Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

A fejbe lenyúló 4 mm-es átmérőt, kicsit hosszabbra hagytam.
Majd pontosan méretre kell vágnod, hogy a vége feküdjön a fúvókán.

keri

Azért vannak megoldások.
Tapadó pöttyök az éles sarkokra, hűtés, sebesség, asztal fűtéssel lehet játszani, a tapadást maximalizálni.
Szerintem a túl nagy kitöltésnek és fal vastagságnak sincs értelme.

szf

"Húdejó" már akartam telefonálni .......
Sajnos én nem haladtam így a te ügyeddel. Ma délután gyakoroltam vele.Nem tudtam tökéletesen belefaragni a 4-es csövet. Az találtam ki, hogy átszerkesztem a fájlodat és úgy nyomtatom ki. Az utólagos megmunkálás nem megfelelő.

szf

Szeretnék olyan 3d nyomtatóba alaplapot ami tudja azt, hogy áramszünet estén visszaindul onnan ahol megállt.
Valaki tud ilyet ajánlani?

000000000

reprap, marlin is tudja sdre ir egy fájlt (utolsó pozició) abol tér vissza...[#vigyor]

000000000

PSoft

Megesztergáltam, fotóztam, próbából összeraktam,és lehet, hogy közben rájöttem mi is okozta a problémádat.

Mekkora volt/lehetett ennek a közdarabnak az eredeti furatmérete, lefele, a négyes átmérőjű szárban a fúvóka felé?
Én 2,4 mm-t mértem, illetve "kalibereztem" egy fúró szárával.
Ami nem is pontos a szár teljes hosszában, hanem kúpos, pár tizeddel még bővebb is lefele a furat.
Ebben a most 2,4-es, kúpos furatban ment le a filament a fúvókáig.

Nem lehet, hogy eredetileg kisebb volt, csak a használattól kikopott/kitágult az a furat,és azért szorult meg/szakadt el a megduzzadt olvadék visszahúzáskor?

1,75-ös a filament, miért kell a 2 mm-nél nagyobb furat?[#nemtudom]

Ha igaz amit gondolok, akkor a 2,4-es furat miatt az a kettő se lesz jó amit most gyártottam.

keri

Szerintem eleve hibás a megközelítés.
A folytatás egy csomó problémát okoz.
Ha kihűl az asztal, akkor már nem tapad a munkadarab.
Ahol megállt a fej, keletkezik egy göb, ami biztosítja hogy leszakítsa a munkadarabot, ha nem is vált el az asztaltól.
Lendület miatt szerintem a kalibráció is el tud menni.

Kell egy szünetmentes mögé és nem áll meg.
Ha nem akarsz rá ennyit költeni akkor a kisfeszültségű oldalra beteszel egy akkut, és beállítod a tápegységet a megfelelő feszültségre. Akku töltésen van, ha elmegy a villany a gép észre sem veszi.
Visszajön a villany az akku visszatölt.
Érdemes nagy akkut választani, és akkor több órán át bírja.
Nekem momentán 200Ah-s van rajta, ezzel egy komplett hosszabb nyomtatást is meg tudok csinálni, és tudom tölteni napelemről is, ha pont egy 48 órás nyomtatás közben jönne a hetes áramszünet [#vigyor]

Amúgy elsősorban a fűtésrendszerem miatt van, de a CNC gépek is erről mennek, mert azoknál is kellemetlen ha félúton megáll.

keri

2.4-es  szerintem is okozhatta a dugulást.
Én mindig 2-es furatot csinálok az ilyeneknek.

szf

Nekem szünetmentesről megy. Kollégámnak keresem a megoldást.
Az biztos, hogy az alaplemezről nem válik fel mert még levésni sem lehetne.
Sajnos a visszaindulással igazad van.

Már ajánlottak egy LERDGE-S panelt csak nem ismerem.

xhadp99yn

Sziasztok!
 12+ nyomtatás 230° 60mm/s vagy 100mm/s 60°bed 0.4 fuvóka 0.1 layer

Elég válalható lett

PSoft

Az itt-ott látható fekete "sávok" hogy kerültek a nyomatba?

000000000

Üveg lefogó csipeszekbe van amikor belefut a fej ezért nyomtatási kezdés z15 kellene megoldani de ezt a pozíciót csak mindig home állásnál van a kezdő koordináta ez nem jó z15 g28 után!
Mert a kezdő koordináta layer 1, Z = 0.450 vastagsága lesz pl  nem z15 fut a fej!
Próbáltam több sript(layer change,retration,tools change) funkciót is de kezdő magasságra nem szur be (nc generálás) a szeletelő után "G1 X161.484 Y112.721 F4800" z15 ráfutási magasságot!

start script
G21        ;metric values
G28 ;ezeket be
G1 Z15.0 F{travel_speed} ;move the platform down 15mm

-----------------------------------------

sample kod:

G90
M82
M106 S0
M140 S60
M190 S60
M104 S200 T0
M109 S200 T0
G21        ;metric values
G28 ;ezeket be
G1 Z0 ;ezeket be
G1 Z15.0 F{travel_speed} ;move the platform down 15mm
G92 E0
G1 E-1.0000 F1800
G1 Z0.450 F1000
; process Process1
; layer 1, Z = 0.450
T0
; tool H0.500 W0.480
; skirt
G1 X161.484 Y112.721 F4800
G1 E0.0000 F540
G92 E0
G1 X161.670 Y112.369 E0.0358 F1000
G1 X161.696 Y112.322 E0.0406

xhadp99yn

öszinte leszek nem láttam hogy kerül bele
vagy a toroktól mert picit szivárog
vagy túl fűtöttem a PLA t
vagy kezd elégni a teflon cső a torokban

nics kedvem most szétszedni mert viszonylag jól nyomtat
de leveszem 225 re

szf

Elméletileg jön majd ilyen közdarab. Hacsak valaki nem gyárt nekem ilyet..........