Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

[#nyes]
Ja, azt nem mondtam hogy innen van a modell:
https://3dlabprint.com/shop/easymax-001/

Kezdésre ezt javasolták, mert nagyon egyszerű a szerkezete, meg könnyen is irányítható.
Következőre ezt a Spitfire-t akarom majd. Ez a mostani csak gyakorlógép a nyomtatás és repülés szempontjából is.

ebalint

Nem is vészes az ára.

Ha odajutsz, tegyél föl képet/videót. [#kacsint]

RJancsi

Ha még nem vezettél repülő(modell)t, előtte tölts le valami egyszerűbb szimulátort és azon gyakorolj. Nem a "harci" gagyiságokra gondolok, hanem amelyikkel tényleg lehet gyakorolni a fel és leszállást.
Pl. ezt, de sok más is van.
Akkor kezd "érdekessé" válni a dolog amikor szembe jön a gép és megfordulnak az irányok (ami neked balra az a gépnek jobbra stb.)

És egy alapigazság: a felszállás lehetőség, a leszállás mindig kényszer! [#nyes]

keri

Szimulátorban már régóta megvoltak a repülők, és a levegőben sem vagyok teljesen kezdő [#vigyor]

Van egy Trex450 rendszerű 3D helim meg ZMR250-es FPV racer quadom.

keri

És már ezeken is van jó pár nyomtatott alkatrész, amit én terveztem.

Virbo

A Trexet ki is tudod repülni? :D

keri

Dehogy [#rolleyes]
Iskolakör, nyolcas, négyszögelés megy, looping (minden irányba) és a gyors fordulóim is kezdenek szépek lenni, ha nem hagyok ki sok időt. De fejjel lefelé nem repülök, hátra felé sem, illetve ezeket a szokásos versenyszámokat sem közelítem még agyilag sem [#vigyor] Ez a tic-toc, káosz, rainbow, tölcsér, nekem elég életidegen.

Bár most (tavaly) tuningolni kellett, mert már lustának éreztem. Raktam bele nagyobb teljesítményű motort, 4cellás akkut, kisebb fogaskereket, kijjebb raktam a szervón a gömbcsuklókat, hogy nagyobb rotor állásszöget lehessen állítani, aztán az első tesztnél nem tudta visszahúzni a szervó a kollektívet, és belecsapódott a plafonba.

Most jutottam oda, hogy újra összeraktam, és elkezdtem repkedni, de annyira kijöttem a gyakorlatból, hogy az eddigi tuningok feleslegessé is váltak [#vigyor]

xmkwac9

A Slic3r-ben a kisebb rétegvastagság kisebb tömeget is eredményez, de gondolom más szeletelők is hasonlóak. Nem baj, ha a szárny másik fele nehezebb lesz? [#conf]

s7manbs8

Én vettem egy kész repcsit fából van csak motor kell majd rá aztán megyek a Ferihegyre fel vele. :)

Rabb Ferenc

Nem jó ötlet...[#ejnye1]

RJancsi

A veszély valós, a videó hamis. [#felkialtas]

zip0ji0se

Sajnos a valóságban is megtörténtek ilyen légi események, hogy dronnal ütköztek nagy gépek. Felelőtlenül küldték őket 4-5 km magasságokba ahol már irányítás sincs.
Ezek hatására született meg a mostani légügyi törvény a pilóta nélküli légijáművekre. Ezért szívják a modellezők a fogukat és most megint változtatni fognak rajt.
Szóval mielött bárki csak úgy repkedne járjon útána, mert komoly büntetésekkel jár. Napra órára pontosan légtér engedélyt kell kérni az illetékes hatóságtól.
Ahol modelleztem ők pl. Pápáról kérnek Szentgálra.

5kfiyrw95

Egy kis segítségre ,tanácsra lenne szükségem. Belefogtam egy nem szokványos méretű 3D nyomtató építésébe. A hasznos munkaterület X 400 ,Y 350, Z 450, A felépítése a PRUSA/ ANET gépekhez hasonlít, de egy zárt kocka alakzatban mozognak a tengelyek. Az asztalt mozgató Y tengely T sínes 12-es tengely. Z tengely T sínes 10-es tengely, X sima 12-es tengelyek. Az egész szerkezet teljesen fémből készült és egy 3D nyomtatóhoz képest nagyon nehéz. A Z tengelyt 2db 2Amperes nema 17 mozgatja, 8-as trapézmenetes orsóval. Jól sikerültek az illesztések, és nem kotyog rajta semmi. A gondom annyi hogy az X sima tengelyei miatt ha lépstveszítene valamelyik Z motor (Kézzel szimuláltam), akkor a tengelyek 60 cm hosszúságban hajlanak rendesen ,és így  becsípődhet megfeszül. Mekkora esély van rá hogy Z nagyon kevés, és kicsi mozgásainál lépésvesztés következik be? A másik kérdésem az lenne hogy a nagy súly miatt bírni fogja e a két motor a Z emelését. Arra gondoltam hogy be lehetne mellé szerelni akár egy ellensújt is. Csinált már valaki hasonlót?

zozo

Tetszik ez a nyomtatott gép, különleges, bár a btto súlyára kíváncsi leszek végül.
Jól be van motorozva...

A helihez képest lepkefing lesz vezetni ezt, sose vered oda, viszont a berepülést valaki olyan csinálja, aki gyakorló pilóta. Lehet elsőre túl izgága, vagy éppen lusta, esetleg súlypont probléma, amit hamar kezelni kell. Ha be van állítva, nyugodtan eldobhatod, simán gond nélkül fogod vezetni. (vagy 4 éve nem reptetek én sem)

Bár ahogyan ismerlek, berepülöd ezt te magad elsőre is :)

Ha a szervók-vevő benne van, motor, prop, nagy akksi nélkül
eldobnám/eldobatnám, hogy hogyan viselkedik az irányítása. Ha bármi van, a fűbe esve, semmi baja nem lesz. Utána mehet bele a hajtás. (én lapgéppel kezdtem repcsizni heli után, takonypisztollyal összehegesztettem az egészet egy nap alatt, na azt nem kellett sajnálni)

keri

Már vagy 20 éve építek egy balsa repülőt is.
Na ahhoz képest durván nehéz, de ismered a mondást, bármi tud repülni, csak elég erős motor kell hozzá [#nyes]