Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

xhadp99yn

Bocsi még egyszer

Sziasztok urak!
Olyan kérdésem lenne hogy az Endstop végálás kapcsolókat engedélyezni kell a Marlinbe vagy alapból működnie kéne
+ kell e mind 6 (csak próbálgatom az elektronikát itthon )
ha az LCD ről vezérlem a motorokat akkor is kéne működjön az Endstop ?
vagy pontosan mi a szerepük?

RJancsi

A google nem segített semmi adatlappal. Majdnem minden találat ilyen motorok eladására mutat, adatok nélkül. Legfeljebb megemlítik, hogy melyik Epson nyomtató papírhengeréhez tartozik "eredetileg".

PSoft

Nem próbáltam, mert...nincs diódás lézerem.:(

Amikor megfested a tojást, a fasza 'bóti kék-piros-sárga stb. por anilinfestékkel...
Megtöröd, aztán...szép színes a tojásfehérje is.[#nyes]

No az szerinted...mennyivel egészségesebb mint a főzés után a tojáshéjra kerülő filctollas minta?[#nemtudom]

RJancsi

Gordiuszi csomó avagy Salamon tojása: aki aggódik a festék miatt, annak kifújt tojáshéjat kell pingálni. Míg az így kinyert léből készült koleszterin light hagymás szalonnás rántottát eszegeti, közben nézheti ahogy az üres tojáshéj megszépül. [#nyes]

dtb

Én is csak a leírásokból olvastam, nekem még most készül(t)
Elvileg az Incskape -> Bővítmények -> Eggbot Control -> Manual  alatt lehet közölni a lépések számát.

PSoft

IdézSajnos a 10.5 Ohm adat alapján ehhez a motorhoz ha nagyobb sebességet szeretnél elérni, kevés lesz a 12 V...

Mihez képest lesz kevés?
Vagy, mennyi az elvárt sebesség egy ilyen tojásfirkálónál?

Hasonló, régi nyomtatókból bontott motorokat tettem rá én is.
Csak azok hat kivezetésesek, 1,8° lépésszöggel.
"Féltekercses" módban kötöttem őket, 10,5-11 Ohm a féltekercs mért ellenállása, 12V 2A a táp amiről mennek.

Majd, csinálok/mutatok egy kisvideót az elért sebességről, amit biztonsággal tudnak ebben az alkalmazásba.
Szerintem, nem kell annál több a tojásfirkáláshoz.

Most nincs időm számolgatni, a plugin azt mondja, hogy 600 step/s mindkét sebességem, az A4988-ak 16 mikrostepre vannak jumperolva.

szf

000000000

"Mihez képest lesz kevés?"

Ahoz képest, amit a mai korszerű Nema 17-es motorok tudnak, amiknek ~10-szer kisebb az R értékük, és ebből következően az I és L értékük is más, kedvezőbb.

A 600 step/s léptetési freki a microstep beállításod alapján a motort csak 0.1875 1/s fordulatszámmal működteti, így persze hogy ehhez a "csiga" tempóhoz elegendő a 12 V-os táp is. Hiszen gyakorlatilag nulla közeli az n, így alig van még a motornak nyomatékesése az álló helyzetű tartó nyomatékához képest az M-n jelleggörbe alaján.

Arról már nem is nagyon beszélek (de érdemes elgondolkodni mindenkinek), hogy egy tojásnak és az "idétlen" tollas mechanikának mekkora J-je van a motorhoz képest, és ez hajtás dinamikában mit is jelenthet picit nagyobb sebességeknél.

szf

9 órányi nyomtatás után eldugult a fej.
Ez lett a vége.

szf

Ha már így alakult akkor nyissuk ki.

szf

Végeredmény.
Nem lett a legjobb. De másodiknak elfogadható.

zozo

Huuu...mekkora agya van a békának....

svejk

Sietni kell ám azokkal a tojásokkal mert nyakunkon a Húsvét és még Debrecenbe is el kell menni. :)

PSoft

Nem értem rá videózni, így most szégyen szemre..."más tollával ékeskedem".:)
Kb. ugyanez a sebessége, vagy gyorsasága az enyémnek is, mint a lenti kis videó elején látható.
Én úgy gondolom, egy ilyen "idétlen, tollas mechanikával"...nem is kell ennél gyorsabban firkálni azokat a tojásokat, nehogy Jééé...legyen a vége.:)

000000000

"nem is kell ennél gyorsabban firkálni azokat a tojásokat"

Amikor viszont nem firkál, hanem levegőben mozog a toll egy egy új rajzolási kezdőpontba (G0 mód), miért ne mehetne sokkal gyorsabban?