Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Na most letettem a hajam. [#taps] Nagyon komoly ez a fogaskerék gyártásod! Én egész más irányban próbáltam (sikerrel) fogaskereket készíteni: öntöttem észtergyantából (töltött), eredeti (az eszterga fogaskerekéről vett mintába), az gyorsabb, illetve számomra járhatóbb út volt. (Persze csak minimális igénybevételre.) Illetve van ugyanehhez (Modul 1) egy hosszú fogaslécem, azt is öntőmintának tartogatom.
;Kinyomtattam a gépem nagy-fogaskerekét, mert hátha elkopik és akkor nézhetek, végülis egész jót lehet nyomtatni is, de nem összemérhető egy forgácsolttal...
;Szerintem a siklócsapágy nem praktikus az extuderhez, mert elég sokat forog a kis kerülete miatt, és por is lesz ott idővel.

ec5rztj6f

Nagyon ötletes a fogaskerék osztása. Leesett állal néztem. :)

KBalázs

Házilag műanyag (a videót a ~közepéig érdemes nézni, a koncepció a lényeg):
;http://www.youtube.com/watch?v=L4wSPTxE9w8&" TARGET=_fnew>;összetevôk: keményítő, ecet, glicerin, víz, hô, és idő.;
;Persze mi a végén nem fóliát csinálnánk, hanem szálat (vagy darálékot). Itt jelentős zsugorodás van a dehidratáció miatt. Ételszínezékkel lehetne bármi színe.
;

keri

Köszi, de azért ez nem az én ötletem. Vboditól lestem el itt.

keri

Azt ugye tudod, hogy PLA és PET nagyon hasonló tulajdonságú anyag?
;Ezek után nem hiszem hogy kotyvasztani akarnék ilyet, amikor teli van szétválogatva a kuka ilyennel.

000000000

Ki honnan veszi az ABS-t és PLA-t?

ht0cjk58i

Üdv Urak. Nem pont 3D nyomtatás de hátha, használ valaki UV LED nyomtatót?Lenne 1-2 technikai kérdésem.

0bn8uxmw

http://herz-filament.com/3-3D-muanyag-szal/Az-osszes-termek-megtekintese.html&" TARGET=_fnew>;Herz filamnet; én itt veszem, jó minőségű és egyenletes vastagságú a szál mivel heggesztőhuzalokat gyártanak megvan hozzá a rendes gépparkjuk. Én eddig csak töllük vettem ABS-t és PLA-t is nem volt semmi problémám eddig.[#eljen]

ih7fm6t23

Hát, nekünk nem volt ilyen jó tapasztalatunk velük. És most előre leszögezném, hogy nem azért írom le ezt, mert mi is árusítunk szálat. Éppen ellenkezőleg, az volt a tervünk, hogy az ő általuk gyártott szálakat forgalmazzuk nálunk, mert egyrészt egyszerűbb helyileg beszerezni, ha valami szín hiányzik, másrészt hogy támogassuk a magyar ipart. Vettünk is tőlük próbaképpen pár PLA és ABS tekercset (kb. 10-et összesen). Az első probléma ott kezdődött, hogy az egyik PLA tekercsen ilyen kis bogyók voltak (lásd ezt a blogbjegyzést: http://3dnyomtatas.blog.hu/2014/01/22/napi_tipp_air_printing). Írtunk is nekik, és mondták, hogy küldjük vissza, cserélik. Na most eddig nem is volna ezzel probléma, de a postán csak kb. 1000 Ft-ért lehetett visszaküldeni, levélként egy ideje már nem lehet ilyen nagy dolgokat küldeni. Aztán még nekem kellett fizetnem a feladásért. Mivel ők futárral adják fel, azért ez nekem újabb 2000 Ft-ba került. Először még nagy kegyesen felajánlották, hogy 1000 + ÁFÁ-ért feladják, de én akkor kicsit el kezdtem &"kötözködni&", hogy én úgy gondolom, a hosszabb távú együttműködés érdekében lehetnének egy kicsit rugalmasabbak is, t.i. hogy nekem garanciális csereigényem van, meg ettől még nem mondok le róla, hogy tőlük vegyük a szálakat, szeretnénk árusítani az ő szálaikat is. De az ember, aki nekem válaszolt, ezt fenyegetésnek vette, ezért mégiscsak 1600 + ÁFÁ-t kért, plusz ügyvéddel fenyegetőzött (elküldtem neki is a blogbejegyzést, pedig külön írtam neki előtte, hogy a tisztesség kedvéért NEM fogom a nevüket feltüntetni a blogbejegyzésben, de úgy látszik nem vette a fáradságot a bejegyzés elolvasására). Mivel minden nap csak 4-ig vannak nyitva, azért nem tudtam megoldani, hogy 1 db jogos garanciális csereigény miatt szabit vegyek ki és kikocsikázzak hozzájuk. Meg gondoltam hátha kicsit korrektebben állnak hozzánk, írtam, hogy mivel mi nyomtatókat árusítunk, nekik is jobban megérné. Aztán később egy ABS-szel is volt probléma az egyik vásárlónknál, t.i. az istennek sem tapadt rendesen (felkunkorodott még egy kis alapterületű torony is), sőt akadozott a száltovábbítás. Amit mi a gyártótótól veszünk &"kínai&", azzal nem volt érdekes módon ilyen probléma, tapadt rendesen, stb. Szóval mindezeket egybevetve nekem nagyon nem volt jó tapasztalatom velük. Persze továbbra is fenntartom, hogy ettől még lehet, hogy csak mi nyúltunk bele, de a hozzáállásuk egyáltalán nem volt szimpatikus...

