Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Ami talán kevésbé tudatosul a hobbyistában:
Mivel folyamatos hajtogatásnak van kitéve, az sem teljesen mellékes (amire nem is találok gyártói adatot) hogy mekkora erővel hajtogatható.
Talán különösen nem mellékes olyan alkalmazásban, ahol a megmunkálás és az előtolás erőigénye szinte semmi.
Nehogy a kábelhajtogatás legyen a gép fő mechanikai feladata.

Szalai György

Találtam egy táblázatot a sodratok osztályozásáról.
https://www.kabelring.hu/sodratok-class5-class6
Ha találok egy darab "drótot" legalább tudjam a nevén nevezni.

RJancsi

Így jár aki csicsás gépet épít! [#nyes] Ha nem energia láncba rejted a vezetéket hanem szép lazán légvezeték káoszban hagyod mint én, egyből megtalálod a hibát. [#papakacsint]

Szalai György

Már a múltkor is szemenszúrt, de akkor nem volt energiám rákérdezni. Majd most.
Az első képen látható bordáskerék ,,szárnyainak" mi a dolga?

Akadozó mozgás előállítása?
Esetleg valamilyen jeladót működtetni?
Netalántán csak hogy beszéljenek róla, mert az is jó reklám?
Talán valami, amire sosem gondolnék?
[#nemtudom][#nemtudom][#nemtudom]

Szalai György

Az egyik szárnyán még fellelhető valami kerek kuksi-sunci-pöcörő is.
Az is miaz?

keri

Én ezért (francokat ezért csak így sikerült, mert nem ért el a vezérlőig az eredeti [#nyes]) fogtam az összes kábelt és a fejtől 10 centire levágtam, és egy marék wagóval (mert forrasztani is lusta voltam) egy 10 szálas vezérléstechnikai kábelt raktam a helyükre.
Bár nálam eleve nincs kis ívben hajtogatás.

Csak a motoron hagytam meg az eredeti vezetéket, mert azt nem akartam rákötni a jelvezetékek mellé.

PSoft

Köszönöm a drótbemutatót.[#worship]

PSoft

Ha a kínai gólyafészek technikát alkalmazom hibát se kellett volna keresgélni, az a drót még mindig drót lenne.[#nyes]

PSoft

IdézAz első képen látható bordáskerék ,,szárnyainak" mi a dolga?

A harmadikra tippelnék.[#vigyor2]

Még a kéklézeres korszakom hajnalán, -huhhh...de szépen leírtam- [#vigyor] vettem itt a fórumon NEMA17-es motorokat.
Többet mint kellett, mert kedvező vételnek ítéltem.
Mindegyik motor ilyen MXL-es 20 fogú kerekekkel volt szerelve.

Ugye, egy normális keréknek...
-van egy tömör agyrésze, egy vagy az igényesebbeknél kettő, kilencven fokban eltolt rögzítőcsavarral.
-van egy fogazott futófelülete és...
-van egy vál, vagy perem része, hogy valami formája is legyen.[#vigyor2]

Az én kerekeim ahogy nézem, valami porkohászati technikával készülhettek, meg....normálisak is, meg nem is.
Gyanítom, hogy ez a dizájn már az anyagspórolást szem előtt tartva születhetett.
Lehet, a megálmodójának volt valami kerék problémája...
Talán több lehetett neki, vagy...kevesebb?[#nemtudom]

No de mindent összevetve, jó kis kerekek ezek, precízek, pontosak, pont erre a nyomigára valók.[#kacsint]

TBS-TEAM

Bocs

Nem tudtam, hogy szeretsz szopni. [#eplus2]

Mikor megszületik a gyerek:

Csak egészséges legyen és szopjon sokat.

Így is lett. [#nyes]
József

TBS-TEAM

Azon a bordáskeréken lévő ugymond szárnyak azért vannak mert egy induktív szenzornak lettek kialakítva visszacsatolásra a vezérlésnek. persze nem ebben a felhasználásban.[#nyes]
József

PSoft

Mikor a kiskatona először ír a családnak...

-szopatnak anyám!
-engem is fiam, csak nekem jólesik!

Szalai György

Akkor az a húszfogú MXL tárcsán 0,4 inch (10,16 mm) szíj elmozdulás fülenként.
Még hasznos is lehet. De mire?

xt79ipd3

Üdv!
Sok helyen olvasom, hogy a 3D nyomtatók szíjhajtása abból a szempontból problémás, hogy a szíj rugalmassága látszódhat a nyomtatott tárgyon hibaként. Én nem vagyok olyan profi, hogy ez valós problémát okozzon nekem, ezért csak elméleti kérdés: miért nem látok vékony trapézmenetes orsós vagy golyósorsós mozgatást nyomtatókon?

-Így olcsóbb?
-Szíjjal nagyobb sebesség érhető el?

Gyakorlati kérdés: Ender 3 gépen (majd valamikor) cserélném a gyári Z orsót (8mm menetemelkedés). Egyúttal szíjjal összekötött dual orsóban gondolkodom. Casyjozsi-féle 10X2 mm-es trapézmenetes orsókat szeretnék beépíteni. Túlzás szerintetek a 2mm-es menetemelkedés és elég lenne a 4mm is? Az ilyen szempontok nem nagyon erdekesek számomra, mint hogy kisebb menetemelkedésnél többféle rétegvastagságot meg lehet adni, mert a motor egész lépésére így is jól jön ki. Az már fontos szempont, hogy a kisebb menetemelkedés nagyobb nyomatékot kíván a motortól. Vajon a 2mm-essel megbírkózna a gyári Z motor? Nem szeretnék plusz bonyodalmakat és mondjuk motort és vezérlőt cserélni emiatt.

morvfer7

Épp a napokban láttam egy videót, ahol golyós orsó volt szíj helyett, ez is csak olyan, hogy kinek mi tetszik és mire van pénze. Az, hogy értelme van vagy nincs, már más kérdés.
Szerintem mindenre a végtelenségig lehet költeni, kérdés az, hogy érdemes vagy nem.
Részemről semmi értelmét nem látom az Endre 3 gyári orsólyát lecserélni.
Az pedig, hogy a motor mikor jön ki egész lépésre soha nem tudható, mert akkor a 0 pontnak is egész lépésre kellene kijönni, ennek pedig nagyon minimális a valószínűsége.