Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Ebben az a jó, hogy ha a csehektől küldik, akkor a vételár bruttó, mert nem jön rá sem vám sem ÁFA. Legalábbis magán importnál. Nem tudom, hogy céges vásárlásnál mi van az ÁFA-val, mi lesz a számlán?

xhadp99yn

köszönöm a segítségeteket és a tanácsokat
ott még nem tartok sajna hogy fűtött asztal de annak szerintem külön tápja lesz
de ez most csak próba lenne ezt tudom bent a lakásban csinálni nincs kosz stb
meg hátha lesz egy kis siker élmény is
ezen gondolkodtam hogy igen a pc tápokat lehet ki be kapcsolgatni majd alakul

a váz + mechanika legyen kész első körbe azt jöhet a többi sorba

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.
Most volna lehetőségem arra, hogy egy 3 D nyomtatót vásároljak. A hozzászolásokban olvastam, hogy 50.0000 ft körüli áron lehet szlovákiábol beszerezni egy nyomtatót, kérlek benneteket egy kis infóval lássatok el  e témakörben. A használatához sik hü... vagyok, sejtésem sincs a programozásárol, a felhasználható anyagok olcsó beszerzési lehetőségéről stb. Minden infót szivesen és örömmel fogadok, esetleg budapeti fórumtársak esetleges személyes konzultációját is, ha erre egyáltalán van lehetőség. Már nem vagyok karonülő, nehezen tanulok és könnyen felejtek - de jó lenne kicsit játszadozni egy ilyen eszközzel. TAlán a jéték kapcsán  ragad rám valami tudás a már régebben megvásárolt  cnc gép kezelését illetően.

Jenő

RJancsi

Kicsit sokat kérsz/kérdezel de kezdőként ez nem csoda. [#papakacsint] Nagyon hosszú lenne mindent a nulláról elmesélni. Röviden talán csak annyit, hogy az általam is javasolt Ender3 egy elég jól kitalált gyári "kit" masina, így neked semmi más dolgod vele, mint megvenni és összerakni. Minimális műszaki tudással fél óra alatt üzemkésszé tehető. Adnak hozzá kb. 2-3 m filamentet (szálat), hogy ki tudd próbálni. Adnak hozzá nyomtatható fájlt is (egy extrém nagy fejű torz kínai kutyát), aminek épp a fejéhez nem elég a demo szál, csak a 4 lába és a törzsének kb. fele készül el mire elfogy a demo szál.
Kezdőknek túl sokat nem is kell programozással küzdeni, az internet tele van kész, nyomtatható fájlokkal. Azokhoz kell egy "szeletelő" ami a 3D testből vízszintes szeleteket készít és átrakja g-kódba. Szerencsére ebből is van jó pár ingyenes, az Ender3-hoz a Cura-t mellékelik. Persze ha valami saját alkatrészt szeretnél, ahhoz már kell valami CAD program. Ingyenesek is vannak, a legegyszerűbb talán a SketchUp. Szálból a legolcsóbb és könnyen kezelhető a PLA, de nem túl erős, ha alkatrész akarsz nyomtatni ahhoz inkább a PETG vagy ABS kell. Az ABS háklisabb, nekem a PETG jött be. Így elsőre ennyi. Elméletben nem érdemes sokat agyalni rajta, ha előtted van a gép sokkal könnyebben rájössz a működésére, és célirányosabb kérdéseket tudsz feltenni.

000000000

Ennyiért valoszinű favázas lessz azért ne adj pénzt!

B.Zoltán

Ezt most viccnek szántad?

Mondanánk Jancsival, ha "favázas" lenne.

000000000

Nem a kinai fábol (rétegelt) is csinál prusa kivitelbe gépet ez nagyon olcsó gyanus...[#rolleyes]

B.Zoltán

Ender 3-ról beszélünk.

Karácsony előtt vettem német szállítással csütörtökön rendeltük, hétfőn hozta a futár 48 ezer volt, és nem fából, hanem aluból van.
Igaz, az eredeti Ultimaker is fából volt.

000000000

prusa olyan lemez szerűen szerelt se alu vagy plexi...

RJancsi

Hogy ne kelljen sokat keresgélned: [#t9p21826#]

Nem sok fát találsz benne. Cserébe a gépépítő profilok pontosan illesztve érkeznek, sima összecsavarozással is tökéletesen derékszögűek a kapcsolatok pedig nincsenek sarokelemek és egyéb merevítések.

A fő darabok (pl. fűtött asztal a görgőkkel, sínnel, a híd "két vége" kompletten szerelve, csak az alu profilt kell közéjük csavarozni stb.) gyárilag összeszerelve érkeznek, így nem kell sokat bajlódni az összerakással. A vezérlés felprogramozva jön, azt is csak áram alá kell helyezni. Ami zavarba ejtett, hogy "bőven" adtak hozzá csavarokat, minden méretet külön zacsiban. Az összerakás végén maradt egy csomó csavar pedig mindenhová tettem ahová kellett. A kínai nem számolja ki darabra pontosan mint az IKEA, mindenből adott "tartalékot" is. [#nyes]

RJancsi

Ja, és az összerakás annyira egyszerű, hogy egy gyakorlatilag szöveg nélküli képregényt adnak hozzá talán 7 vagy 8 ábrával.

000000000

Nem Ender 3 irtam a fát ...kinai az olcso nyomikat olyan lemezre szerelt a hogy psofté csináltak rétegelt lemez alapon is ...

000000000

fekete festet alapon...

dtb

Én már rendeltem cégesen az aliexpressről, jó nagy pofáraesés volt a vége. Ők csak azt hangsúlyozzák, hogy mivel EU-n belül van, nincs semmi ÁFA, és egyéb fizetnivaló. Rendeltem, megjött, számla sehol. Néhány irgum-burgum levélváltás után (mivel vásárlás előtt direkt rékérdeztem, hogy cégesen vásárolok, számla? Van!) nagy nehezen küldtek egy kínában kiállított (NEM EU-s!!!) számlát... excelben.
A könyvelőmnek azóta is görcsbe rándul a gyomra.... :-)

PSoft

Apró pontosítás...

Plexi volt az a rétegelt lemez. -már amit, én építettem- [#vigyor2]