3vv2btrhv

Mire vagy kíváncsi ?

000000000

Sziasztok,
;
;Abban kernem a segitsegeteket, hogy ha valaki Kishazankban mar keszittetett Reprap prusa i3 fem vazat akkor hogyan keszitett pontosan meretezett tervet a cegnek akivel &"vagatta&" (bocs az egyszeru szohasznalatert). Illetve mia a tapasztalat? Hol keszult a munkadarab? Van-e valami jo tanacs? Mire figyeljek?
;
;Itt van a bongeszoben megtekintheto terv:
;https://dl.dropboxusercontent.com/u/80152035/3D/dxf_bongeszoben.png  
;
;illetve a dxf file:
;https://github.com/josefprusa/Prusa3-vanilla/blob/master/src/alu-frame.dxf
;
;Koszi elore is,
;Udv,
;Tamas

NickE

Én is Herztől vettem, eddig 3x 3kg ABS-t vettem, nem volt gond.
;
;Egyik 3kg gurigát viszont árulom sajnos nem túl sok sikerrel. Megvettem 3mm-es szálat és nem sokkal később lecseréltem az extrudert 1.75mm-esre, így már nem jó nekem a 3mm-es, ezt szeretném elpasszolni...

w0hgtwf3w

Szép munkák !!
;[#worship][#worship][#worship]

VighLajos

Csak egy kérdés, hogy képben legyek: mennyibe került az a 3 kg-os guriga?
;Nincs 3D nyomtatóm, árakat - lehet, hogy én bénáztam - nem találtam.
;

KBalázs

Nem igazán értem, milyen &"forgalmazó&" vagy, ha neked megárt 3000 magyar forint. Elszámolod költségként. Egy fali-polc kerül egy boltban ennyibe, vagy inkább többe. Én pl. 3 guriga szálért képes voltam kimenni személyesen a székhelyükre (úgy szerveztem a dolgaimat hogy ne csak emiatt kelljen arra járnom), és nem volt negatív tapasztalatom. Nem arra lakok, mint adatlapom mutatja. Először is, &"ebéd időben&" mentem, mert akkorra értem oda. Ez nem egy bolt, hanem irodaház, ez persze nem tartotta vissza őket abban, hogy kérésemre kihozzanak nekem minden színt megnézni, megtapogatni, és abból választottam 3 félét. És nem kérdezték hogy sokáig maradok-e. Utána még fel is kerestek hogy nem-e próbálnám ki az új nyomtatóhuzalukat. Pedig sanszos hogy egy olyan cégnek nem én vagyok a legfontosabb, akik tonnaszám árulnak egyéb műanyag alapanyagokat, és fel/bedolgozó gépeket. Az hogy nem a magad ura vagy, és szabit kell kivenned hogy elintézhesd &"a boltod&" ügyeit, hát, érdekes. Szerintem ha emberi hangnemet ütsz meg, akkor a válasz is hasonló lesz. De majd megtanulod, időd van.