Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

0bn8uxmw

Néztem de nem látom értelmét, amire nekem kell elég lesz a ramps amúgy meg pont tíz percel a hozzászólásod előtt rendeltem meg a kittet. :)
;Árban sem annyira tetszik, 17e motorvezérlők nélkül, átgondoltabb konstrukció elismerem de nem éri meg a plusz pénzt szerintem. Ha mondjuk 20e lenne a 6 motorvezérlővel elgondolkottam volna...

0bn8uxmw

Tenap este nézegget kicsit a CoreXY megoldásokat.
;Egy srác elég jót csinált 350 mm/s utazó sebbeségget tud:
;  http://i.imgur.com/Bmr9Gnl.jpg&" border=0>;
;Itt egy videó is rólla azt mondja, azért rezeg mert puha gumi lábakat használt:
;http://www.flickr.com/photos/116032124@N07/12243292086/&" TARGET=_fnew>;CoreXY;
;Fórum link több képpel leírással:
;http://forums.reprap.org/read.php?4,297740,page=1&" TARGET=_fnew>;Atfer Hbot, go to CoreXY;
;Github-on a tervek:
;https://github.com/zelogik/AluXY&" TARGET=_fnew>;CoreXY_zelogik;
;Egy másik srác pedig a tervek alapján elkezdte áttervezni a mechanikát nyomtatható elemekre, bár ez esetben szerintem érdemes maradni az alu/fém megoldásnál, nem hiszem, hogy a nyomtatott dolgok sokáig bírnák ezt a terhelést.

0bn8uxmw

[#taps]de sszíííp nagy lett...

vjanos

Lehet hülye kérdés, de tudja követni a műanyag kihűlése ezt a sebességet?

w0hgtwf3w

besirkyjh

Szia
;
;Ezt a sebességet szinte bármilyen mechanikával el lehet érni : ! 21 000mm/min ? Egy nagyobb router is többet tud pedig ott 40 - 50kg terhet cipel és dinamikus is .
;Szerintem ezek a nyomtatok csak elvben tudnak ilyen sebességet mert mindig csak gyorsitanak meg lassitanak de sosem mennek a max sebességgel :) ( rövid távon tutira nem az biztos ) .
;
;
;

0bn8uxmw

Ez már nekem is eszembe jutott de kompresszorral lehetne adni neki a hűtést ha probléma lenne a ventikkel. Mivel a sebbeség elég durva azért a fejet is jobban fűteni kell, hogy bírja az anyagot olvasztani, vagy két fütőpatront használni és akkor lehet &"hidegebb&" is az extrudált anyag.  
;Meg kell építeni és utánna ez már úgyis a finomhangolás része.

0bn8uxmw

Devecz Miklós fórumtársunk épített már ilyen CoreXY gépet, kérdezném, hogy milyen tapasztalatai vannak vele?
;

2vkx6unz

Persze, csak az a kérdés milyen hosszon gyorsul fel erre a sebességre. Ha ett megteszi 1mm-en belül na az valami, de akkor jól rögzíteni kell a holmit... ha ehhez 1 cm kell akkor a gyakorlatban semmmit nem jelent mert sosem fogja elérni a végsebességet.

0bn8uxmw

Szia,
;
;Igen, sok az irányváltás a nyomtatásnál, de akkor tegyük már tisztába a dolgot.
;Itt van egy részlet egy firmwareből a sebbeség adatokkal, ezek hogyan viszonyulnak egy jobb routerhez?
;#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE          {300, 300, 300, 300}  // (mm/sec)
;#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION      {9000, 9000, 9000, 9000}    // X, Y, Z, E maximum start speed for accelerated moves.
;
;#define DEFAULT_ACCELERATION          3000   // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for printing moves
;#define DEFAULT_RETRACT_ACCELERATION  3000   // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for r retracts
;És még van egy olyan adat is hogy Jerk, ha jó értelmezem akkor ez adja meg, hogy milyen sebbeséggel képes &"bevenni a kanyart&"  
;#define DEFAULT_XYJERK                20.0   // (mm/sec)
;#define DEFAULT_ZJERK                 20.0   // (mm/sec)
;#define DEFAULT_EJERK                 20.0   // (mm/sec)
;Köszönöm.

