Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöjük átadom![#eljen]

d30xhrezp

Üdv!
Egy kis próbálkozás. PLA 220 fokon,40 mm/s. asztalon maszkoló
szalag lakkal.

wwdjyffm3

Sziasztok!

Tudja valaki, mitől keletkezhet a többlet anyag a bal szélén?
Főleg vékony alkatrészeknél jön elő, hogy egyik oldalra "gombócot" tesz. Bekezdésnek gondoltam, de már nem tudom.

Cura programmal kisérletezem.
Alapanyag ABS
Extrúder/tálca hőmérséklet: 220/115°.

Üdv

wt8g4i4

Kaputelefonnal fotóztad ? [#nyes][#nyes]

Egy élesebb kép sokat segítene mert én így nagyon nem tudok kivenni belőle sok mindent ( lehet a reggeli kávé hiánya), olyan mintha még hullámos is lenne a felület.

keri

Ennyiből tényleg nem látszik, így a nyomtatásban tanácsot sem nagyon tudunk adni, viszont fotózásban igen [#nyes]

-Ha sötét szobában fotózol mindig tegyél oda rendes megvilágítást ÉS a vakut is kapcsold be mellé.
És minden szoba sötétnek minősül fotózás szempontjából, amibe nem a tűző nap világít be egy falnyi üvegen keresztül.

-Ne mozgasd a gépet/telefont. Legyen stabil a gép is, meg a fényképezés alanya is. Ha mozgás közben akarsz fotózni, akkor sokkal jobb gép kell hozzá, és még több fény, a lehető legrövidebb záridővel.

+1 Valószínűleg túl sok anyagot nyom.
Kalibráld be rendesen a nyomtatót kezdésnek. A továbbított szál hossza pontosan annyi legyen amennyit beírsz.
Aztán jöhet a teszt tárgyakon a sebesség, hőmérséklet, flow korrekció. Retraktot is teszteld. Olyan értékre kell állítani ahol elkezdi abbahagyni a szál húzást. Nagyobb értéktől könnyeben beragad, szóval érdemes minimumon tartani
Ehhez használj kalibrációs tárgyakat. Pl. két egymás mellett lévő négyszög keresztmetszetű oszlop szimpla falvastagsággal kitöltés nélkül, jó teszt a Retraction distance és a Rectraction extra prime amount paraméternek. Előbbi a visszahúzás hossza, utóbbi, pedig azt csinálja, hogy annyival többet tol vissza a retrakt után, hogy kompenzálja a fej utaztatás közben kicsepegett anyagot. Ha ez nagy, ez is tud bogyózni réteg kezdésnél, ha kicsi akkor meg hiányos lesz az anyag. Ez kisebb alakzatoknál feltűnőbb.

PSoft

Idézannyival többet tol vissza a retrakt után, hogy kompenzálja a fej utaztatás közben kicsepegett anyagot.

Ezt, gondolom nem így akartad írni.[#kacsint]
Ha utazás közben csepeg a fej, akkor rosszul van beállítva a visszahúzás hossza, és/vagy a sebessége.
Ha ez a két érték jól össze van hangolva, akkor nem jelenhet meg utazás közben "csepp" a fúvóka végén.
Ha van, akkor érkezéskor pont olyan "göböket" rak a fej, mint a mosott, alig-alig értékelhető képen is látszik.

Egyébként az utazási sebességtől is függ, hogy lesz-e ideje a következő érkezésig visszafolyni,és cseppenni a már visszahúzott szálnak.
Ha alacsony ez a sebesség, bizony visszafolyhat, még amúgy jól beállított visszahúzásnál is.

Persze, ha "gravitáció mentes"-re sikerül kialakítani a nyomiga környezetét, akkor...nem![#nyes]

szf

Wanhao I3 duplikátor nyomtatóm van.
Filament cserét szeretnék egy bizonyos réteg magasságon.
Cura 15.02.1-et használok.
A Pause plugis-al próbálkoztam de csak egy pillanatra állt meg.
Szeretném, ha addig állna a nyomtatás amíg én a filament cserét végre nem hajtóm és akkor indulna, ha én engedélyezem.
Van valakinek ötlete hozzá, hogy mit kell beállítani?

xhadp99yn

Szép jó estét!
Én ezt úgy oldanám meg hogy van kézi vezérlés curában
pause
Z felemel
filament vissza húz
új befőz
nyomtatás folytatása

szf

De nem működik!

morvfer7

Curahoz egy plugin
Sajnos nem ismerem, csak most találtam, hogy elkezdtem keresgélni.

szf

Jónak tűnik elsőre. Holnap próba.Köszönöm!

000000000

; pause.g
; called when a print from SD card is paused
;

M83            ; relative extruder moves
G1 E-10 F3600  ; retract 10mm of filament
G91            ; relative positioning
G1 Z5 F360     ; lift Z by 5mm
G90            ; absolute positioning
G1 X0 Y0 F6000 ; go to X=0 Y=0

szf

000000000

curába réteg sript (hova szurja be) berakod ezt a kodot!
Nálam a vezérlöbe van sdn és ezt hivja meg ha nyomok egy szünetet ezt marlin is támogatja az script fájl futatás M kodal!

9ffuubzw6

Szia!
Mivel a cura open source, így érdemes a forrást megkeresni, és azt módosítani, így tudni fogod, hogy mit is csinál a program, és nincs kompromisszum. Nálam a Cura 3.4 van fent, és ott a C:\Program Files\Ultimaker Cura 3.4\plugins\PostProcessingPlugin\scripts\PauseAtHeight.py fájlt kell módosítani. Ha kell benne segítség, szólj és megcsinálom, csak írd meg, hogy mit szeretnél, hogy pause-kor tegyen a gép.