Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ec5rztj6f

Jól néz ki a panel védő. Én még egyenlőre ugy hagytam, úgy fordítottam a gépet, hogy ne lehessen hozzá férni a panelhoz, így nem sérül elvileg. :)
;Köszönöm a tanácsokat! Megfogadom őket.
;Próbálkozok majd PLA-val.

KBalázs

Amúgy a PLA-val jól ment elsőre az extrudered? Nekem ki kellett cserélnem az M8 továbbítócsavart sajátra, mert az eredeti recei tompák, nem kap bele a szálba, megcsúszott rajta.

0bn8uxmw

Esetleg megpróbálhatod még ha nem tudod felfűteni az asztalt, hogy kapton szalagra nyomtatsz, de ha nincs mint nekem se volt akkor jön a csodakoktél:
;Recept 2 főre ABS-hez:
;Végy egy poharat
;rakj bele 1dl vizet
;Utánna rakj bele annyi cukrot, h még feloldódjon éppen (3-4 teáskanál kb.)
;Egy teásknál citromlével még megbolondítod
;Majd izlés szerint egy kis aceton mehet bele ha van otthon.
;Felfütöd az asztalt ammennyire tudod több rétegben felviszed nyomtatás előtt az tiszta üvegre ecsettel, élvezed a karamell illatát majd amikor még ragad akkor rácsal kezded nyomtatni a kivánt tárgyat. Ha jó lett a szirup akkor csak akkor tudod levenni a tárgyat ha kihült az asztal.
;T.
;
;

PSoft

;[#eljen][#taps]
;
;A Dobos tortát,pedig gondolom úgy kell nyomtatni,hogy....
;A karamell lappal kell kezdeni,úgy...tuti a siker!:)))
;
;

ec5rztj6f

Köszi a tanácsot! Ez is jól hangzik. Ki fogom próbálni. Legalább limonádét lehet nyomtatás közben szürcsölgetni.
;Nekem jó az extruder fej, vitte rendesen a pla-t. Annyi baj volt vele, hogy összeépítéskor túl szorosan raktam össze a szál adagoló motort a nagy fogasgyerekkel. Azért akadt.
;Amugy van valami előnye az abs-nek a pla-val szemben?

keri

Mások a mechanikai tulajdonságai.
;Elsősorban ütésállóbb és kevésbé rideg, sok vegyszernek ellenáll, de pl. az UV-t nem bírja.
;Acetonnal oldható és fényezhető.
;Burkolatok, szerkezeti elemek készítésére használják.  
;
;PLA mechanikai tulajdonságai is nagyon jók, de meleget annyira nem bírja, ezzel szemben a hideget igen. Külön extra, hogy ez bio műanyag, azaz tejsav polimerizációval, amit kukorica vagy krumpli keményítőből állítanak elő, és bizonyos körülmények között gyorsan le is bomlik, ártalmatlan természetes anyagokra.
;Általában szintetikus szálak, ruhák, csomagolóanyagok, palackok készítésére használják.
;
;http://www.resinex.hu/poiimertipusok/abs.html&" TARGET=_fnew>;ABS;
;http://www.resinex.hu/poiimertipusok/pla.html&" TARGET=_fnew>;PLA;

keri

Mi kellene?
;Ha lehet esztergálni abban tudok segíteni. Van fekete POM-C

NickE

Én csak ABS-t használok, 230°C nyomtatás, 110°C asztal. Asztalon kapton fólia. Erősen tapad, mindig meg kell várnom, míg lehűl 30-40 fok alá, különben le sem tudom szedni az asztalról.

ec5rztj6f

Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólásokat!
;Cserélek tápot, már biztos, de addig is a csodakoktélokat tervezem elsőnek kipróbálni.  
;

KBalázs

Köszi, nyomtatni akarok, és majd-majd, amikor lesz rá időm, és valami ABS kompatibilisebb gépem. Pinyóban nekem is akad mindenféle műanyagrudam, és ha veszem a fáradságot és elpakolok előle, akkor esztergám is van (láttad).  
;Az extruder szál-tolóját miből rakod össze? (mármint nyomtatott vagy gyári fogaskerék, körítő mechanikai elemek fémből lesznek?)  
;Ja, a PLA-val nincsenek ezek a mihez-tapad tortúrák, most nyomtattam egy nyelet, és türelmetlenül le próbáltam feszegetni még melegen az üveglapról. Na a nyomat közepéből egy 10x10mm darab inkább az üveget választotta [#falbav]. Bezzeg kihűléskor a hőtágulás miatt ropogva magától leugrik az üveglapról bármi.

KBalázs

Viszont nézhetnénk ABS darálék lelőhelyet, és egy huzal-extrudert építve fillérekért lehetne huzalunk a gépekbe.  
;Vagy, egy tökre másik irány, kukoricakeményítôbôl, saját műanyagot gyártani, nem mondom hogy PLA, hanem lehet neve sincs, de láttam yutubin videót amiben kotyvasztanak/főznek keményítőt meg ecetet meg glicerint, (utána kell nézni persze) és hőre lágyuló műanyagot kaptak. A keményítőnek kilója nem annyira borsos, talán egy ezres.

B.Zoltán

Van, aki már egész jól belejött az ABS nyomtatóhuzal gyártásba. (Érdemes a többi videóját is megnézni.)
;
;http://www.youtube.com/watch?v=p_E7crY9wfg&" TARGET=_fnew>;LYMAN FILAMENT EXTRUDER V3 VIDEO;

keri

Most hogy mondod, bár eléggé el volt ásva, szóval nem tűnt beszámíthatónak, az az eszterga :)
;
;Én meg most tettem rá léptető motoros főorsó hajtást, így könnyebb mindenféle meneteket gyártani. Adapter gyűrűket már csináltam is műanyagból.
;
;https://onedrive.live.com/#cid=A35D444ABEE610B6&id=A35D444ABEE610B6!3377&v=3&" TARGET=_fnew>;Saját gyártású esztergált fogaskerekek lesznek.; POM-C ből csinálom, mert ezek könnyűek és nagyon strapabíróak. Pl a saját esztergám hajtása is ilyen fogaskerékkel megy teljesen megbízhatóan.
;
;A szerkezet nem lesz bonyolult. 3-as alu lemez kézifúróval megmunkálva, önkenő műanyag siklócsapággyal. Tengelynek 8-as (vagy amilyet találok) kéreg edzett tengelyt akarok használni. Ez siklócsapágyba is megfelelő, illetve elég kemény hogy a rovátkákat forgatóval és gyémánt tárcsával beleköszörüljem és az úgy is maradjon.
;
;Mondjuk van recézőm is, de az alu/réznél komolyabb anyagot nem fogja.
;
;Engem a fűtőfej kialakítása izgat jobban, az tűnik nagyobb kihívásnak, megfelelő konstrukciót csinálni.