000000000

Köszönöm.
;A felvetéseid érdekesek, de hidd el egyelőre még sokkal több az előnyöm, hogy van egy jól bejáratott, több évtizedes mechtaronikai tapasztalatokra, alapokra épülő program és műszaki szemléletem, és ebben még a DOS-nak is nagy a szerepe.
;Ugyanis szerintem a műszaki élet, tervezés, megoldás lényege az optimalizálás, hatékonyság, megbízhatóság, stabilitás. A feladatok sokrétűek, változatosak, így ha az előbbi kritériumoknak meg akarunk felelni, akkor erre sajnos nincs egy univerzális op. rendszer. A CNC világ egyik alapkérdése a korrekt nagysebességű alapjel képzés ami a motorhajtásokat stabilan működteti.
;Ebben a DOS igencsak jó (talán a legjobb). Ide tehát én ezt használom.
;A lényeg, hogy ezen vezérlő program kompatibilis legye a nagy nemzetközi CAD-CAM input-output fájl rendszerével (alap ISO CNC G kódok, pontfelhő, Gerber, Excellon, HPGL, stb...). Az én Robsy programjaim (CNC eszterga, marógép vezérlők, digitalizálók, stb...) ilyenek, és ez a lényeg, hogy a mai &"csicsa&" világhoz is tudjak kapcsolódni, hiszen értelemszerűen ezek az adatbázisok bonyolultabb munkadarabokra komoly grafikus erőforrásokat, és win platformokat követelnek. A DOS is ír-olvas pendriver-t, merevlemezt, az adatok cseréje tehát a különböző platformokon nem gond. Nekem ez a modul rendszerszemléletem nem kevés munkával a sok év fejlesztői munkám kapcsán nagyon bejött, így mindig  az adott feladathoz tartozó hatékony programot, és Microsoft rendszert használom.
;Nyilvánvalóan netezni, levelezni, videót nézni eszembe sem jut DOS alapon.
;A #2304-ben a nyomtatás adatait egy saját DOS-os matematikai algoritmusokra építő tervező rendszerrel hoztam létre, aminek van potfelhő generátor kimenete is. Így pl. XP alatt is futtathatom ezt a programot, hiszen DOS alapú ugyan, de mivel &"csak&" számol és alapgrafikát kezel, és adatokat mozgat, ez op. rendzser független majdnem. Utána pedig a korrekt pontfelhőből (ez akár több millió pontból is állhat) már egyéb win bázisú grafikus szerkesztő programokkal bármilyen más fájlt (stl, ply, ...) tudok létrehozni. Tehát nem zárkózom én el a mai korszerű, látványos dolgoktól, de csak akkor engedem be őket az életembe, ha arra igazán szükségem van.
;Erre példa a következő fotó, amikor felküldtem az úgymond csicsavilágba az adatokat, és pl. stl formátumban így néz ki a monitoron a kinyomtatott tárgy:
;
;http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/3D-print/robsy-3Dprint-1-1.jpg&" border=0>;
;
;Szóval hidd el jó barátságban vagyok én más platformokkal is, programnyelvekkel, de szerencsére ha egy műszaki feladathoz a szinusz hiperbólikusz függvényt kell alkalmazni, akkor ez DOS alapon éppen úgy kiszámolható (még tán gyorsabban is) mint a mai éppen aktuális divat oprendszeren. Közben pedig ha nem kell bámulnom 300 ikont, és másodperceket várni mire egyáltalán betöltődik egy X gigás program a háttérben, ez nekem külön öröm.

000000000

Kevés az időm, ezért csak nagyon röviden írok.
;A dolgok nem itt kezdődnek, ahogyan Te felveted.
;Ehhez előbb az adott hajtástípust dinamikailag kell kielemezni, aminek az a lényege, hogy a motor tengelyére számolt redukált tehetetlenségi nyomatékot optimálizálom, azaz olyan szíjáttételt választok, amikor a rendszer gyorsulási képessége maximális, vagy legalábbis annak környeztében van. Ha a Robsy topikba visszaolvasol, sok ilyen diagramot, számítást talász. A 3D printerekre is tehát ezek a műszaki szabályok vonatkoznak, és ezen adatokat kell aztán beírogatni a firmware-be (vagy más CNC vezérlő program alap adatbázisokba), hogy aztán annak igazán komolyabb műszaki és valós tartalma legyen. Ugyanis a mechanika, merevség, J és társai döntenek abban, hogy a végén a realizálható lépésvesztés, pontosság, rezonancia hogyan alakul egy 3D nyomtatónál.
;És így tekintve bizony rengeteg hiányossággal, &"slendriánsággal&" küzdenek ezek a mechanikák, vezérlők a 3D világában, hiszen a kis játékos Nema 17-es léptető motorok adatai eleve erősen korlátoznak mozgásdinamikában.  
;Majd még írogatok ezekről részletesebben is, de sajnos rohannom kell tovább.

besirkyjh

Szia  
;
;Nem rosz indulatbol irom , de saját magatokat csapjátok be ezekkel az adatokkal .
;
;Ha tudsz ilyen 3D figurát szimulálni akkor probáld ki : cseréld fel a gyorsulást és a mm/sec értéket és meglátod miröl beszélek .
;( gyorsulás 18000 és a sebesség 9000mm/min (150mm/sec) .
;Kétlem hogy a kis moci elindul ekkora gyorsulással de ha igen akkor lesz fogalmad arrol amit a Tibor is ir ( ha birja a mechanikád ) .
;
;

s7manbs8

Ezekre még a perselyes fajta sima nyomtatókból bontott léptető is megfelel. Még Nema17 se kell.