Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Kidwick

Vagy itt van nagyobb méret.
Mágnesasztal
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

Devecz Miklós

Én így oldottam meg:

Vettem egy ferrolapot, amit ráragasztottam az alu asztalra (öntapadó).
Ezután vettem egy mágneslapot, amire elvileg bármit ragaszthatsz, amire nyomtatni lehet (én BuldTak lemezt használok)

Beszerzési forrás:

Neomagnet.hu

000000000

000000000

mágnesek hőmérséklet tűrése....

link

xmkwac9

Azért én ezzel vitatkoznék: érdemes ellenőrizni, hogy adott menetemelkedéssel önzáró-e a menet. Továbbá a nagyobb menetemelkedés miatt nagyobb nyomatékot kell a motoroknak leadnia. Én a kisebb menetemelkedésre szavazok (a Z tengelynél).
Volt egy gép amihez eredetileg 20 mm-es menetemelkedésű golyósorsót tervezett az eredeti tervező: a léptetőmotorok meg sem bírták mozdítani az asztalt, ami nagy, kb. 500x500 mm-es alapterületű volt. Ha kézzel felemeltem az asztalt és elengedtem, visszazuhant. Végül Tr12x3-as orsókat kapott gép (ez részlegesen önzáró).

000000000

Trapéz menet őnzáró tipus nem (gőrdül)![#vigyor]

xmkwac9

A trapézmenet lehet önzáró: ez a menetemelkedéstől függ, nem a profiltól.
Kapcsolódó tananyag:
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Gepelemek/ch02s03.html

000000000

nyomtatáshoz szinte a Z dolgozik a legkevesebbet se gyorsulás nagyok kevés nyomaték is elég 2...5mm max amit használnak meg 16 lekisebb felbontás amit használnak (cnc) feltételek kicsit más paraméterek vanak...

keri

Vitatkozni lehet csak nem érdemes [#nyes]

Tapasztalat hogy a 8*8mm-es trapézzel a leghatékonyabb a 3D nyomtató. Kisebb menetemelkedésnél a súrlódás nagy, azért lesz lassabb. Erő meg nincs rajta. Asztalt elbírja.
Kézzel tudom tologatni, tehát nem önzáró, de a pici léptetőnek is van akkora tartónyomatéka kikapcsolva is, hogy ne essen le az asztal.

PSoft

IdézKisebb menetemelkedésnél a súrlódás nagy, azért lesz lassabb.

Ez biztos?

keri

Gondold el. Hosszabb utat kell megtennie, tehát több a súrlódási veszteség. Ezen felül a léptető fordulatszáma is limitált.
Szóval igaz hogy kisebb erőt tud elvileg kifejteni a nagyobb menetemelkedés, de az adott alkalmazásban ez vált be jobban.

Ismétlem, nekem 2mm-ás orsóm van, meg volt 1mm-es is.
Havernak 8mm-essel csináltuk és ez a legjobb.

jh6nntzmv

Alkalmazott már valaki fém heatbreak helyett teflon anyagút? Az elmélet az hogy minek alkalmazunk fém heatbreaket ami nagyon könnyen átvezi a fűtőblokk hőmérsékletét, amikor cserélni lehetne hőálló műanyagra így az kevésbé vezeti a hőt, szinte hűteni sem kellene.
Vásároltam 6mm átmérőjű 100mm hosszú teflon rudat, ebből kiesztergálok egy M6 menetes vegű csövet amiben fut a filmament, a másik felén pedig rögzíthető. Nincs szükség hűtésre, nem melegszik fel és nem ragad meg a szál.

000000000

Akkor te már tesztelni is tudod ha elkészült![#kacsint]
A tartósságról beszámolhatnál majd mit hoznak a tesztek alatt![#conf]

jh6nntzmv

Amint kesz vagyok ujra jelentkezem! :)

keri

Csináltak. De nem teflont, mert az puha, és nem bírja úgy a meleget, hanem PEEK nevű anyagból.
Nem terjedt el valamiért. Én sem próbáltam.
https://www.ebay.com/itm/Assembled-Peek-J-head-hotend-for-bowden-extruder-RepRap-Prusa-Mendel-3d-printer/271466218447?hash=item3f34a5c3cf:m:mpUb2Kw0EJ54WTxqmHQK_oA:rk:1:pf:0