Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Hát ez az, Te...mit is csinálnál vele?[#nyes]
[#eljen][#taps]

PSoft

Tetszik!(ez is):)

xhadp99yn

köszi ez meg van de mi kéne történjen ha megnyomom csak világít de semmi nem történik

RJancsi

Sziasztok! Ma végre elkészült az egg-bot utolsó alkatrésze is és sikerült összeraknom a mechanikát. Már csak az Arduino UNO rákapcsolására vár. Esetleg nincs Bpest környékén valaki, aki segítene ebben? A fő gondom, hogy nyomtatóból bontott léptecseim vannak, amiről fogalmam sincs mekkora áramot bírnak el és mekkora a lépésközük. Az Inkscape beépülőben meg sehol sem találtam lépés/unit beállítási lehetőséget. Jó lenne, ha az első bekapcsolásnál nem történne pápaválasztás (felszállna a füst). [#csodalk]

000000000

Mekkora a motorod tekercs ellenállása?
Mire leméred, generálok neked egy motor áram képletet erre a motor méretre.

RJancsi

000000000

I=~2/(négyzetgyök(R))=2/3.24=~0.617 A, tehát 600 mA környékére állítsad be motorvezérlő áram potiját.

Sajnos a 10.5 Ohm adat alapján ehhez a motorhoz ha nagyobb sebességet szeretnél elérni, kevés lesz a 12 V, nem tudom milyen tápról tervezed hajtani.

RJancsi

Van egy kínai (a CNC gravírozómhoz vettem, de lecseréltem egy toroidos tápra) 24V 8A-es kapcsoló üzemű tápom, arra gondoltam, hogy ezekhez elég lesz.

000000000

A lépésközét pedig úgy tudod megállapítani, hogy egy 1.5 V-os elemet rákötsz az egyik tekercsére, és el kezded kézzel forgatni 90 fokot eltekerve a motor tengelyét. Emlékeim alapján ez a motor 6-ot fog döccenni, azaz 3.75 fok az alap lépésköze.

zozo

Huh, micsoda tojásgyár! Azt a királyszentpisti hímes nyúl seggét![#nyes]
Azt még nem próbáltad, hogy a festett tojást pl. lézerdiódával  (eltolt fókusszal, vastagabb ecsettel) megmintázni?
Eccer' olvastam, hogy ezek a tollak nem egészségesek, mert átívódik a tinta a tojáshéjon.

RJancsi

Köszi, kipróbálom!

dtb

Szia,
A fotón látszik a motor típusa, és a serial. Ezeket megadva nagy eséllyel megtalálja neked a google a pontos motor adatokat.
Az Arduino "bekötése" alatt pontosan mit értessz? Ahhoz még kell stepper driver is - ha erre gondoltál. Ha az Inkscape -Eggbot - Arduino kommunikációra, akkor lapozz vissza vagy 2-3 oldalt, és keresd Morvai Feri nagyon jól összeszedett leírását.

dtb

Mondjuk kifújt, üres tojással, lehet hogy érdemes lenne a toll helyére egy lézert kipróbálni... de nem rajzolni, hanem vágni :-)

zozo

Hát, ha a túloldalát nem kezdi ki a lézer, akkor akár működhetne.

RJancsi

Épp Morvai Feritől van komplett elektronikám, UNO, CNC shield, 2 db hűtőbordás DRV8825 és egy SG90 szervo. Az áramot még csak-csak be tudom állítani, bár Robsy tanácsára a 600 mA-hez 0,3 V-ot kéne mérnem, ami elég kevésnek tűnik, hogy pontos értéket lőjek be.
Inkább az a kérdésem, hogy hogyan és hol tudom a lépés/unit-ot a motorjaimhoz állítani. Mivel elég nagy szög egy lépésük, ezért a drivereken mikrosteppet is be kéne jumperelni. Hol veszi ezt figyelembe a rendszer?