Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Igazi mérnöki alaposság! [#taps]
Meghatározni a tojás perdületi nyomatékát, és optimalizálni a filctoll hegy átmérő felére, meg a PLA mechanika merev(telen)ségére a tojás minta rajzolási sebességet [#nyes]

Viszont itt már bejön a képbe, hogy kifújt tojással jobb dolgozni, mert kisebb az inercia, és így a filctolból szivárgó oldószerek sem mérgezik meg a főt tojást.

PSoft

Mehet gyorsabban, mint ahogy...megy is.:)

Mindkét "sebességet" tudom állítani, a már említett step/s dimenzióban.
Tegnap még "finomítottam" rajtuk, -vagy inkább játszottam velük- keresve a határokat a nyomtatóból bontott korszerűtlen motorokra,és a nyomtatott mechanikára vonatkoztatva.

800-850 step/s-nál, még szépen -rezgés mentesen vezetve a tollat- rajzol vonalat, ívet egyaránt.
A G0 "utazósebességet" 1400-1500 step/s-nál, még stabilan, lépésvesztés nélkül tudja.(feljebb nem mentem, itt már igencsak "csapkod" a toll vége a levegőben):)

A képen látható mintázat rajzolása, kb. 2 perc ezekkel a sebességekkel.

000000000

Az 1400-1500 step/s G0 még mindig kevesebb, mint fél motor fordulat másodpercenként. Pöröghetne az a tojás még sokkal jobban is.[#vigyor2]

PSoft

Nem kell jobban pörögnie!
Még...kirepül a tartópofák közül.[#nyes]

Komolyra fordítva, hidd el...elég annyi.[#kacsint]

xhadp99yn

Sziasztok

Csak kiváncsiságból csináltam egy 42x42x42cm es kockát és ez lett a szeletelés eredménye
szerintetek ez mennyire valós ???

ebalint

Tömör kockára nem rossz.

ebalint

Betonból hamarabb kész.

xhadp99yn

majdnem 1 évig nyomtatná ?

PSoft

Több is lesz/lenne az egy évnél.[#smile]

Köztudottan, nem állnak a helyzet magaslatán ezek a munkaidő kalkulátorok, sem a Cura-ban, sem a Slic3r-ben.
Tíz óránként, kb. egy, vagy inkább másfél órát még...tegyél hozzá.

RJancsi

Egy kis matek. :)
A kocka térfogata: 420*420*420=74088000 mm3
0,4 mm-es fúvóka keresztmetszeti területe: 0,2*0,2*3,14=0,1256 mm2
Így a szálhossz (nem a filamenté, hanem ami a fúvókán kijön): 74088000/0,1256=589872612 mm=kb. 590km.
A 358 nap=8592 óra=515520 perc=30931200 mp.
Az extruder sebessége: 589872612/30931200=19 mm/sec.
Ez elméletben is elég lassú, mert gyakorlatban simán lehet 50-80 mm/sec tempóval nyomtatni. És nem vettük figyelembe az üresjáratokat, ami még egy ilyen tömör testnél is rétegenként előjön: először egy-két-több vonallal körülrajzolja a réteget, majd esetleg átballag a szemközti oldalra és ott kezdi a kitöltést.

De az egész csak elmélet, nem hiszem, hogy bármely nyomtató mechanikája vagy elektronikája meghibásodás, elhasználódás nélkül kibírná ezt. A kemény gumi görgők és extruder bordás kerekek biztosan nem. A filamentet is éjjel-nappal cserélgetni kéne. Szóval jópofa elmélkedés de nem sok alapja van.

xmkwac9

Én is kétszínű nyomtatással próbálkozom, egyelőre kevés sikerrel. Milyen fejet használsz? Színkeverős vagy színváltós? Én diamond és cyclops fejekkel próbálkoztam, de azokban egy idő után elakadt a szál.

szf

Szia!
Ez az első próbálkozásom. Ilyen fejet használok.
Két teljesen egyforma extruder kell hozzá. Én MK8-at használok hozzá. Folyamatos dugulással indítottam de átállítottam szálcserekor a visszahúzást 65mm-re ezután megszűnt. Egy ilyen diamond fejet azért megnéznék, hogy akarom e.

guliver83

A legjobb megoldás nem a két külön fej lenne?
Mert a most épülő gépemen 2 db külön fel lesz!

xmkwac9

Köszi. A hosszú szálvisszahúzás gondolom azért kell, mert nem keveri a színeket, hanem váltja. Tehát a nozzle-be egyszerre csak egy szál mehet be.
A diamond-ba egyszerre három műanyagszálatat lehet vagyis pontosabban KELL adagolni, különben visszafolyik a műanyag azon a lyukon, ahol nincs szál. Rögzíteni is nehéz: a három E3D extruderhez kábelkötegelőzött műanyagkúpot csavaroztam a nyomtatóhoz. Majd töltök fel képet, ha érdekel.
És még a tömege is elég nagy a diamond nozzle-nek...

szf

A 2 fej együtt mozog? Azonos magasságban?