Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

A bejárt útvonal hossza 1193mm szóval a szintidő a 120mm/s sebességgel 10s. [#wink]
;60mm/s tempóval a duplája.

PSoft

;Tetszik ez a &"csillagos&" G-kód.:)
;
;A képet nézve is elég dinamikusnak tűnik.
;Igaz,hogy(még)nem 3D nyomtató,de...
;Rá is eresztem http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/L%e9zermechanika_200x200/&" TARGET=_fnew>;ERRE; a kis 200x200-as,Festo alapokra épült lézer mechanikára!
;Kíváncsi vagyok,(most már):)mit is tudnak azok a kis Nema 17-esek!
;Aztán,lehet,hogy extrúder lesz az 1W-os cerka helyén.:))
;
;
;
;

000000000

Szép gépet építettél, és az a mechanikád nagyon is felfogható egy 3D nyomtatónak is, hiszen hasonló adatokkal bír így ránézésre is.
;Kiváncsian várjuk a Te teszt szintidődet.
;Mellesleg elég régi ám ez a Robsy teszt G kód, úgy 2007-2008 táján születhetett, amikor nagy Főnökünk, Varsányi Péter is még hasította, szántotta a levegőt, és jókat vitáztam vele a DC szervók, áttételek, mi mennyi egyebek ügyében.:)

svejk

Egyáltalán G-kóddal mennek ezek a nyomtatók?
;Ha igen, ismerik a G61/G64-et?
;
;

rbbhbyvfs

Máshol is láttam már ezt, de ez nem árt a szíjnak?
;http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/L%e9zermechanika_200x200/IMG_8968.JPG&" TARGET=_fnew>;Szij vs görgő;
;Mármint ha a fogak nem fogakkal találkoznak...

PSoft

;Pont azt a képet kellett kiszúrnod!!!:)
;
;Nézd http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/L%e9zermechanika_200x200/IMG_8963.JPG&" TARGET=_fnew>;EZT ;,vagy http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/L%e9zermechanika_200x200/IMG_8972.JPG&" TARGET=_fnew>;EZT ;a &"csak fél hosszon fogazottat&"!:))
;
;Nyomtatóknál(tintás/nem tintás)bevált,mindkét szíj használata,és alkalmazzák is.
;Persze,a sima szíj,úgymond egyenletesebben &"siklik&" a görgőn,de...
;Nem hinném,hogy ebben az alkalmazásban sok jelentősége lenne.
;
;

KBalázs

Na, megcsinálta a gép a tesztet. Elvi 150mm/s sebességgel, látványosan lassul gyorsul, gyakorlatilag végig, sanszos hogy max sebességgel nem sokat ment. Ezek miatt 50s kellett a csillaghoz (a programja szerint ideálisan 15s lenne). Raktam rá tollbetétet, de a felfogatása nem túl bizalomgerjesztőre sikeredett, ennek ellenére az tisztán látszik hogy nem téveszt lépést. Tehát a 0.5Nm motorok fele elég ehhez a sebességhez. (A névleges áramuk kicsit kevesebb mint felét kapják) A lassítás gyorsítás a HW agyában van kódolva, és én oda nem nyúlok ameddig nem muszáj, nekem elég ez a sebesség is. (nem én hajszolom a végleteket)
;Én le merem írni még ha nem az elvárt eredményt kapom akkor is, és le is merem fotózni-kamerázni (ezt is), ahogyan már sokszor megtettem. Viszont Tibor (#2304 hsz.) produktumát előállító berendezést sem munka közben,(sem állva) nem láttuk.

PSoft

;Köszönöm!
;
;Nagyon is hajlok afelé,hogy ez a kis mechanika(vagy egy másik ugyanilyen) lesz a nyomtatóm(3D-s kísérletem/játékom):) úgymond &"gerince&".
;A teszt...
;Meg fogom csinálni,csak még nem tudom mikor...majd sort kerítek rá,és az eredmény közlésére is(bármilyen is legyen az).
;
;Jahhh...a Nagy Főnök.
;Emlékszem a &"csatáitokra&"...olvastam ám,annak idején!:)))
;

000000000

Köszönjük a tesztet.
;Azt azért láthatod, hogy valami nem stimmel a szép kijelzőkre küldött adatok és a valóság között a rendszereden. Hiszen az igazi átlag sebességed jóval kisebb.
;A videó meg még ráér, majd talán egyszer lesz az is. Hidd el, nem más gépével nyomtattam, saját dolgaimról van szó. Különben is nem a sebesség a lényeg ott nyomtatás közben, mert az csak ~10-15 mm/s körül volt. A gép gyorsmenti maximuma persze több, akár 250 mm/s is lehetne.

