatkozik a magyaritási melllékletre de annak helyét egyszerüen nem találom sehol

Jenő

PSoft

Itt találod a postot, benne a letöltés lehetőségével.
[#t9p24523#]

PSoft