Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ec5rztj6f

Üveglap az asztalon, ez pedig a kék tesa ragasztó szalaggal le van fedve.
;De próbáltam már a hajlakkos megoldást is. Egy fokkal jobb mint a sima üveglap, de nem tapadt meg rajta. A legjobb a kék ragasztó szalagos megoldás volt.

KBalázs

Lehet hogy nem elég alacsonyan van a nyomtatófej az asztalhoz képest, magyarán a &"levegőbe&" nyomatsz. Az asztal hőfok igen fontos, ez segít a tapadásban, ezért a ventilátort nem szabad bekapcsolni. Ha az asztalhőfok ingadozik, akkor ABS nagy zsugorodásától elválik az asztal felületétől. A ventilátor ha bekapcsol, akkor a gyenge tápegységedtől az asztal is azonnal lehűl, még PLA esetén is problémás az 50&#039C tartása.

ec5rztj6f

Ventilátor nem megy, csak pla-hoz használtam.
;60 fokon nyomtatgattam volna, de elvált mindig. A nyomtatófejet papírral lőttem be, könnyen csúszott az asztal és a fej között, olyanra állítottam.  
;Te használsz abs-t? Ha igen, tudnál tippet adni, milyen hőfokon sebességgel érdemes megpróbálni?

smalla

Ha a nyomtatófejed nem igényli, akkor kapcsold ki a ventillátort, de legalábbis fordítsd el az asztaltól. Üveglapra 120C körüli hőmérsékletet kellene produkálnod az első réteg megfelelő tapadásához. Szerintem a kék szalaggal lehet elég kevesebb is, de azt nem ismerem. Megpróbálhatsz még egyet: feloldasz egy kevés abs-t acetonban és azt ecsettel vékonyan felviszed a leendő nyomat majdani széleihez, sarkaihoz. Ne az egész alá, különben nem tudod majd leszedni, csak üveglappal együtt...

smalla

A 60C nagyon kevés, 90C alatt biztos, hogy elválik az asztaltól.

KBalázs

Én csak PLA-ra használom a nyomtatót, ugyanazt a fajtát mint neked van. Előbb-utóbb nálam is eljön az ideje hogy ABS-t etessek a géppel, de pont a problémák (és a szaga) rettentettek el tőle. Külföldi fórumokon sok mindent el lehet lesni, illetve itt Danibá kizárólag ABS-t nyomtat.

ec5rztj6f

120 fokra nem tudom felfűteni, egyenlőre.
;Ezt az acetonos dolgot kipróbálom majd, jól hangzik. Lehet vissza kellene térni pla-ra, azzal nem volt ennyi macera.

ec5rztj6f

Nekem a szagával nincs problémám, szerintem nem is nagyon lehet érezni.
;Akkor nem csodálkozom rajta, hogy elválik, ha 90 fok alatt nem is szabadna használni. Beszerzek egy nagyobb tápot, addig hagyom is az abs-t.

ec5rztj6f

Esetleg valakinek nincs szüksége majdnem teljes guriga abs szálra?
;Cserébe jó lenne pla. :)

KBalázs

Merrefelé laksz? Milyen színû ABS? Nekem van 3 guriga PLA-m.

ec5rztj6f

Eger mellett lakom. Fehér abs, velleman márkájú.

KBalázs

Kár. fotós cuccok nyomtatásához akartam volna fekete ABS-t.

ec5rztj6f

A tápot kicserélted a tiéden?

KBalázs

Nem, még nem, nekem is az a vacak van. De ez csak lustaság, mert pincében van  ATX tápom, csak fel kéne hozni és átkötözni, az már elég lenne az asztalfűtésnek. Viszont bedobozoltam gépen a vezérlőpanelt, itt visszanézed belinkeltem, várj megkeresem, http://web-oldal.hu/beis-compo/DSC05147.JPG&" TARGET=_fnew>;ITT VAN; mert az eredetileg nagyon sérülékeny, illetve az asztalhoz közelebbi szíjfeszítés az szánalmas, HE fórumon bemutattam hogyan alakítottam át.

KBalázs

Ja ez régi kép, azóta már nyomtattam ventilátorra csőrt, meg a fogaskerékre tekerőt.