Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Gondolkodtam Szalay Gyuri kérdésén hogy milyen felületi minőségre van szükség, és rájöttem hogy optikai minőségű felület soha nem lesz a rétegek miatt, viszont ha véletlen szerű hibákkal elrontjuk a felületet, akkor még jól is nézhet ki. [#nyes]
Bár a fotón rondának tűnik, de kézbe fogva olyan mintha homokszórt lenne, nagyon jól néz ki, a Cura 3.6 Fuzzy skin funkcióval csináltam.

60mm magas humanoid karfiol [#vigyor]
0.2mm fúvóka, 0.1mm réteg, 30mm/s sebesség, 205°C fej, 60fok asztal.

2vkx6unz

Akkor az asztalfűtés is és a hőmérséklet szenzor is bírni fogja a strapát ;)

Már csak ki kell cserélni...[#csodalk]

keri

x5izpkum

Bárcsak lenne itt Józsibácsi, meg kocsma, Debrecenben vagyok, itt már multicégek meg "bár"-ok vannak. Mennyiért hajlandó itt dolgozni valaki?

x5izpkum

Valakinek van esetleg 3D szkennere? Ha igen, mennyiért szkennelné be a kért 95mmX95mmX30mm-es doboztetőt?

D.Laci

Nekem van.
Küldj pár képet a doboztetőről.

Szalai György

A rétegvastagság meghatározza a felület szemcsézettségét. Nem lehet nulla.
Talán az eltolódás hibától mentes, egyenletes, homogén szemcsézettségű felület lehetne cél.
Esetleg a változó szemcseméret szabályozásával kialakított felületi minta, ha erre a szoftver lehetőséget ad.
Mint egy alacsony felbontású, fekete-fehér Esti Hírlap fotó.

Nem tudom, hogy ezeknél az anyagoknál működik-e, de egy próbát megérhet.
Plexi esetében volt módszer, hogy a finoman csiszolt élet/bütüt gázláng fölötti melegítéssel simítottuk üvegtisztára.
Talán itt is kísérletezhetnél egy óvatos utókezeléssel, esetleg hőlégfúvóval, vagy szúrólánggal.
Ha számít egyáltalán.

frkdv6dyr

A szakdolgozathoz plusz egy infó :) én komolyan gondoltam az 5axis gép kérdését ezért meg is kerestem a non planar fejlesztôjét, esetleg terveiben szerepel vagy sem ez az irány. Sajna ebben nem tud segíteni, szóval a téma tuti.

"Hi Gabor,

5 axis 3D printing is one of the next big things in 3D printing.
Unfortunatly, there is no automatic toolpath generation existing yet. I
am currently not working on this.

Best Regards,
Daniel Ahlers"

2vkx6unz

Egy ilyen egyszerű formát 1-2 óra alatt meg lehet rajzolni. Utána meg lehet nyomtatni a modellt. Ha digitalizálod akkor az utómunka legalább ennyi idő vagy több és nem lesz számottevően pontosabb. Biztosan lesz olyan része amit kézzel módosítani kell.

Én biztos nem szkennelném...

vadember

Nekem sem tartana tovább fél óránál megrajzolni. Aki pedig minden nap használja a CAD programot annak elég lehet a negyede is.

frkdv6dyr

Marlin 2.1 pozitív tapasztalat: megszűnt a kill() probléma [#taps] nem kell resetelni minden egyes nyomtatás előtt. Már a hatodik tárgyat nyomtatom egymás után. Eddig azt hittem a újra fűtés nem tetszik neki magasabb hőfokról, de most volt, hogy szinte rögtön indítottam egy másikat, de olyan is amikor féli-harmadig hűlt vissza.

Szoval az autómatikus szintezés is kivehető a Gkód elől [#kacsint]

Már csak azt kell megkeresnem, hogy hova lehet innicializáló Gkódot beírni ami lefut bekapcsolás után.

keri

Milyen formát? Mert azt nem láttuk.
Lehet hogy valami míves faragott doboztetőt akar szkennelni.

vadember

PSoft

Sokszor -szinte mindig- [#kacsint] jó meglátásaid, ötleteid vannak...
Most épp azon gondolkodom, miért nincs Neked -a mostani példa kedvéért- egy -mondjuk épített- 3D nyomtatód?
Illetve nem csak a példa kedvéért, hanem...egyáltalán.

A-tól Z-ig, egy igen széles skálán lenne direkt módon lehetőséged kigondolni/megtapasztalni dolgokat.
Aztán meg...
Közkincsé tennéd, megosztanád velünk, jót/rosszat egyaránt.[#vigyor2]

Itt ez az utólagos "hőkezelés" ötlete...
Biztos hogy számítana, javítana a felület minőségén, mint ahogy az ABS-nél is sokat javít az oldószeres utókezelés.

Gondolom a PLA-nál valami sokk szerű, hirtelen hőbevitelt kellene biztosítani, egyenletesen az egész felületen. De csak a -sokszor bőven/kacifántosan tagolt- felületen.
Én, így tudom elképzelni a felület "kisímulását".
De hogy ez mi módon lenne jó, szúróláng, hőlégfúvó, vagy valami más egyéb...ki kell próbálni.

tibs

Bepanírozod valami fémporral azután indukciósan melengeted [#conf] [#nyes]