2vkx6unz

Köszönöm én is a tesztet. A teszt eredetileg arra készült, hogy növelve a G-kódban a sebesség értékeket meg lehessen állapítani egy rendszer korlátait. Feltehetően nálad is lehetne optimalizálni a gépet, hogy jobban közelítse a valós nyomtatási sebesség a kiszámítottat és ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy nagyobb árammal kell hajtani a motort. Mert azért az jelent valamit, hogy az elméleti 8s (150mm/S végtelen nagy gyorsulás) helyett a gyorsítások, lassítások miatti 15s helyett csak 50s alatt végzett. Nem tudom mennyit számít a nyomtatott tárgy minőségében, ha 3 x több ideig hűlhet egy-egy réteg amíg a következő réteg rákerül. Lehet, hogy nem is olvad össze rendesen. Erre vonatkozóan van valamilyen tapasztalatod?  

svejk

Most akkor 8 vagy 15 s lenne végtelen gyorsítással?

2vkx6unz

1193mm a bejárt út hossza. 150mm/s sebességgel ez 8s lenne. De ugye ezt megcsinálni nem igazán lehet. A program számított 15s-ot a munkára és végül megcsinálta 50s alatt.

KBalázs

Látom a szándékot mögötte, de ezt a tesztet kissé értelmetlennek tartom, azaz nagyon szintetikus. (Mint amikor a bugyuták egy digi-fényképezôgép képminőségét kizárólag tesztábrákon vizsgálják, miközben a való életben nem erre használjuk. Ahogyan feleséget se paraméterkönyveket bújva választunk. [#szeret]) A valós munkákhoz semmi köze, ilyen irányváltásokkal értelmes 3D G-kód generátor soha nem tervez. Tized ennyi éles kanyar gyakoriság is ritka, a fordulók ívekben végződnek. És bár nem tudom hogyan, de a számított idő és a valóság egyezni szokott (eddig csak kétszer stopperoltam le, kicsivel több mint 1 órányi nyomtatástokat, csak másodpercek voltak az eltérések, itt pedig arányaiban ~330% hiba, azaz kirívó). Ezen a csillag ábrán végigfutva egészen másként viselkedett a gép mint ahogyan megszokott (még hangra is). Rajzolok, majd generálok rajzból egy ilyen 3D testet CAD progival, és a kódban bizonyára látható lesz mit csinálna a nyomtató (és a G-kód generátor) másként, ha ugyanilyen feladatba botlana.

000000000

Egy teszt akkor hatásos, és akkor ér valamit, ha szokatlan körülményeket is be lehet állítani vele a vizsgálandó rendszer számára. Ezért léteznek igen drasztikus, akár törés tesztek is az iparban. Itt messze nem törik el semmi, csak kiderülnek az adott hajtástechnika dinamikai képességei.
;A teszt világosan rámutatott arra, hogy sajnos a 3000 mm/s2 gyorsulás a 300 mm/s csúcsebességhez kevés, mert ehhez sajnos 30 mm gyorsulási-lassulási út tartozik.
;Az mindenképpen hiba a rendszeredben ezt nevezem én csicsvilágnak összefoglalóan, hogy mást is láthatunk a kijelzőkön, mint ami a valóság, és sok mai &"korszerűnek mondott program (tisztelet a kivételnek), vezérlő arra épít, hogy elkápráztasson a szép csomagolással, díszlettel, USB-vel, meg még számtalan vevő csalogató trükkel, de közben a valós műszaki adatok jelentősen eltérnek a kijelzettektől.
;Egyszer majd Te is rájössz, a gyorsítandó tömeg, mechanikai áttételezés, merevség felülír mindent, és bármilyen szomorú, de a legkorszerűbb vezérlő programot is ezek az ősrégen tudott fizikai alapok uralják, szorítják határozott korlátok közé.
;Mi itt páran mint régebbi Fórumozók csak ezekre a dolgokra szeretnénk felhívni a figyelmet, pont azért, hogy akár még olcsóbban is, de ezekre a műszaki törvényekre odafigyelve még szebb dolgokat tudjon az a 3D printer nyomtatni.
;Nem kell ellenséget, ellendrukkert keresni ott, ahol nincsenek. Csak sajnos a műszaki élet is olyan lett, könnyebb dumálni, mellébeszélni, megsértődni, mint az igazat keresni, és a tények előtt meghajolni kellő alázattal.