Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Én meg továbbra is azt gondolom, hogy egy 1x1x1 m-es munkatérben akkora tárgy készül, amit már nem érdemes az asztallal együtt mozgatni. Könnyebb és egyszerűbb az extrudert fel-le mozgásra bírni. Nekem még mindig a delta elrendezés tűnik a legegyszerűbbnek, de ha mindenáron bonyolítani akarjuk, a "kis" nyomtatókhoz hasonlóan lehetne az asztalt a tárggyal együtt y irányban "rángatni", az extrudert meg Y-ban és Z-ben.

000000000

spi buszos léptecs vezérlőre fel lehet 6...8 is füzni egy buszta marlin támogatja ..[#vigyor]

PSoft

Az a baj, hogy az 1m2-es asztalt, egyik irányban sem egyszerű kellő dinamikával "rángatni".:(
A szokásos, 200x200-as asztalok mozgatásával is lehet/van probléma, ha nem elég merev a szerkezet, vagy nem húr feszességű a szíjhajtása.

Lentebb valahol írta a kolléga, hogy talán...vékony, hosszú munkadarabok nyomtatása miatt kell a nagy asztalfelület.

Szerintem, probléma lesz egy ekkora asztallapnak a fűtését is megoldani,(ha egyáltalán fűthető lesz) hogy az, ha szükséges, a teljes felületen egyenletes hőfokot biztosítson.
A "szekciókra osztott" fűtés kialakítással meg, a vetemedésre hajlamosság lesz a probléma.

keri

Asztalt lehet nem mozgatnák ekkora méretben vízszintes síkban.
Z esetén nyomtatás közben ugye nem mozog, csak rétegváltáskor.

A videó megoldás sem rossz amikor az asztal stabil és az XY mozgást emeli 4 orsóval.

Delta sem rossz, de ekkora munkatérre nem olyan jó a helykihasználása, és a karok sem lehetnek a szokásos pilinckák 1méteren.

keri

Meg ekkora felületen könnyen fel fog jönni.
Fűtött munkatér, vagy a lyukacsos asztal kéne ide hogy rajta maradjon.

keri

Lehet ekkora méretben inkább marógépet kéne csinálni.
Egy asztalos CNC minősége sem rosszabb mint a 3D nyomtatóé.

RJancsi

@PSoft: elfelejtettem smile-t tenni az "asztal rángatás" rész után. Természetesen nem gondoltam komolyan, az már tényleg elég nehézkes lenne. Bocs ha félreérthető voltam.

000000000

Ebben egyet értünk, én sem az asztal mozgatást csinálnám.

PSoft

Idéz...csak nem optimális.
Ok, de...mitől is nem optimális?

Mindkét kockánál 0,4-es volt a fúvóka, semmi mást, csak a rétegvastagságot változtattam. (20x20x20 mm a kocka mérete)
Az egyik 0,2 mm a másik, 0,1 mm rétegvastagsággal ment.
Azért, nem egyforma a két nyomat képe.

keri

Azt hiszed látom én fotó alapján? Tök máshogy néz ki a valóságban.

Nyomtass két békát.
0.4/0.1-el, meg 0.2/0.1-el és hasonlítsd össze.

keri

Minden átmérőnek megvan az az optimuma ahol jól érzi magát.
Nem tudom, soha nem izgatott mitől nem optimális csak tapasztaltam hogy rondább.

PSoft

Nyilván igazad van.

De én csak annyit mondtam, hogy lehet a fúvókaátmérő felénél kisebb rétegvastagsággal is nyomtatni, -akár a negyedével is-és ezzel javítani a felület minőségén.

PSoft

Érdekes ez az egész tapasztalati hókuszpókusz...

0,3-as fúvókával nyomtattam a kezdetektől, hosszú ideig mindent.
Aztán a múltkor, jött az a "gumi" filament.(amivel, akkor, ugye...csődöt jelentettem a 0,4-es fúvókával is)

Nos...
Utána, nem tettem vissza a 0,3-ast, maradt a fejen a 0,4-es.
Hogy miért?
Én szerintem nálam szebb a nyomat a 0,4-essel -PLA-val, ABS-el is- mindegyik rétegvastagságnál, mint a 0,3-assal volt.

RJancsi

Nálam a gyári rétegvastagság alapbeállítások 0.4 mm fúvókával a következők:
extra fine:0,06mm
fine: 0,1 mm
normál: 0,15 mm
draft: 0,2 mm

Szóval az Ender 3-nál úgy gondolják, a max rétegvastagság a fúvóka átmérő 50%-a.
Próbáltam 0,3 mm rétegvastagsággal de nem lett szép.

PSoft

0,06 mm alá nem mentél kíváncsiságból?
(habár, nem tudom mennyi az Ender 3 felbontása)