Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Az a legszebb az egészben, hogy annyira jól becsapják magukat ezek a vézna kis 3D nyomtatók, (mivel láthatóan használható outputjuk van), hogy a végén a tulajdonosaik is elhiszik hogy a birtokukban egy működőképes gép van. Akiknek meg nincs, azok meg leírják a frankót hogy ez így nem működhet. Persze igazándiból csak maguknak írják, hiszen akinek már duruzsol egy ilyen gép az asztalán, ezekre az írásokra csak legyint. Ez kb. olyan, mint amikor a nagyokosok kiszámolták hogy a dongó az bizony nem tud repülni. A dongó szerencsére tudatlan, ezért bátran nekirugaszkodik a levegőnek... és, jé, repül! [#integet2]

2vkx6unz

Ha neked van egy ilyen akkor légyszíves írd le, hogy egy 50mm átmérőjű kört mennyi idő alatt ír le max sebességgel. Mennyi idő alatt csinálja meg ugyanezt a hosszt úgy, hogy félúton visszafordul.

2vkx6unz

Sebességre még igazad is lehet. 10mm átmérőjű bordáskerékkel szíj hajtás esetén 21m/perc  (350/s) sebbességhez ~650ford/percet kell tudnia a léptetőnek (szerintem ezt nem tudja megbízhatóan) , 0,01mm felbontáshoz kell 3200lépés/fordulat azaz 35kHz léptetőfreki a vezérlőből.
;Tudja ezeket a paramétereket a motor és a vezérlő? Ha valamelyiket nem akkor bukott a mutatvány, vagyis csinálni fog valamit de vagy nem olyan gyorsan vagy nem olyan felbontással...

s7manbs8

2vkx6unz

Ezekkel a paraméterekkel a max sebesség eléréséhez ~10mm út kell meg ugyanennyi ha meg is kell állni azaz ha 20mm-nél rövidebb utakat kell megtennie akkor nem fogja elérni a max sebességet. Márpedig az idő jelentős részében ennél rövidebb szakaszokat tesznek meg ezek a gépek. Szóval sokkal jobb gyorsító képesség kell(ene) ha végig ilyen tempóval szeretnél dolgozni.

besirkyjh

Szia  
;
;Félre értettél :) szemem van nekem is , látom hogy müködik .Mint ahogy azt is látom hogy nincs meg az a 21m-es sebesség sem .
;
;Pl : egy auto meg tesz 100m-es utat oda vissza de felgyorsul 100km/orára akkor az 100km/orás sebeséggel tette meg az egész utat ? ( igy esetleg jobban érthetö ) .Az a lényeg hogy ezt a sebességet mennyi idö alatt veszi fel és nem az hogy mekkora sebeséggel hajlando menni , nagyon rövidek a szakaszok és irányváltások !
;
;A frankot meg azért irom mert pár darab gépen tul vagyok már ( igaz egy sem 3D-s nyomtato ebböl , ami késik nem mullik :)
;

besirkyjh

KBalázs

Először is, nem tudok (mert nem értek hozzá), illetve nem is akarok G-kódot irkálni, ezt megteszi a szeletelő program (ami erre való, az ért hozzá). Nekem elég, ha jól megrajzolom amit akarok nyomtatni. (Aki kedvet érez, írhat pár sor kódot ide)
;A nyomtatómnak 200mm/s a gyorsjárati sebessége, (120mm/s nyomtatáskor) ami (tudtommal) nem számít gyorsnak 3d nyomtatók között. Ennek ellenére én a felére vettem vissza, mert úgy csendes a gép, és úgy is elég gyors a számomra. Minek is hajszolni a végsebességet?  
;Ha majd sok időm lesz, rákötöm a szkópom az egyik step jelre hogy egyáltalán hány lépés alatt éri el a teljes sebességet. Füllel/szemmel nincs érzékelhető gyorsítási szakasz, a mozgatott tömeg minimális (pár deka).  
;(néhány adat: 16x microstep, NEMA17 0.5Nm motorok, félgőzön, D=14.6mm bordás-kerekek)

000000000

Tessék, ezen megnézheted a nyomtatód sebesség képességét. Robsy csillagteszt:
;http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/Gkod1graf.jpg&" border=0>;
;http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/GKOD1.TAP&" TARGET=_fnew>;Tesz G-kod;

s7manbs8

Na, ezt hamarosan kipróbálom én is, pont kérdezni akartam hol is van ez ?
;
;Egy tollat befogok fixen a Z-be, alá pedig egy vékony szivacslapra tett papírt lemezen, hogy ha kicsit lenyomja, akkor nem törik el atoll se, meg egyszerűbb, mint egy önmagától szabadon futó valami plusz tengelyt most nem tudok elővenni hirtelen, bár valami floppyból ki lehetne barkácsolni de most ez egyszerűbbnek tűnik.

KBalázs

Ja, csak rávágtam hogy nem tudok G-kódot írni. Írtam pár hete egy NYÁK-lap-voronoi útvonal generáló programot, fel is tettem pár napra a nyáklapos topikba, aki akarta letölthette...  
;A mondanivalóm lényege, hogy ne látatlantba töröljétek a lábatokat olyan technikába, amit még nem ismertetek meg testközelből.  
;Amúgy a 3d nyomtatók a sebességet (Fnnn) mm/s, és nempedig mm/min értékben várják, tehát a  (Tibor45) mellékelt G-kód alapján 6000mm/s kéne hogy menjen a gép  ..[#ijedt] Majd ha lefut lövök videót róla (ceruzával a kezében).

s7manbs8

Végül is ...  a határ a fénysebesség ... :)

KBalázs

Bocs, 3000, benéztem, de az is sok.

besirkyjh

Jaj de utálom ezt :)  
;
;Ugy van jol a géped ahogy van , nincs azzal semmi baj hisz meg elégedéssel használod .
;Arra hivtam fel a figyelmed hogy hajszoljátok a sebességet értelmetlenül .
;Nagyobb gyorsulással ( dinamika ) jobb eredményeket lehetne elérni de az már a mechanika határait surolná .
;A 6000mm az nem sec hanem min érték ( a mi szoftverjeink nagy része ezt kéri , de könnyü elosztani 60-al :) .
;Mi sem tudunk G kodot irni ( azért vanna kivételek ) föleg nem több száz ezres sorokban nincs rá szükség mint ahogy Neked sem .
;
;Le is zárom részemröl ezt .
;Inkább tervezek egy 3D-s nyomtatot :)
;

000000000

Te miket írkálsz itt össze-vissza?
;Abban a kódban F6000 van, ez CNC berkekben 6000 mm/min=100 mm/s-nak felel meg.
;Ide (vagy más fájl adatsorba) írjál olyan sebesség adatot, ami a te nyomtatód vezérlőjének a métékegysége, a kódban csak egy alapteszt adat van. Egyébként meg felőlem, nanocoll/év mértékegységre is átszámolhatod, ha ezt kívánja a vezérlőd, csak le ne hagyjál pár nullát.:)