Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Nem egészen értem a kérdésed... Ha a mechanika fizikai sebességhatárait kérdezed, szerintem 200 mm/sec még elképzelhető.
A 3D nyomtatás sebessége viszont sok mindentől függ, pl. fúvóka átmérő, rétegvastagság, minőségi igény stb. A "szokásos" 0,4 mm-es fúvókával igényes nyomtatásnál 0,1 mm rétegvastagság esetén 50-60 mm/sec szokott lenni a tempóm, "draft"-ban 0,15 mm rétegvastagsággal 80-100 mm/sec. A tempó függ attól is, hogy az extrudered mekkora fűtőteljesítményt tud. Ha túl nagy a sebesség, a filament nem képes megfelelően és egyenletesen megolvadni.

i0ief5xw5

Pont erre voltam kíváncsi köszönöm.[#vigyor]

i0ief5xw5

Már készül a nyomtatóm egy Hypercube Evo, csak kíváncsi voltam.

keri

[#taps]
Eddig jól néz ki.
Sok sikert hozza!

Nem gondoltál arra hogy ne egy oldalon fogasd fel az asztalt, hanem két oldalon?

Másik észrevételem, hogy a sarok merevítőket szerintem majd cseréld alumíniumra. Bár én is nagy rajongója vagyok a nyomtatott alkatrészek minél szélesebb körű felhasználásának, de ezen az alkatrészen koncentrálódik a doboz derékszögessége ellen küzdő minden erő.
Persze működni fog így is, de kényelmesebb ha nem kell gyakran állítgatni.

000000000

2 sines rendszer (asztal) nem vált be mert vibráció alat beremeg alátámasztva is  3..4 meg vezetés kell min stabilitáshoz...

http://users.atw.hu/jeges2009/_private/3d_print/3D_MECH_02.jpg

B.Zoltán

Engemet is zavart az ultimaker-nél , hogy hátul két rúdon csúszkál, mert képest elől 1mm is mozogni.

Kapott elől a jobb sarkára egy rúgót, ami oldalirányban feszíti és egy rúdon  tud csúszkálni le-föl.
Nekem azóta jónak tűnik, mert az üveg súlya meg stabilan tartja függőlegesen.

znyolczas

Jó estét, sziasztok.
Egy olyan dologban kérném a segítségeteket hogy hol tudok tömítő pasztát venni az extruderemhez vagy mit használhatok az tömítésre? Ugyanis az olvadt filament szivárog....mikor már kellő mennyiség távozott a nem kívánt helyen lecseppen a munkadarabra....a csatolt képen látható csavarkötésnél szivárog. Mit tudok tenni?

0i8bkxjf4

Fehér teflon szalagot használok a menetekhez is illetve a fejet is avval tekerészem kőrbe, biztosabb és stabilabb mint ezek a szilikon szuttyok.

Devecz Miklós

Erre van egy megoldás.
Először becsavarod a menetes szárat az alu házba, majd az alu házat megfogva óvatosan meghúzod a fúvókát. Vigyázni kell a meghúzás erejére, mert könnyen megszakadhat a menet.
Ha jól csinálod, akkor a sárgaréz fúvóka vége felveszi a menetes szár végének alakját, és nem fog ereszteni.
Szétszereléskor fordított sorrendben kell eljárni, a menetes szárat kell a legvégén eltávolítani.

keri

[#eljen]
Nekem is ez a módszerem.
Régebben teflon szalagoztam én is.
Végül is működött, de összességében komplikáltabb.

000000000

M6 nyak csövet koppanásig összekel tekerni a fúvókával ha rés van elszökik a műanyagod de dugulás is gyorsabban lesz ide betud szorulni a trutyi rendesen!

000000000

Még kontrázni is lehet (hernyo) ha meglazulna melegtől..

znyolczas

Köszönöm szépen, holnap meg is próbálom! Már csak annyit kérdeznék, hogy ti mit használtok "tárgyasztalnak" vagy milyen felületre nyomtattok? én jelenleg üvegre (mindig felpucolt) nyomtatok de a kiterjedtebb alkatrészeknél van hogy felválik a széle vagy sarka az alkatrésznek...

keri

Van sok varázsmódszer, de a legegyszerűbb a legjobb.

Üvegre nyomtatok. Annyi hogy tényleg nagyon tisztának kell lennie.
Mosogató gépbe berakom és 70 fokon szoktam elmosni. Akkor 1-2hét nyomtatás után kezd elfáradni a tapadás. Nyomtatások közben meg csak alkohol/desztvíz keverékével szoktam takarítani, ez segít könnyen eltávolítani a munkadarabot is, különben eltörik az üveg ha feszegetem.

PLA-ra ez a legjobb. PETG-kicsit kevésbé tapad, de még mindig jó. ABS-re hajlakk vált be (DM-es extra erős), de használj másik üveget, mert macerás levakarni. Minden nyomtatás előtt ráfújok egy friss réteget. Nem kell sok, de meghálálja.

Ha rossz a terv, akkor fel tud jönni a sarok ez tény de a tárgy legfeljebb úgy ha kitép egy darabot az üvegből.

Ez egy sokrétű probléma, gyakorlatilag minden nyomtatásnál lehet újat tanulni.

Ha sarkos dolgot nyomtatsz, akkor a sarkokra kell egy 15-20mm-es pötty, ami megszünteti a sarkokat.
Másik hogy olyan dobozt nem nyomtatunk ami a kialakítása miatt nagy feszültséget csinál. Jellemzően a tömör, vastag falú dobozok nem bírják. 20% kitöltés fölé nem szoktam menni, az is sokat segít.

Hőmérséklettel is lehet sokat játszani.
Én 55-60fokos asztalt használok PLA-ra. Ilyenkor tapad a legjobban, de már kemény is, ezért több a feszültség benne. Ahogy emeled a hőmérsékletet az alsó pár mm kicsit puhább marad és ez segít csökkenteni az erőket, de a tapadás is csökken ezzel. Szóval ki kell tapasztalni.
Ja a munkatér nem árt ha zárt és megfogja a meleget, ez is segít csökkenteni a nyomtatás közbeni feszültségeket. A végső megoldás a fűtött munkatér, ami melegen tartja a munkadarabot és tovább csökkenti a belső erőket, de ehhez már lusta voltam.

Lehet még úgy trükközni, hogy mivel a PLA nagyon jól tapad, a legelső alap réteget rányomtatod PLA-val, és erre nyomtatsz utána bármilyen anyaggal, mert az meg a PLA-hoz fog tapadni. Az a 0.1-0.2mm réteg meg nem sok vizet fog zavarni a végső alkatrészen.

keri

Ja igen. A nyomtatások közötti takarítást, mindig teljesen tiszta friss papírtörölközővel csinálom. Ott van felszerelve a gép mellett.
Sokszor áttapizott rongyról is rákerül annyi zsír ami megakadályozza a rendes tapadást.

Ha nincs mosogatógéped, akkor forróvíz, tiszta szivacs, erős mosogatószerrel alaposan és sokszor átdörgölöd, öblíted.
De tényleg alaposan. Amikor nyikorog az üveg akkor kezd jó lenni. Az így közelíti a mosogatógépes elmosást.